Kezdőlap határtalanul

Konferenciát rendeztek a Kárpát-medencei oktatási együttműködésekről

2019. június 22-én, Egerben tartották a „Tematikus együttműködés erősítése a köznevelés és felsőoktatás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival” (EFOP-3.10.1-17) projekt nyitóeseményét egy háromnapos pedagóguskonferencia részeként. A rendezvényen közel 300 külhoni és magyarországi pedagógus, oktatási szakember és kutató vett részt, köztük a külhoni magyar pedagógusszervezetek és felsőoktatási intézmények vezetői, képviselői is.

Forrás: oktatas.hu

Dr. Gloviczki Zoltán, az OH elnöke köszöntőjében rámutatott az oktatási terület kitüntetett szerepére a külhoni együttműködésekben. Mint mondta, hiszünk benne, hogy a magyar nyelvű oktatás fejlesztése igazán akkor lehet sikeres, ha közösen tesszük fel a kérdéseket, közösen nézünk szembe a kihívásokkal és közösen keressük, majd találjuk meg a rájuk adható válaszokat. Az OH ezen együttgondolkodás elősegítése érdekében szervezte meg a háromnapos szakmai rendezvényt, amelynek középpontjában két közös feladat: a tehetséggondozás segítése és a korai iskolaelhagyás mérséklése áll.

Kiss Dávid szakmai vezető mutatta be a projekt alapvető céljait. Az OH legfontosabb feladata a programban, hogy határokon átívelő oktatásszakmai hálózatok létrejöttét segítse elő a Kárpát-medencében; további cél, hogy köznevelési és felsőoktatási tudástranszferrel, hazai és határon túli jó gyakorlatok megosztásával, valamint tematikus együttműködésekkel járuljon hozzá a térség fejlődéséhez és a fennálló társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásához.

A nyitóelőadást dr. Beneda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára tartotta a családcentrikus nemzet és a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek támogatásának összefüggéseiről. Prezentációjában a Nemzeti tehetségprogramot is ismertette, amely közvetett és közvetlen módon nyújt támogatást a hazai és külhoni tehetséges magyar fiataloknak.

A résztvevők a továbbiakban számos érdekes előadást hallhattak a projekt központi témáiról: a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentésének lehetőségeiről, valamint a tehetségazonosításról és -fejlesztésről; az eseménysorozat záró napján pedig kilenc szekcióban ismerhették meg a számukra legérdekesebb jó gyakorlatokat a témákban.

A projektet az Európai Unió 2,995 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásával az OH által vezetett konzorcium valósítja meg, amelynek tagja a Debreceni Egyetem és a Szent István Egyetem is.

Előző cikkÖrömpedagógia: interjú az életműdíjban részesült Szeverényi Irmával
Következő cikkLeonardo da Vinci jegyzetfüzetei online formában!