Kezdőlap Digitális eszközök

Leonardo da Vinci jegyzetfüzetei online formában!

Mit is szoktak általában a diákok tudni da Vinciről? Ő festette a Mona Lisát, visszafele írta a jegyzeteit, szupermenő hidakat tervezett és repülő szerkezeteket. Egy zseni volt és még sok minden más… Ha még többet szeretnénk megtudni róla, a Codex Arundelt (da Vinci jegyzetfüzeteinek összeállítása) a British Library digitalizálta és elérhetővé tette a nagyközönség számára.

Több száz évig a gyűjteményt javarészt csak gyűjtők láthatták. Annak ellenére, hogy da Vinci halála után, diákjához, Melzihez került, majd annak örököse fokozatosan megszabadultak tőlük, körülbelül 5000 oldalnyi jegyzet maradt fent, Leonardo tükör írásával, jobbról balra. A jegyzetfüzetekbe da Vinci lerajzolta vízióit a repülőről, helikopterről, az ejtőernyőről, a tengeralattjáróról és az autóról. Több mint 300 év kellett ahhoz, hogy ötletei fejlesztve meg is valósuljanak.

Forrás: Europeana Collections, Diagrams from BL Arundel 263, f. 193v

A British Library és a Microsoft jóvoltából megvalósult Turning Pages 2.0 lehetőséget ad arra is, hogy interaktívan lapozzunk az animációkkal ellátott jegyzetfüzetek lapjai között. A képernyőn rövid magyarázatokat is látunk a technikai rajzok, diagramok leírása mellé.

A Code Arundel 570 digitalizált oldala tekinthető meg itt.

Forrás: Europeana Collections, f. 170v, displayed as an open bifolium with f. 171: diagrams from BL Arundel 263 –

Korábban több cikkünkben is foglalkoztunk már a művészetek bevonásáról a tantermi gyakorlatban, ami például a Europeana in the Classroom projekt törekvése is.

Van ötlete, mindez hogyan hasznosítható a tanteremben? Ossza meg velünk facebookon a cikk alá kommentelve, vagy írja meg a tothe@moderniskola.hu email címre!

A cikk forrása: http://www.openculture.com/2017/07/leonardo-da-vincis-visionary-notebooks-now-online-browse-570-digitized-pages.html

Előző cikkKonferenciát rendeztek a Kárpát-medencei oktatási együttműködésekről
Következő cikkIskolai együttműködések fejlesztése a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban