Kezdőlap heti kitekintő

    Mert a költészet „örökké a jelen számára aktuális lesz”: interjú a Vates projekt alapítóival

    "A művészet fontos mindenki számára, ha másért nem, akkor azért, mert a művészet legfontosabb üzenete az a világra való nyitottság és az egymás perspektíváján keresztüli tanulás. Mi pedig ezt az üzenetet fogjuk továbbvinni a jövőben is. "- a magyar irodalom klasszikusai egy modern divatvilágban? Interjú Csányi Péterrel, a Vates egyik alapítójával.

    • Meséljetek kicsit, honnan jött az ötlet, hogy irodalmi klasszikusokat visztek pólóra.

    Csányi Peti: Az ötlet még a középiskolás éveim közben jött. Az irodalomtanárom hatására elkezdtem egyre többet olvasni, főleg verseket és elsősorban Ady Endrét és József Attilát. Ugyanakkor az is nagy hatással volt rám, hogy ekkortájt (2013-14) volt feltörőben a Slam Poetry műfaj és az Akkezdet Phiai hiphopcsapat is – vagyis kvázi egyszerre olvastam „klasszikus” költészetet és jártam olyan eseményekre, amelyek ugyan szintén a klasszikusokból merítettek, de teljesen a mának megfelelő előadásmódban tálalták az üzenetüket.

    Azt hiszem, hogy ennek a klasszikus és modern kedveredésnek a hatására ötlött fel bennem a Vates ötlete először, már a középiskolás éveim végén (2015). Az alapötlet annyi volt, hogy utcai ruházatot csinálni a legismertebb magyar költőinkből és ezáltal a mának megfelelően népszerűsíteni őket.

    Elvégre Magyarországon tényleg mindenki tanul róluk és ismeri a legnagyobb íróinkat, költőinket, illetve kollektív szinten is közismert és nagyon mélyen tisztelt személyekről van szó. Elég csak arra gondolni, hogy kvázi minden magyar településen van Ady Endre és Petőfi Sándor utca, és a Költészet napjáról is minden médium megemlékezik.

    Szóval a projekt sikerében már az ötlet felmerülésekor hittem, illetve abban is, hogy ez a vállalkozás tényleg fontos értéket tudni adni a vásárlóknak. Viszont én akkortájt fejeztem be a gimnáziumot, és a továbbtanulás volt a fő célom. Aztán, ahogy az egyetemet befejeztem és a nagyvállalati életet kipróbáltam, akkor jöttem rá, hogy én valamilyen saját projekt megvalósításában tudom csak magamat megtalálni. Így nyúltam vissza a Vates ötletéhez: még mindig szentül hittem, hogy ennek a projektnek a sikere csak a megvalósításon múlhat.

    A megvalósításhoz pedig először is társra volt szükségem, így kerültem kapcsolatba Bárány Bencével, aki grafikus tervező és slammer. Ő felelős a ruhamintáink tervezéséért. Slammerként pedig ideális társ egy ilyen projekthez, hiszen van érzéke a klasszikus és modern stílusok keveredéséhez. 

    • Mi alapján választjatok ki az idézeteket es a koltoket?

    Az első kollekciónk május legvégére készült el. Itt a fő szempont az volt, hogy a legismertebb költők arcképei kerüljenek fel a pólóinkra, így aztán Petőfi, Radnóti, Babits, József Attila, Ady, Kosztolányi mind-mind kihagyhatatlanok voltak számunkra. 

    Kosztolányi esetében az Akarsz-e játszani? című versből raktunk idézetet a pólóra azért, mert ez a vers nagyon összehangban van Kosztolányi személyiségével. Babits esetében is azért a „Miért a végét nem lelő idő?” idézet került a pólóra, mert talán képes megfogni a filozófus-költőként számon tartott Babits egyéniségét. A Petőfis pólónkon a „Vándorlok csüggedten az örökkétartó jelenben…” idézet szerepel, ez az idézet pedig tökéletesen megfogalmazza, hogy egy olyan művész, mint Petőfi

    örökké a jelen számára aktuális lesz. 

    • Kik a célközönség? 

    Mi először a fiatalabb, 16-28 éves korosztályt tűztük ki célközönségnek, mert számukra aktuálisabb vagy épp frissebb a klasszikusok tanulása. Illetve mivel mi is fiatalok vagyunk, a fiatal korosztály megszólítását gondoltuk könnyebb célnak kitűzni. Ennek ellenére örömmel látjuk, hogy a vásárlói kör teljesen egyenlően oszlik meg a 14-65 éves korosztályok között. 

    • Mik a visszajelzesek, a munkátok alapján nőtt a magyar költők népszerűsége a fiatalok körében?

    Alig 6 hónap után 14 ezer ember követ minket a közösségi médiában és heti 40-50 ezer embert ér el a tartalmunk. Ugyanis túl azon, hogy pólókat adunk el, mi mindezt egy művészeti mozgalom részeként tesszük. Nap, mint nap magyar költők és írók idézeteit osztjuk meg, és ez a hirtelen növekedés és nagy elérés nem lenne lehetséges anélkül, hogy a követőink nem osztanák meg a tartalmunkat. Úgyhogy igen, azt gondolom, hogy valóban sikerült elindítani egy folyamatot, amivel a költészetet tudjuk népszerűsíteni.

    • Kaptatok már visszajelzéseket pedagógusoktól is?
    Persze, többen rendeltek már tőlünk pedagógusok és üzeneteket is kaptunk tőlük szép számmal. Talán számukra valami extra jelentést hordoz a márkánk, mert az ő munkájuk is az értékközvetítésről szól, és a mi pólóinkban talán könnyebben tudják megszólítani a diákokat… Legalábbis a nekünk írt üzeneteik erről tanúskodnak! Elsősorban irodalomtanárok, de földrajz és angol tanár is vásárolt tőlünk, és büszkén írták meg nekünk, hogy a Vates pólójukban fogják megkezdeni a tanévet!

     

    • Melyik a kedvenc munkátok és melyik a közönségkedvenc?

    Nekem az Adys és Petőfis póló a két kedvenc. Az Adys póló nagyon jól megfogja Ady fejedelmiségét, a Petőfis pólónak pedig szuper a színvilága. A Bencének a Bromance (Kosztolányi & Karinthy) a kedvence, a minta modern stílusa miatt.

    Fotó: Vates

    Az abszolút közönségkedvenc a Six of the Greatest pólónk, amelyen szerepelnek Babits, Ady, Kosztolányi, Móricz, Radnóti és Csáth Géza egyszerre – talán ez a ’hat az egyben’ tetszhet a vásárlóknak annyira… Ezt a pólót követi a Kosztolányis és Adys pólónk.

    Fotó: Vates

     

    • Átlagosan milyen árban mozognak ezek az alkotások?

    4990 és 6990 ft közötti árban mozognak a pólóink.

    • Mik a terveitek a jövőre nézve? 

    Készül a második kollekció, ahol az idézetek kerülnek középpontba. Ez a kollekció remélhetőleg szeptember végére elkészül, ezenkívül pedig két nagyobb kollaboráción dolgozunk, melyekről egyelőre nem tudok megosztani részleteket.

    A hosszútávú terv egyértelműen egy nemzetközileg is jól menő, divatos magyar márka felépítése. Ehhez majd idővel a magyar művészettől nyitni fogunk másfelé is, viszont a művészetből való inspirálódást mindenképp meg fogjuk tartani. Egyfelől mi is imádjuk a művészetet, és itt nem csak az irodalomról beszélek. Másfelől pedig talán a művészet nyelve az, ami generációkon átívelően és bármilyen (politikai, kulturális, faji, nemi, stb.) identitástól függetlenül valóban képes megszólítani és összehozni embereket. Szóval a művészet fontos mindenki számára, ha másért nem, akkor azért, mert a művészet legfontosabb üzenete az a világra való nyitottság és az egymás perspektíváján keresztüli tanulás. Mi pedig ezt az üzenetet fogjuk továbbvinni a jövőben is. 

    Fotó: Vates
    Előző cikk“Ezek a mai fiatalok…” 4. rész „Az sem kizárt, hogy olyan területen fogok dolgozni, amiről még nem is hallottam.” Magyar sikerek a Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI)
    Következő cikk“Ezek a mai fiatalok…” 5. rész_Alsótagozatos tanulók vakvezető robotkutyát programoztak. Aranyérmet nyertek vele Dániában.