Kezdőlap határtalanul

A nagy népi időjóslás-teszt 🌞🌤️🌧️❄️

Sándor, József, Benedek, zsákban hoznak meleget – szól a mondás. De vajon tényleg hoznak? Igen, 65%-ban. Mi a helyzet a többi szólásunkkal? Mit jelentenek egyáltalán az időjárás nyelvére lefordítva, és mennyire váltak be az elmúlt években? A Székelydata kielemezte az időjárási adatok alapján, mennyire igazak a nép jövendölések. Magyar, földrajz de akár matematika órán is kiválóan használható grafikonok következnek!

Ebben a bejegyezésben több, mint hatvan évre visszamenő időjárás-adatsorral vizsgáljuk meg a népi időjóslatokat. A II. székelydata adavizualizációs verseny nagyfelbontású időjárás-adatsorát felhasználva, 50 mondást fordítottunk le az adatok nyelvére és vizsgáltuk meg az érvényességüket.

Kép: Székelydata

Minden jövendölés két részből áll: egy feltétel: “Ha Katalinkor kopog” – azaz ha november 25-én az átlagosnál hidegebb az idő, és egy jóslat: “Karácsonykor locsog” – azaz a december 24-27-i periódusban az átlagosnál melegebb idő várható.

Persze sok mindent meg lehetne vizsgálni az adatok longitudinális (időbeli) változását illetően – például, hogy a mekkora szerepet játszik a klímaváltozás – de összességében azt mondhatjuk el, hogy a magyar népi időjóslatok sajnos csak egy kicsit jobbak a pénzfeldobásnál: az átlagos találati arány 56%. Természetesen a hagyományos tavasz-vagy őszkezdő napok jóslatai jönnek be a legnagyobb arányban, de a januári fagyjövendölések is 70% fölött teljesítenek. Az ismertebb mondások az átlag fölött teljesítenekSándor, József, Bendek 65%-ot kap, Medárd 66%-ot, László 79%-ot, Szent Anna 75%-ot, Péter 68%-ot, Márton 62%-ot, Katalin 67%-ot.

És akkor íme, a részletes eredmények. Mindenik időjóslat érvényességét két függőleges tengely segítségével mutatjuk be, ahol a feltétel és a jóslat teljesülését mutatjuk, évente:

Kép: Székelydata
Kép: Székelydata
Kép: Székelydata
Kép: Székelydata
Kép: Székelydata
Kép: Székelydata

 

Még több szólás elemzése megtalálható az eredeti cikkben, valamint a Székelydata facebook oldala itt követhető.

Előző cikkBoszorkányos versek ovisok, sulisok számára (is) 🧙‍♀️
Következő cikkMit tanulhatunk a Mikulás segítőitől?