Kezdőlap heti kitekintő

    Egy könyv a koronavírusról – kicsiknek

    Sokan, sokféleképpen írtak arról (a Modern Iskola is), hogy milyen fontos az óvodás, kisiskolás gyerekekkel is beszélni a koronavírusról. Hogy pontosan hogyan, miként célszerű ezt megtenni, komoly segítséget adhat egy újonnan megjelent, angolul és magyarul is ingyenesen hozzáférhető kiadvány. Írásunkban ezt mutatjuk be röviden.

    „Van egy új szó, amit már biztosan hallottál. Hallhatod, hogy az emberek erről beszélnek, hallhatod a hírekben. Emiatt a szó miatt nem jársz iskolába. Emiatt van, hogy alig teheted ki a lábad a lakásból, hogy nem mehetsz át a barátaidhoz. Emiatt vannak otthon a felnőttek, akik vigyáznak rád” – így kezdődik Elizabeth Jenner, Kate Wilson és Nia Roberts könyve, Rét Viktória fordításában.

    A 4-10 évesek számára készült könyv szakmai tanácsadója Graham Medley, a Londoni Higiéniai és Trópusi Orvostudományi Intézet járványmodellezés-tanára volt, Axel Scheffler jól ismert (Pipp és Polli, Bot Benő, stb.), barátságos illusztrációi díszítik. A Nosy Crow kiadványa magyarul a Pagony gondozásában jelent meg, ingyenesen hozzáférhető.

    A szerzői és közreadói gárda biztosítékot ad arra, hogy a kötet szakszerű, szórakoztató – és ami fő – megnyugtató válaszokat ad az ilyenkor felmerülő legfontosabb kérdésekre. Olyannyira, hogy maga a könyv szerkezetét is az egyes kérdések adják.

    Ezek egy része kifejezetten a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókra kérdez rá –  gyereknyelven:

    • Mi a koronavírus?
    • Hogyan lehet elkapni?
    • Mi történik, ha elkapjuk?
    • Miért félnek az emberek a koronavírustól?

    Más részük a jelen helyzet olyan tényezőire keres választ, amely szintén foglalkoztathatja a kicsiket:

    • Miért vannak zárva azok a helyek, ahová járni szoktunk?
    • Milyen folyton otthon lenni?
    • Hogyan segíthetek?
    • Mi várható?

    Joggal mondhatjuk, hogy a kiadvány fő erénye a megnyugtató hatása: egyrészt a kapott (higgadt, tárgyszerű és szakszerű) információk révén csökkentheti a mindennapok feszültségeit – gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Sok szempontot, beszélgetéstémát vet fel és kitűnő mintát ad arra, hogy pontosan mit is, hogyan is érdemes szóba hozni egy-egy kérdéskör kapcsán. (Ezt akár szó szerint is vehetjük, hiszen az angol nyelvű változat is hozzáférhető a nyelvtanulók számára.) Annál is inkább, mivel a témára újra és újra vissza kell térnünk a mindennapok során.

    A higgadt, pontos tájékoztatás mellett az alkotók nem feledkeztek meg a humorról és a biztatás szavairól sem: Ami most történik, mindenkinek furcsa. Mindenkinek az egész világon. De ha vigyázunk, és mindannyian otthon maradunk, ezzel mindent megteszünk, hogy megfékezzük a koronavírus terjedését. (…) Egy nap, nemsokára, bár pontosan senki nem tudja, mikor, meglátogathatod azokat, akikhez most nem mehetsz át, játszhatsz a barátaiddal, iskolába járhatsz, meg még egy csomó mindent csinálhatsz, amit szeretsz, de most nem csinálhatod. Egy nap ennek az egész furcsaságnak vége lesz.”

    A kiadvány magyarul elérhető: itt.

    A kiadvány angolul elérhető: itt.

     

    Előző cikkCseh Tamásról új szempontból – egy különleges archívum
    Következő cikkA mi bolygónk – A Föld hete az Agórával