Kezdőlap jó példák

Mentőöv érzelmi viharok esetére

Írásunkban ezúttal egy ingyenes, önsegítő kiadványt ajánlunk Olvasóink figyelmébe, amely számos szakember munkája nyomán kínál segítséget kisebbeknek és nagyobbaknak az érzelmi viharok elviseléséhez. A kiadvány rendkívül jól használható – legyen szó elméleti megalapozásról konkrét játékötletről, vagy éppenséggel egy-egy probléma felismeréséről.

Forrás: Pixabay

A Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet gondozásában jelent meg Kiss Anna és Farkas Judit Mentőöv érzelmi viharok esetére – érzelemszabályozás a gyakorlatban című kiadványa. A benne közölt anyag részben munkafüzet, részben ismeretterjesztő (és további szakirodalmat ajánló) munka – ugyanakkor találhatunk benne tesztet és papíron megoldható feladatokat is.

A kiadvány fontos jellemzője (módszertani sokszínűsége mellett) adaptálhatósága is: mindazoknak segítséget adhat, akik nehézségekkel szembesültek – akár az aktuális járványhelyzet miatt, akár más okból adódóan. De anyaga az élet bármely más időszakában is sokat segíthet abban, hogy olvasói, „felhasználói” sikerrel küzdjenek meg az érzelmileg megterhelő szituációkkal. A kiadvány gyakorlatai ebből adódóan helyzetre és korosztályra egyaránt szabhatóak.

A Mentőöv érzelmi viharok esetére „műfaji meghatározása” szerint önsegítő füzet, ám akár tanári segédletként is használható, hiszen jó példákat ad arra, hogy egy adott helyzetben milyen attitűddel, szóhasználattal és megoldási kísérletekkel érdemes tevékenykedni a mindennapok során. Ebből adódóan sok esetben alapozhatja meg az osztálytermi, csoportszobai munkát is.

Annál is inkább, mivel olyan gyakorlatok is szerepelnek benne, amelyek az életminőség javulását szolgálhatják (például öngondoskodás lista) vagy éppen az önismeretet fejleszthetik (például érzelemlista). Ugyanakkor a játékos forma, a közvetlen megfogalmazás abban is segít, hogy a nehéz helyzet (meg)oldására ne kizárólag terápiaként tekinthessünk.

Ez annál is inkább fontos, mivel a veszteségek, az akadályok és a stresszhelyzetek életünk természetes velejárói: „közös pont, hogy mindannyiunknak új megoldások, új viselkedésmódok felé kell mozdulnunk”. A kiadvány tehát megelőzésre, a nehézségekkel kapcsolatos megküzdési stratégiák hatékony begyakorlására is igen alkalmas.

S hogy miként érdemes a kiadványt használatba venni? A szerzők erre is igen pontosan választ adnak: „Tekints erre a füzetre úgy, mint egy szerszámosládára, mely sok helyzetre tartalmaz hatékony eszközt. Viszont ahogy egy szerszámosláda is csak akkor hatékony, ha ismerjük a tartalmát, tudjuk használni gyakorlott módon a benne lévő eszközöket és időnként meg is tisztítjuk őket a rozsdától és a szennyeződésektől, úgy a lelki eszköztárunk is gyakorlást, karbantartást igényel. A befektetett energia azonban hosszútávon a nehéz időszakokban, krízisek idején megtérül, ahogy a szerszámosláda eszközeinek ára is egy-egy karbantartási munka idején.”

A kiadvány ingyenesen elérhető: http://www.opai-addikt.hu/files/Onsegito-fuzet.pdf

Előző cikkFarsangoljunk, mulassunk!
Következő cikkHatékony módszerek a kulturális kompetencia és a nemzeti identitás fejlesztéséért