Kezdőlap heti kitekintő

    Hatékony módszerek a kulturális kompetencia és a nemzeti identitás fejlesztéséért

    Életünk során számos helyzetben kell együttműködnünk különböző kultúrákból származó emberekkel, csoportokkal, ezért is kiemelkedően fontos a mások iránti nyitottság. Ugyanakkor saját kultúránk egyre mélyülő ismerete és nemzeti identitásunk erősítése is elengedhetetlen. Hogyan fejleszthető hatékonyan a kulturális kompetencia, és miként támogatható egyúttal a nemzeti identitás kialakulása? Az Oktatási Hivatal egyik európai uniós projektjében készült tanulmány ezekre a kérdésekre keresi a választ.

    A nemformális tanulási alkalmak jellemző módszerei hatékonyabbak a kulturális kompetencia és a nemzeti identitás erősítésében, mint a hagyományos, formális tanítási órák. Az Oktatási Hivatal projektjében készült tanulmány a nemformális tanulás e kompetenciaterületen rejlő fejlesztési lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

    Noha a kulturális kompetencia mibenlétét a szakemberek különbözőképpen határozzák meg, az eltérő definíciókban azonos fogalmakat találunk: nyitottság, tudatosság, reflexió, empátia és a különböző kultúrák iránt tanúsított tisztelet. A tanulmány megkülönbözteti a kulturális tudatosság és kifejezőkészség kompetenciáját a kulturális kompetenciától. Előbbi azt a képességet jelenti, amely a különbségek tiszteletben tartására, az értékek felismerésére, megértésére irányul; utóbbi a más kulturális közegből érkezőkkel való kommunikációra, együttműködésre való képességet is magába foglalja. Ha a pedagógus rendelkezik kulturális kompetenciával, akkor sikeresen taníthatja az eltérő kulturális környezetből származó diákokat, a tanuló esetében pedig egy olyan kvalitást jelent e kompetencia, amely képessé teszi az eltérő kultúrából származó diákokkal való  jobb együttműködésre és közösségalkotásra. 

    Kép: shutterstock

    Az érdeklődők a tanulmányban a nemzeti identitásról is olvashatnak. A témáról számos elméletet ismerünk, közös bennük, hogy mindegyik kiemeli: a nemzeti identitás alakulása egy egész életen át tartó folyamat, amelyben a kisgyermek, az iskolás, a serdülő és a fiatalkor mint fiatalkori életszakasz mind különösen meghatározó. A család mellett az iskola is fontos szerepet tölt be a gyermekek, fiatalok  nemzeti identitásának, kulturális azonosságtudatának felépítésében, fejlesztésében. A jellemzően tantárgyi ismeretek keretében tanítottak mellett a hagyományőrzési programok, a jeles napi programok is kiemelt jelentőségűek a köznevelési intézmények életében.

    A projekthez kapcsolódó Csodaszarvas Iskolai Közösségi Programban a kulturális kompetencia és a nemzeti identitás fejlesztésére is számos jó gyakorlatot dolgoztak ki. A résztvevők megtapasztalhatták a nemformális színtereken bemutatott innovatív módszerek hatékonyságát. A jó példák változatosan, de alapvetően tevékenységközpontúan építették, fejlesztették a nemzeti identitást, illetve a kulturális kompetenciát. A kulturális kompetencia fejlesztésére kiváló példa a Kulturális Kalendárium, amellyel játékosan és élményszerűen mutatható be a kulturális sokszínűség, de a Kulturális Vetélkedő is hozzájárul a tanulók ismereteinek bővítéséhez. A magyar nyelv hete elnevezésű eseményen pedig az anyanyelv és a nemzeti identitás fejlesztése kapott nagy hangsúlyt. A tanulmányban további jó gyakorlatok leírásai is helyet kaptak. 

    A témáról részletesebben a Kulturális kompetenciák lehetőségei és nemzetiségi ismeretek elsajátítása nonformális és informális tanulási módszerekkel című tanulmányban olvashatnak a Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program honlapján.

    A tanulmány az Európai Unió vissza nem térítendő támogatásával megvalósuló EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 kódszámú, A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása című kiemelt projekt Tematikus informális és nem formális tanulási alkalmakhoz kapcsolódó tanulási formák módszertani megalapozása című alprojektjében készült.

     

    Előző cikkMentőöv érzelmi viharok esetére
    Következő cikkAkadálymentesítés digitálisan