Kezdőlap Digitális eszközök

Online kurzusok indulnak a Sakkjátszótér és a Sakkpalota program továbbképzéseiből

A Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program komplex megoldást nyújt az óvodás korú gyermekek képességfejlesztéséhez, és felkészíti őket az iskolakezdésre, figyelembe véve mindazon sajátosságokat, amelyek a Polgár Judit módszerre általánosan jellemzőek. A COVID-19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések a Sakkpalota és a Sakkjátszótér programban résztvevőket is érintették. Részletek a mai cikkünkben: online kurzusok, otthon is használható gyakorlatok!

Polgár Judit oktatási programjairól

„A történelem legősibb játéka, a jövő oktatási eszköze.” – vallja Polgár Judit nemzetközi sakknagymester. Az általa létrehozott módszer egy egyedülálló program az általános képességfejlesztésre, a logikus és kreatív gondolkodás elősegítésére, a digitális korban szükséges algoritmikus gondolkodás és problémamegoldó képesség fejlesztésére. A több modulból álló, újabb és újabb területeket meghódító, komoly módszertani háttérrel rendelkező metódus jelenleg közel 50 000 gyermek fejlődéséhez járul hozzá. Célja, hogy minél több gyermek ismerje meg és érezze a sakk dialektikus, stratégiai és ok-okozati, szekvenciális gondolkodásra gyakorolt hatását, hogy ezzel az ősi játékkal a jövőre készíthessük fel őket.

A sakkjáték elsajátítása a program keretei között nem cél, hanem eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére. A sakk, mint stratégiai táblajáték ugyanis készségszinten képes fejleszteni a holisztikus, vizuális információkra épülő gondolkodás térnyerésével háttérbe szoruló logikai-elemző vagyis a rendszerben történő gondolkodást. A sakk igazolható fejlesztő hatásai:

Kép forrása: Sakkjátszótér Program

A Sakkjátszótér és Sakkpalota program komplex módszertanának leghangsúlyosabb eleme a motiváción, kreativitáson alapuló és játékon keresztül átadott tudás, legfőbb célja pedig, hogy a képességfejlesztő programon keresztül élmény legyen a tanulás a gyermekeknek, míg a tanítás a pedagógusoknak.

Kép forrása: Sakkjátszótér Program
Kép forrása: Sakkjátszótér Program

A Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Program komplex megoldást nyújt az óvodás korú gyermekek képességfejlesztéséhez, és felkészíti őket az iskolakezdésre, figyelembe véve mindazon sajátosságokat, amelyek a Polgár Judit módszerre általánosan jellemzőek. A Sakkjátszótér program a sakkjáték fejlesztő hatásaira építve az iskolakezdésre is felkészíti a gyerekeket például anyanyelvi vagy matematikai-logikai képességek fejlesztésével, tematikus foglalkozások formájában.

A Sakkpalota Program az általános képesség- és személyiségfejlesztésre, a digitális korban fontos figyelem, koncentráció-, valamint az algoritmikus gondolkodás fejlesztésére nyújt alternatívát. A program a sakk alapszabályait és eszközrendszerét használva a normál tanterv alaptantárgyainak ismeretanyagát helyezi összefüggésrendszerbe, segítve a strukturált, logikus gondolkodás készségszintű elsajátítását.

Digitális fejlesztések a programokban

A COVID-19 vírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések a Sakkpalota és a Sakkjátszótér programban résztvevőket is érintették. A digitális munkarendre való átállás az óvodákban és az iskolákban is teljesen új elvárásokat támasztott a pedagógusokkal és a szülőkkel szemben. Az iskolarendszerű oktatás tartalmi szabályozói által elvárt keretek (lásd. Képességfejlesztő sakk kerettanterv), tanmenetbe illesztett, órarend szerinti megvalósítása folyamatos módszertani támogatás igényét generálta.

A jelenlegi helyzet a motorja a digitális fejlesztés iránti igénynek, de nem elhanyagolható az a szempont, hogy a most bevezetett digitális oktatás változásokat indít el a jövő pedagógiai megoldásait illetően is. Épp ezért a veszélyhelyzet elmúlta után is van értelme egy eredményesen használható fejlesztési modell megvalósításának.

Fókuszba kerülnek a pedagógusok és óvodapedagógusok módszertani kultúráját gazdagító online továbbképzések, amelyek – a hungarikumnak számító pedagógiai kultúrát – a pandémia miatt helyhez kötött hazai és a határainkon túli régiókban vagy a diaszpórában élő magyar pedagógusok számára is hatékonyan tudják közvetíteni.

Új digitális fejlesztések érhetők el a pandémiás helyzet pedagógiai támogatására a megújult a www.sakkjatszoter.hu  és a www.sakkpalota.hu  honlapokon.

  1. A Sakkjátszótér Program oldalán a Játszótér menüpont alatt otthon is jól végezhető gyakorlatokkal segítjük a fejlesztést a szülők és a pedagógusok számára. A Tudáspróba és a Sakk Klub lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy önállóan vagy másokkal játszva kipróbálhassák a sakktudásukat.

    Kép forrása: Sakkjátszótér Program
  2. Sakkpalota Program Távoktatás menüpontjában új fejlesztés a Sakkpalota Kuckó, mely az iskolai programhoz kapcsolódó tanulástámogató interaktív megoldásokat kínál a pedagógusok számára. A Tudáspróba és a Polgár Judit Sakk Klub az iskolás gyerekek számárra is hasznos és kreatív időtöltést biztosít.

    Kép forrása: Sakkjátszótér Program
  3. Megnyílt a jelentkezés a Sakkjátszótér 10 órás online kurzusra. A továbbképzés célja a pedagógusok számára online keretek között biztosítani a Sakkjátszótér Program óvodai bevezetéséhez szükséges felkészítést. A kurzus elvégzése során a szükséges sakkismereti tudást is elsajátíthatják a képzésen résztvevők, így azok számára is ajánljuk, akik még nem rendelkeznek az alapokkal. Az oktatás tartalmazza a speciális eszközök bemutatását, a módszertani megoldások megismerését, az óvodai foglalkozások felépítését, illetve a digitális munkarendet és az otthoni fejlesztést támogató fejlesztésekről is átfogó képet ad. Ez a kurzus, a kontaktórás képzésekhez hasonlóan, a képzők folyamatos jelenléte, oktatása mellett valósul meg, prezentáció kíséretében. A képzés során oktatóvideók és interaktív játékok segítik a módszertan megértését. Az első képzés 2021. március 20-án indul. A jelentkezés módjáról, a részletes programról és az időbeosztásról a Sakkpalota Program képzések menüpontjában tájékozódhatnak.
  4. A Polgár Judit Sakk Alapítvány elindította A képességfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz a 3-4. évfolyamon tanítók számára 30 órás online kurzusát. A kurzuson a Sakkpalota Komplex Képességfejlesztő Program eredményes megvalósításához szükséges módszertani megoldásokat, a programhoz kapcsolódó iskolai foglalkozások gyakorlati megvalósításához szükséges tudást és sakkelméleti ismereteket sajátíthatják el azon pedagógusok, akik elvégezték „A tehetségfejlesztő sakk, mint oktatási eszköz” 1-2. osztályra vonatkozó, 30 órás akkreditált alapképzést.Az első képzés 2021. április 10-én kezdődik, a résztvevőknek 6 hét áll rendelkezésére a kurzus elvégzéséhez. A jelentkezés módjáról, a részletes programról és az időbeosztásról a Sakkpalota oldalon, a képzések menüpont alatt tájékozódhatnak.Tartsanak velünk, a kreatív gondolkodáshoz vezető úton!

    Kép forrása: Sakkjátszótér Program
Előző cikkJön a 6. Digitális Témahét!
Következő cikkMutasd meg a szülőknek, hogy ne legyen otthon tabu a pénz! – Indul a PÉNZ7!