Kezdőlap Digitális eszközök

Mutasd meg a szülőknek, hogy ne legyen otthon tabu a pénz! – Indul a PÉNZ7!

Sok szülő gondolkodik úgy, hogy akkor biztosít nyugodt, biztonságos családi légkört gyermekeinek, ha megvédi őket a felnőttek problémáitól. Többször hallhatjuk a „ráérsz még ezzel foglalkozni kisfiam” mondatot. Pedig ma már sok, korábban tabunak számító téma bevezethető - életkoruknak megfelelő szinten - a kicsi gyermekeknek is. Nincs ez másképp a családi pénztárcát érintő kérdéskörrel sem.

A pénzügyi tudatosság kialakítása a szülők és az oktatási intézmények közös feladata. A pénzügyi kultúra fejlesztését azonban késő akkor elkezdeni, mikor az első számlanyitási, megtakarítási vagy hitelfelvételi döntést meg kell hoznia egy fiatalnak. Pénzügyeink terén a tanulópénz nagyon drága lehet, így érdemes a hétköznapi pénzügyi döntéseinkkel, dilemmáinkkal, sikereinkkel és kudarcainkkal is megismertetni csemetéinket.

A szülői példamutatást semmi nem tudja pótolni, de az iskolában is lehet hatékony hátteret biztosítani a pénzügyi neveléshez. A pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó PÉNZ7 programsorozat is ebben a munkában támogatja az iskolákat.

Kép forrása: Pénziránytű

Hétfőtől egy héten át a „Tudatos pénzkezelés a családban – Családi költségvetés” és az „InnoVál(L) – Vállalkozz okosan” témaköreiben mélyedhetnek el a pénzügyi és vállalkozói témahéthez csatlakozó iskolák tanárai és diákjai. Országszerte mintegy ezer iskola kapcsolódik be a pénzügyi tudatosságot népszerűsítő programsorozatba, melynek eseményei 2021. március 1-5. között zajlanak. A három minisztérium, az EMMI, a PM, az ITM, valamint a Magyar Bankszövetség és két alapítvány, a Pénziránytű és a JAM szakmai összefogása révén megvalósuló témahét 2015 óta segíti a diákok gyakorlatias pénzügyi nevelését.

Kép forrása: Pénziránytű

A Pénziránytű Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány által fejlesztett PÉNZ7 tananyagok, az izgalmas kísérőesemények és a programhoz kapcsolódó szakmai önkéntesek segítségével március első hetében Magyarország nyitja meg az Európában 30 országban zajló nemzetközi pénzügyi oktató programsorozatot, a European Money Week-et. A témahét keretében az általános iskola 3. osztályától a 11. évfolyamig a diákok különleges tanórák keretében szerezhetnek gyakorlatias ismereteket a családi költségvetés készítésének fontosságáról és ezáltal a pénzügyi tervezés rejtelmeiről.

Kép forrása: Pénziránytű

Az OECD országokban végzett pénzügyi kultúra kutatások kimutatták, hogy szoros az összefüggés az országok jóléte, s állampolgáraik pénzügyi tudatosságának szintje között. A pénzügyi kultúra fejlesztése azonban hosszú távú feladat. Az iskolában többek között a Pénziránytű Alapítvány által fejlesztett tananyagoknak, játékoknak és a PÉNZ7 programsorozatnak is köszönhetően már van lehetőség a pénzügyi tudatosság fejlesztésére, melynek alapja a családi költségvetés tervezése.

Kép forrása: Pénziránytű

A pénzügyi kultúra fejlesztése akkor lehet a leghatékonyabb, ha már egészen fiatal korban találkoznak a gyerekek a mindennapi pénzügyekkel. A PÉNZ7 célja, hogy iskolai keretek között, de élménypedagógiai módszerekkel ismertesse meg a gyerekeket a hétköznapi életben szükséges gazdasági összefüggésekkel.

A Pénziránytű Alapítvány azonban gondol a még kisebbekre is. Meggyőződésük, hogy a pénzügyi érzékenyítést már az óvoda nagycsoportjában érdemes elkezdeni. Az Alapítvány pedagógusok bevonásával, az 5-7 éves korosztály pénzügyi érzékenyítését célzó játékgyűjtemény kialakításán is dolgozik. A tervek szerint az év végére elkészülő, fejlesztőjátékokat tartalmazó játékbox segítségével a szülői odafigyelésen túl az óvónők és a tanítók is megkezdhetik az óvodások, kisiskolások pénzügyi készségeinek kialakítását.

Kép forrása: Pénziránytű

Tanárként, szülőként akkor tudjuk a gyerekeket a legjobban felkészíteni a felnőttlét mindennapi pénzügyi döntéseire, ha nem lesz többé tabu a pénzről beszélni. Érdemes tudatosítani a szülőkben, hogy vonják be a családi döntésekbe a fiatalokat, így tudják velük megismertetni a pénz értékét, megtakarításra, hosszú távú gondolkodásra nevelni őket, így lesz számukra a legkevésbé drága a tanulópénz. Az iskola pedig ehhez segítő kezet nyújthat akár szakkör, akár a pénzügyek tanórákba integrálásával, vagy a PÉNZ7-hez csatlakozva.

A PÉNZ7-re regisztrálni még március 5-ig lehet, s minden regisztrált iskola és pedagógus azonnal hozzáfér a digitális segédanyagokkal is kiegészített komplett tananyagokhoz: https://www.penz7.hu/regisztracio-pedagogusoknak-2020.cshtml

Előző cikkOnline kurzusok indulnak a Sakkjátszótér és a Sakkpalota program továbbképzéseiből
Következő cikk„Hiszem, hogy bizonyos csomagokkal érkezünk erre a Földre, én ezt a csomagot kaptam” – interjú Hétvári Andrea költőnővel