Kezdőlap Digitális eszközök

QuizOffice – egy helyes válasz a digitális oktatásra

Minden tanár vágya, hogy a lehető legegyszerűbb eszközökkel térjen át a digitális oktatásra. Sőt mi több, egy olyan alkalmazás is rendelkezésére álljon, amely korosztálytól független alkalmas a tanulók számonkérésére. A QuizOffice pontosan ezért jött létre, és immár többszázan regisztráltak is. Cikkünk bemutatja a fontosabb tudnivalókat és várja a további tanárok csatlakozását!

Az utóbbi egy év hatására sok minden átalakult, ha akartuk, ha nem. Ez alól nem lett kivétel a  digitális oktatási programok szükségességének felértékelődése sem. Az információk a  pedagógusok között az interneten terjednek, kinek melyik tetszik, ki mit használjon, melyik mire lehet jó és sorolhatnánk tovább a felmerülő problémákat. 

Két dologra viszont nem figyeltünk eléggé. Azaz inkább háromra. A tanulók (és szüleik)  technikai felkészültségére, a hagyományos feladatlapok jelentőségére és a számonkérési  minőség fenntartására. Csak gyorsan mindenki túl akart esni azon a nyomáson, ami alá hirtelen  kényszerült – szülő, tanuló és tanár egyaránt. Pedig a digitális oktatásnak elengedhetetlen része továbbra is a minőségi gyakoroltatás és számonkérés, a megfelelő eszközökkel és  mindenki számára egyértelmű lehetőségekkel. 

A QuizOffice megálmodója már a vészhelyzet előtt célul tűzte ki, hogy olyan szolgáltatást  szeretne létrehozni az oktatás és képzések terén, melyek innovatívan támogatják a tanulási  folyamatokat, legyenek azok iskolai, vagy otthoni környezetben. 

„Mára már egy olyan működő alkalmazást tudhatunk magunkénak, amelynek letisztultságában és egyszerűségében rejlik az ereje. Nem akarjuk túlbonyolítani sem a használatot, sem a  szerepét az oktatásban. Ez valóban „csak” egy ingyenes feladatlapkészítő alkalmazás, ugyanazokkal az eszközökkel, mint amilyent már papír alapon is megszokhattak a tanulók. Miért kellene ennél több? Egy dolgozatnál minél minimálisabb inger éri a személyt, annál jobban a  már megszerzett tudáson, teljesítésen marad a fókusz, amely az eredményekre is hatással lehet!” – mondta bizakodva Bogáncs Sándor, a QuizOffice ügyvezetője.

Kép forrása: Quiz Office Kft.

Kik számára ajánlott a használat? 

Az alkalmazás segítségével megvalósítható, hogy a tanárok egy-egy tanintézmény alá tartozva,  vagy akár magánszemélyként készítsenek egyszerű, de minden eddigi igényt kielégítő feladatlapokat. A pedagógusok intézményekhez való meghívásával az iskola biztosítja a tanárok  hitelességét. Létrehozhatnak tanulóköröket, a tanulókörökhöz pedig meghívhatják a  diákokat, akik a tanulókörökön keresztül kaphatnak ingyenes feladatlapokat.

A tanárok házi feladatokat, gyakorló sorokat vagy akár dolgozatokat is rögzíthetnek. A  feladatlapok készítése minden esetben ingyenes, annak terjesztésére különböző lehetőségek  vannak, amivel akár még pénzt is kereshetnek. Az osztályokba rendezett zárt feladatlapok  mellett, a QuizOffice azt is lehetővé teszi, hogy nyilvánosak is lehessenek a feladatsorok, és  így más diákok is megvásárolhatják azokat. Emellett, a tanuló teljesítményét nem csak a tanár,  de akár a szülő is nyomon tudja követni. 

A járványra való tekintettel még inkább szeretnénk hozzájárulni a digitális oktatás  megkönnyítéséhez, így a 2020/2021-es tanév végéig már nem csak a tanintézmények alá  tartozó tanároknak engedjük a zárt feladatlapjaik ingyenes kitöltetését a tanulóik felé,  hanem azon magántanároknak is, akik ugyancsak online folytathatták tovább hivatásukat. 

Mire is van ténylegesen szüksége egy tanárnak? 

Vegyük sorra, hogy milyen lényeges dolgoknak kell teljesülniük, egy jó feladatlap elkészítése során az online oktatásban: 

  • Egyszeri és egyszerű regisztráció, 
  • Tanulókörök (osztályok) létrehozása, meghívók könnyen kezelése, 
  • Feladatlapok létrehozása (leírva vagy akár hang rögzítésével), 
  • Illusztrációk használati lehetősége, 
  • Részletes statisztika a tanuló teljesítéséről, feladatlaponként, kimenthető vagy  nyomtatható verzióban, 
  • A kitöltött feladatlapok automatikus kiértékelése, 
  • A feladatlapok rendszerezése, tárolhatósága, megoszthatósága, újra hasznosítása,
  • Feladatlapok elérése és szerkesztése bármilyen digitális eszközön.
Kép forrása: Quiz Office Kft.

Egy alsós tanítónő az alábbi módon építette be a program használatát oktatásába:

„Én és a közvetlen kollégáim már használjuk azt a feladatlap digitalizáló programot. Ennek  segítségével differenciálunk, gyakran így adjuk a házi feladatokat, a hiányzó tanulók így otthon  is meg tudják csinálni azt, amit mi az iskolában elvégzünk. Ezzel íratjuk a dolgozatokat. Nem  kell a javítással töltenünk a drága időnket, az másra tudjuk fordítani. Újabb feladatok  gyártására, vagy pihenésre, hiszen feltöltődére mindenkinek szüksége van.”

Milyen eszközökkel rendelkezik a QuizOffice? 

A fentebb említett igények tükrében az alkalmazásba minden olyan funkciót és feladattípust  beleépítettünk, amellyel a lehető legegyszerűbb módon elkészíthető és értékelhető egy  feladatlap. 

Feladattípusaink folyamatosan bővülnek, de jelenleg is szinte az összes tipikus feladatra  megtalálható a digitális forma: 

    • Egy válasz – Több lehetőségből egy helyes válasz kiválasztása. 
    • Több válasz – Több lehetőségből egy, vagy több helyes válasz kiválasztása.
    • Szöveg – Szövegesen megadható válasz. 
    • Igaz/Hamis – Két válaszból ki kell választani, hogy melyik a helyes.
    • Sorrend – Az összekevert válaszokat a helyes sorrendbe kell rakni. 
    • Párosítás – A kérdésekhez meg kell találni a megfelelő válasz párt. 
    • Kijelölés – Egy kép bizonyos területére lehet egy helyes választ ráilleszteni.
    • Húzd – Vizuálisan, képek és szövegek mozgatásával kell a helyes válaszokat kijelölni.
    • Kérdés lista – Két lehetséges opcióra vetítve lehet állításokat felsorakoztatni 
Kép forrása: Quiz Office Kft.

A feladatlapok megjelenése és értékelése szempontjából is számos paraméter megadható,  valójában csak egy-egy kattintás az egész!  

A teljesség igénye nélkül ezekre a fontosabb beállításokra van lehetőség: 

  • Felhasználás módja (publikus vagy privát), 
  • Tanulók, tanulóköröknek könnyen átküldhető feladatlap link vagy értesítő,
  • Miként akarjuk megjeleníteni a feladatlapot (kérdésenként vagy egyben),
  • Nehézségi szint beállítása, lehetséges hibák, minimum követelmény meghatározása, 
  • Magyarázatok megmutatása hiba esetén, 
  • Ismételt kitöltési lehetőség kezelése, 
  • Részleges kitöltés engedélyezése (kérdés kihagyása), 
  • Kitöltési idő meghatározása, 
  • Fix számú vagy véletlenszerűen választható kérdések 
  • Kérdések és válasz lehetőségek sorrendjének automatikus keverése 
  • Kérdésekhez és válaszokhoz képek is csatolhatók 
  • Eredmények részletes kijelzése  
  • Adatok exportálása további feldolgozáshoz
Kép forrása: Quiz Office Kft.

Milyen feladatlapok vannak az oldalon? 

Célunk, hogy bármelyik korosztály és bármelyik téma érdeklődői találjanak nálunk feladatot.  Mivel még újak vagyunk, elképzelhető, hogy nem minden kategóriában van elegendő  feladatsor, de a tartalmunk folyamatosan bővül. Azon dolgozunk, hogy ne csak a pedagógusok,  hanem a tankönyvek és a kiadók is meglássák a lehetőséget elképzelésünkben, így még több tartalmat tárhassunk a tanulni vágyók felé.  

További információk 

Ha még nem regisztráltál, és szimpatikusnak találod az alkalmazást, akkor látogass el a  QuizOffice weboldalára, ahol további információkat olvashatsz, illetve próba feladatlapjaink is elérheted! 

Készítettünk néhány videót is, hogy leendő új használóként segítséget kapj az indulásban! 

Naprakész információkért kövess minket a QuizOffice facebook oldalán, illetve e-mailben is  készséggel válaszolunk a kérdéseidre!

Weboldalunk: https://www.quizoffice.com/hu/

Előző cikkÍgy néz ki egy tanóra a Komplex Alapprogramban
Következő cikkIndul a verseny!