Kezdőlap hírmozaik

    Csízió: ismeretterjesztő animációs sorozat minden korosztálynak

    Egyre népszerűbb az oktatásban is a Csízió című tánccal, zenével és a társtudományokkal, társművészetekkel foglalkozó animációs soroza Készítőinek nem titkolt szándéka, hogy a fiatalabb generáció tartalomfogyasztási szokásaihoz alkalmazkodva új ismereteket adjon át az érdeklődőknek.

    Forrás: Pixabay

    A Youtube-on elérhető sorozat a Project F alkotása. Ez az alkotóközösség 2019 végén indult útjára, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy különféle, népzenével, néptánccal, hagyományokkal, valamint társművészetekkel, társtudományokkal kapcsolatos projekteket hozzon létre. Olyan kezdeményezéseket, amely párbeszédet biztosít a különböző műveszeti- és tudományágak között, nem mellesleg közösséget is teremtenek.

    Nem véletlen, hogy az alapítók különböző foglalkozású, ám egyaránt elkötelezett táncosok, különböző együttesek tagjai: elképzelésük egyik mintája a Biharisok Önképzőköre volt, mely az egy-egy téma iránt érdeklődő táncosokat tömörítette. Ebből adódóan a digitális oktatás kezdetén a Project F tagjai korábban már meglévő terveiket adaptálták a fennálló helyzetre (melynek nyilvánvaló nehézségei sokszorosan érintették a táncpedagógusokat is).

    A Csízió tudatosan alkalmazkodik az Y, Z és alfa generáció újszerű tartalomfogyasztási szokásaihoz, ennek megfelelően az egyes epizódok igen rövidek és jól szerkesztettek – humoros, figyelemfelkeltő tartalommal. Mindezek azonban nem befolyásolják az egyes epizódok szakszerűségét: a készítők szakértők és szakkönyvek bevonásával állítják elő az egyes epizódokat, amelyekben rendszerint ajánlják is a forrásműveket, bátorítva a további ismeretszerzésre. Információik tehát hitelesek és pontosak.

    A tapasztalatok és visszajelzések alapján a Csízió kiválóan használható az online tanításban és tanulásban. Gyakran használják általános iskolai oktatásban és alapfokú művészetoktatásban, emellett a közép- és felsőoktatásban sem ismeretlen. (S tegyük hozzá: szórakoztató és igen hasznos információkat nyújt minden érdeklődőnek korosztálytól függetlenül is.) A visszajelzések nyomán számos formában használták fel a filmecskéket a pedagógusok: számos házi feladat és kvíz alapjául szolgáltak.

    Az egyes epizódok tematikája az alapokkal kezdődik (tekintettel a fiatalokra, illetve az e kultúrával éppen csak ismerkedőkre), de a készítők igyekeztek minden részben új szempontokkal, érdekes információkkal szolgálni a téma jobb ismerőinek is. Már az alaptémák is igen izgalmasak, amint azt a következő címek is igazolják: A tánc biológiája, 2+1 érdekesség az időszámításunk előtti táncéletről…

    A filmecskékből ezenközben az is kiderül, hogy mire használtuk először a kezeinket és miért tekinthetők polihisztoroknak az ősemberek – valamint az is, hogy a tánc eredetileg nem szórakozási funkciót töltött be.

    Összességében igen fontos, hasznos – és láthatóan dinamikusan fejlődő, alakuló innováció valósul meg a Csízió által. Érdemes nyomon követni – sőt, továbbadni is!

    A Csízió elérhető: itt.

     

    Forrás:

    Előző cikkPénzügyileg is a legnyerőbb app a Zöldiránytű!
    Következő cikkModern Iskola egyetemre megy: Coggle – Az online tanítás segítő