Kezdőlap heti kitekintő

eTwinning − a jövő tanáraiért

A pedagóguspályára készülő hallgatók már alapképzésük során csatlakozhatnak az eTwinning programhoz. Ez a lehetőség hozzájárulhat ahhoz, hogy általános gyakorlattá váljon az iskolai oktatásban a nemzetközi projektmunkában való részvétel.

Az Európai Bizottság által életre hívott eTwinning program európai pedagógusok százezreit támogatja a digitális, projektalapú oktatásban és nemzetközi kapcsolatok kialakításában. A program célja, hogy projektpedagógiai módszereket alkalmazva minél több köznevelésben tanító pedagógus vegyen részt diákjaival hazai vagy nemzetközi projektekben.

Az Európai Bizottság kiemelten fontosnak tartja, hogy 2020-tól Európa-szerte minél szélesebb körben megismerjék az eTwinning programot a felsőoktatási intézmények is. A program beillesztése a pedagógus-alapképzésbe jelentős előnyökkel jár mind a hallgatók, mind a tanárképző intézmények számára. A pedagógusképző intézményekkel folytatott együttműködés lehetővé teszi, hogy a hallgatók gyakorlati példákon keresztül ismerkedjenek meg a 21. századi készségek (többek között innovációs, IKT- és életvezetési készségek) alkalmazásával, továbbá tapasztalatot szerezzenek a nemzetközi együttműködésen alapuló projektek végrehajtásában. A hallgatók már az egyetemi éveik alatt megismerik és a gyakorlatban is megtapasztalják a projektalapú és a multidiszciplináris oktatás lehetőségeit, fejlesztik idegen nyelvi, digitális és szakmai készségeiket, tapasztalatokat szereznek az európai, nemzetközi és interkulturális kapcsolattartásban. Emellett megismerhetik a tervezés és tudásfelmérés, a feladatkiosztás, a produktumok elkészítése majd disszeminációja, a projektmenedzsment, a csapatmunka lépéseit is.

Megismerhetnek más oktatási rendszerekben dolgozó pedagógusokat, ami lehetővé teszi a tapasztalatcserét. Az így megszerzett gyakorlati tudást már rögtön a karrierjük kezdetén alkalmazni tudják, a tantervkészítéstől kezdve a mindennapi oktatásig.

A hálózathoz először az egyetemeknek kell csatlakozniuk, ezután regisztrálhatnak a hallgatók, akik projekteket indíthatnak más egyetemek hallgatóival az eTwinning kollaborációs felületén. Ha egy hallgató gyakorlatát tölti egy iskolában, akkor az iskola profilja alatt élesben is indíthat eTwinning projektet diákjaival. A gyakorlat végeztével az iskolához tartozó profilja törlődik, de amint tanítani kezd, ismét belevághat egy eTwinning projektbe, elegendő tapasztalattal ahhoz, hogy magabiztosan kezdjen hozzá diákjaival a közös munkához.

Az oktatók számára is számos előnnyel és lehetőséggel jár a részvétel: az eTwinning portálon keresztül összekapcsolódhatnak, és közösen dolgozhatnak más országok egyetemi oktatóival, részt vehetnek online szakmai továbbképzéseken, webináriumokon és személyes külföldi találkozókon is.

Legyen szó hagyományos tantermi vagy modern digitális oktatásról, az eTwinning olyan lehetőségeket biztosít a jövő tanárainak, amelyekkel erős, biztos alapot adhatnak pedagógusi pályafutásuknak. 

Az eTwinning Programról további információért forduljon a Nemzeti Szolgáltatópont munkatársaihoz vagy az eTwinning nagykövetekhez.

Előző cikkMeghosszabbított jelentkezési határidő!
Következő cikk„A digitális tanrendre való átállás miatt a diákok telítődtek az online térrel” – interjú