Kezdőlap hírmozaik

Tippek a tanévkezdéshez – pszichológusszemmel

Új sorozatunk mai részében a Pszichodiák Alapítvány segítségével körbejártuk a tanévkezdés lélektani kérdéseit: hogyan dolgozzuk fel, hogy vége a nyárnak, hogyan illeszkedjünk be egy új közösségbe és még sok más a cikkben!

A Pszichodiák Alapítvány célkitűzései

A társadalmi pszichológiai kultúra és az egyéni életvezetési készségek fejlesztése kiemelten fontos feladat, hiszen egyre több olyan esettel találkozni a médiában, ill. a mindennapok során, ahol nagy szükség lenne a lélektani ismeretekben való jártasságra; egyrészt a megelőzésben, felkészülésben, másrészt a kialakult helyzetek, állapotok kezelésben, beavatkozásokban. Ez a helyzet a 2020-as világjárvány miatt csak fokozódott, az izoláció, az ismeretlentől való félelem, a bizonytalan jövőkép miatt veszélybe kerülhet az emberek mentális és fizikai egészsége, szorongás, depresszió, magány, stressz alakulhat ki náluk. Nagy szükség van a mentális kapaszkodókra ebben a többszörösen is megterhelő, embert próbáló időszakban. (forrás)

5 tipp nyár végi melankólia ellen

Az end-of-summer blues, vagyis a nyár végi melankólia bizony létezik. Íme pár tipp, hogyan küzdhetjük le könnyebben.

Képek: Pszichodiák Alapítvány, készült: ezgif

Hogyan illeszkedjek be egy új közösségbe? (a képre kattintva teljes méretben megtekinthető)

Ahogy az időjárás változik, úgy az új évszakkal együtt megérkezik az új tanév is. Sokaknak ez új intézményt, új iskolát, új közösséget is jelent – ezzel együtt pedig egy új feladatot: „hogyan illeszkedjek be a közösségbe?”

Képek: Pszichodiák Alapítvány, készült: canva

Szorongás az ismeretlentől

Vannak, akik szorongással várják az iskolakezdést, mert megváltoztak a dolgok, például új városba kültöztek, új osztályba/iskolába kerültek.  Természetes, hogy az ismeretlen helyzet először ijesztő, de ha mesélsz másoknak is a benned zajló érzésekről, könnyebb velük megbirkózni!

5 készség, ami jól jön sulikezdéshez (a képre kattintva teljes méretben megtekinthető)

Képek: Pszichodiák Alapítvány, készült: canva

Segítség, elsős lesz a gyerek!

Szülőként is feladat elé állít, ha a gyermekünk iskolába megy, elsős lesz. Sok gyermek tele van szorongással az új helyzet miatt, hiszen sok minden változik.Nézzük, mire figyeljünk, és mit tehetünk szülőként ebben az új helyzetben?

Forrás: https://www.facebook.com/pszichodiakalapitvany

Az összeállítás a Pszichodiák Alapítvány engedélyével készült.

Elérhetőségek:

A sorozatot szerkeszti Tóth Éva főszerkesztő.

Előző cikkTippek a tanévkezdéshez – ötletek az első osztályfőnöki órára
Következő cikkTippek a tanévkezdéshez – 7 ötlet az első nyelvórára