Kezdőlap modern óvoda

Nagy Sportágválasztó 2021

Szeptember 10-én és 11-én rendezik meg újra a Nagy Sportágválasztót. Vajon miért (lehet) érdekes ez a rendezvény? Írásunkban erre vonatkozó szempontokat kerestünk.

Forrás: Pixabay

Az idén megrendezett olimpia egyik nagy tanulsága volt, hogy húsz érmünket kilenc sportágban szereztük meg és további huszonkét pontszerző helyet is szereztek sportolóink – köztük olyan területeken is, amelyek esetében nem beszélhetünk évtizedes hazai hagyományokról (nyílt vízi úszás, hegyikerékpár), új sportágként debütált az olimpián (karate) és bizony olyanban is, amelynek sokan még a nevét sem tudtuk idáig (finn dingi). Vagyis olyan sportokban is vannak kiemelkedő sportolóink, amelyekről nem is gondoltuk volna (akár azt sem, hogy léteznek), másrészt hogy olyan mozgásformákat is választhatunk, amelyekről úgy gondolnánk, hogy itthon (például tenger hiányában) nem űzhetők.

Fontos tanulság az is, amelyek okán kissé fájhat a szívünk: több olyan versenytáv/szám is megszűnik a következő olimpiára (karate, kajak 200 m), melyben eredményesek voltunk. Nézzük azonban a jó oldalát: új sportágak mutatkozhatnak be (a breaktáncot, a falmászást, a gördeszkázást és a szörfözést terjesztette elő a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottsága) amelyek joggal kelthetik fel a fiatalok érdeklődését.

Forrás: Pixabay

Mindezek azonban „csak” a kiemelkedő teljesítmények és olimpiai sportágak. Természetesen számos mozgásforma létezik még, bárki megtalálhatja köztük a kedvére valót. Érdemes keresni az újabb lehetőségeket is – akár egy-egy újabb szakág, helyszín, más formában (például csoportban, vagy éppen egyénileg) is űzhető sportolási lehetőséget illetően. Kiváló alkalom nyílik erre hamarosan, a Nagy Sportágválasztó keretében. Ezen alkalommal ugyanis több mint száz sportágat lehet díjmentesen kipróbálni.

„A non-profit, civil kezdeményezésként 2007-ben, Budapesten létrehozott és 2010-ben országossá vált Nagy Sportágválasztó az egészséges, mozgásgazdag életmódot hirdeti, és a gyakorlatban segíti elő, hogy minél többek életének természetes részévé váljon a sport, a rendszeres testmozgás” – olvasható a rendezvény Facebook-oldalán.

. A rendezvényen olimpikonokkal (akár együtt is sportolhatnak velük), és élsportolókkal is találkozhatunk, a belépés mindenki számára ingyenes, ám regisztrációhoz kötött. Az esemény egyes helyszínein profi sportolók bemutatóit és nyílt edzéseket is láthatnak majd az érdeklődők, a vállalkozókedvűek pedig edzői segítséggel belekóstolhatnak egy-egy számukra szimpatikus sportágba is. Mindezeken túl számos egyéb információval lehetnek gazdagabbak (így például saját testi adottságaikkal, illetve az egészséges életmóddal kapcsolatban.)

A kétnapos rendezvény péntek délelőttjén az előre bejelentkezett, pedagógusok kíséretével érkező óvodai és iskolai gyermekcsoportokat fogadják. Pénteken kora délutántól kezdve már mindenki számára nyitottak a kapuk, a szombati nap pedig teljes egészében a nagyközönségé, a családoké.

 

További információ:

https://sportagvalaszto.hu/

https://www.facebook.com/sportagvalaszto

 

Előző cikkTippek a tanévkezdéshez – 7 ötlet az első nyelvórára
Következő cikkTippek a tanévkezdéshez – az első matematika óra