Kezdőlap modern óvoda

    A hagyomány is lehet újszerű – VI. Kisgyermeknevelési Konferencia

    Idén hatodik alkalommal rendezi meg a martonvásári önkormányzat és a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola a kisgyermeknevelési konferenciát. A 2021-es rendezvény fő témái: hagyomány és újítás. A szervezők neves előadók és gyakorlati szakemberek segítségével arra a résztvevők keresik a választ, miként legyen a kisgyermeknevelő hűséges korábbi korok értékeihez, miközben módszereiben, szemléletében alkalmazkodik korának elvárásaihoz, a 21. század kisgyermekeinek aktuális lelki és társas kihívásaihoz.

    Az elmúlt évek gyakorlatnak megfelelően az első napon Martonvásáron plenáris előadásokat hallgathatnak a részvevők. Vecsei Miklós, a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke az első ezer nap meghatározó élményéről beszél: elérendő cél, hogy a legszegényebb településeken születettek óvodás korukig ne halmozzanak fel behozhatatlan társadalmi hátrányokat. Turi Attila Ybl és Kossuth-díjas építész korunk innovatív oktatási terekről beszél majd, saját tervezési gyakorlatát bemutatva. Az óvoda és az iskola gyerekszemmel nem egyszerűen építészeti szempontból izgalmas megoldásokat jelent, hanem szerethető és gondoskodó környezetet. Hasonló témát érinti majd a találkozó második, váci napján Kovácsné Bárány Ildikó bölcsődei miniszteri biztos is. Az elmúlt évek innovációi között kiemelkedő jelentőségű volt ugyanis az a bölcsődei építészeti ötletpályázat, amely pedagógusok bevonásával kereste a lehetséges választ arra, milyen legyen a 21. század új bölcsődei tere, miként valósítható meg az egyéni fejlesztés és a közösségépítés kettős feladata. A díjazott műveket és ötleteket kis kamara kiállítás mutatja majd be Apor Vilmos Katolikus Főiskola főépületében.

    A kiemelt előadások mellett az érdeklődő pedagógusok sz

    Forrás. Pixabay

    ámtalan gyakorlati szakmai programon vehetnek majd részt. A főiskola oktatói által szervezett foglalkozások, kerekasztal-beszélgetések érintik majd a korai nyelvtanulást, a vizuális nevelés módszereit, bemutatnak bábjáték és mesefoglalkozásokat, szó lesz a természeti környezetben és az iskolakertekben rejlő nevelési lehetőségekről.

    Központi gondolat, hogy a 21. századi kisgyermeknevelés nem kell, hogy szakítást jelentsen a hagyományokkal. A mai jó gyakorlatok egy része éppen a klasszikus, mozgással teli gyerekkor újrafelfedezését jelenti. Gyarmathy Éva egy, a főiskolán zajló atipikus nevelési program apropóján arról is beszélget majd kollégáival, miként aktivizálja a mozgás a korai nyelvi, matematikai és szocializációs készségeket.

    A hagyomány újszerűségére jó példát adnak a népi gyerekjátékok, énekek és mondókák. Ezek nem egyszerűen kulturális hagyatékai elődeinknek, de jól használható fejlesztő gyakorlatok is, hiszen a tapsolás, ugrás, kiszámolás közben összetett feladatokat old meg a kisgyerek. Az érdeklődők a népi gyerekjátékok kapcsán konkrét foglalkozásokat is elsajátíthatnak.

    A két nap lehetőséget kínál a vendéglátó városok megismerésére is.

    Előző cikkIskolai könyvtár és szövegértés
    Következő cikkKultúrák találkozása a tanításban