Kezdőlap hírmozaik

    A Pál utcai fiúkról – másként

    Ki volt az ál-Nemecsek? Hány nap alatt játszódik a Pál utcai fiúk története? Hogyan született meg a regény? Ilyen és hasonló kérdésekre is választ kaphat az olvasó Mészöly Ágnes rajongói kézikönyve nyomán. Sőt, arra is, hogy milyen (új) szempontok szerint lehet értelmezni a regényt és miért van még mindig jelentős rajongói tábora a történetnek.

    Forrés: MI

    „Molnár Ferenc világhírű ifjúsági regényét minden magyar gyerek olvasta – vagy el fogja olvasni. Ebből a rajzos-képes rajongói kézikönyvből megismerhetjük a regény elő- és utótörténetét, az események történelmi és társadalmi háttérét, valamint legfontosabb helyszíneit: a grundot, a Füvészkertet, és persze a korabeli Józsefvárost. A kötetben számos szórakoztató és tanulságos teszt is található, amelyekből kiderítheted, hogy te vajon melyik csapatba tartoznál, okosabb vagy-e, mint egy korabeli ötödikes, és vajon mit tettél volna az egyes szereplők helyében” – olvasható a kötet borítóján.

    Már e néhány sor is olyan információkat tartalmaz, amelyek sokat elárulnak a könyv egészéről. Könnyed hangvételével, figyelemfelkeltő és szórakoztató feladataival sajátos látásmódot és igen fontos pedagógiai üzeneteket közvetít: egyebek mellett azt, hogy miként lehet nézőpontot váltani, s így sajátságos szemszögből tekinteni a regény egyes vonásaira.

    A rajongói kézikönyv szerzője nem kíván „igazságot tenni” a regény befogadását illetően – nem azt hangsúlyozza például, hogy mi „hiányzik” a musicalváltozatból a regényhez képest – ugyanakkor tudatosan aknázza ki azokat a lehetőségeket, amelyek segítik az alapmű megismerését, mélyebb megértését. Bemutatja például az adaptációval kapcsolatos alkotói folyamatokat, megismertet az előadás kritikáival is.

    A kiadvány szerzője gyakran tesz fel rendkívül izgalmas kérdéseket, és ad (ha lehetséges,) még izgalmasabb válaszokat ezekre – amelyek nem mellesleg az árnyalt műelemzést is elősegítik. Ilyen például az, hogy miért játsszák olyan gyakran nők Nemecsek szerepét. Ennek kapcsán utal arra, hogy milyen típusú színészi játékot igényelhet a figura – és arra is, hogy milyen tulajdonságok jellemzik Molnár közlegényét. Vagyis egy „klasszikus” elemzési feladatot (jellemezd Nemecseket!) tesz fel könnyen megjegyezhető formában.

    A rajongói kézikönyv azt is eléri, hogy felkeltse az érdeklődésünket a regény mélyebb ismerete iránt. Sajátos, szórakoztató mikroelemzés készül például Szebenics, vagy éppen Wendauer alakjáról és regénybeli szerepköréről. Nemecsekék szegénységét, kiszolgáltatottságát az orvos szerepén keresztül vizsgálja. (Miért nem utalja a kórházba a fiút? Miért „titkolja” el valódi állapotát?)

    Természetesen nem maradhatnak el a könyvből a hagyományosnak számító (és a fülszövegben is hivatkozott) tesztkérdések sem. Ám a szempontok itt sem hétköznapiak: a „rajongó” feltérképezheti, mennyire tartozik a Pál utcai csapathoz, milyen ismeretekkel rendelkezhetett egy korabeli ötödikes és mennyire ismeri a regényhősök szokásait.

    A Molnár-regényhez kapcsolódó rajongói kézikönyv műfaji meghatározása azt sejteti, hogy a mű kedvelői veszik elő. Holott valójában arra is képes, hogy a kevésbé lelkes olvasókat is rajongóvá tegye.

    Előző cikkPénzügyi tudatosság fejlesztése – mert nem lehet elég korán kezdeni!
    Következő cikkErdők nemzetközi napja