Kezdőlap jó példák

Alvás és iskola

Nemrégiben (március 18-án) volt az alvás világnapja. Ennek révén és az óraátállítás miatt is érdemes elgondolkodnunk alvással kapcsolatos szokásainkról. Néhány információt, trükköt tanítványainknak is érdemes átadnunk.

Forrás: Pixabay

Az alvás világnapja [World Sleep Day] megszervezésének fő célja, hogy felhívja a figyelmet az alvás fontosságára – elsősorban az életminőség szempontjából. Az álmosság és az alvatlanság egyre inkább népbetegség; megelőzésére, kezelésére sokkal több figyelmet kell fordítanunk.

Az alvási mutatók romlása (melyet a Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis Egészségkutató legutóbbi közös felmérése is megerősített) sajnos az általános- és középiskolás gyermekek körében is jellemző. Ennek kapcsán a szakértők megállapították, hogy sokkal jobban oda kell figyelnünk a fiatalok életmódjára, annál is inkább, mivel az ezzel kapcsolatos nehézségeket csak fokozta a pandémia okozta az ő köreikben (is): kevesebbet alszanak, és az alvásuk minősége is rosszabbodott. Igen fontos tehát felhívni a figyelmüket a napirendjük és az életmódjuk megfelelő alakítására – vagy legalább néhány kapcsolódó „trükk” elsajátítására.

  • Beszéljük meg, miért fontos az alvás: a fáradtsággal és figyelemmel kapcsolatos vonatkozásokon túl érdemes arra is kitérni, hogy ilyenkor zajlik például tanulás útján elsajátított információk konszolidációja vagy az érzelmek feldolgozása is. (Nem véletlenül mondjuk, hogy „alszunk rá egyet”. Az alvásnak tehát gyakorlati kézzelfogható haszna van a mindennapi életünkben – olyan vonatkozásban is, amelyekre nem is gondolnánk.)
  • Érdemes felhívni a figyelmet az elalvásra való felkészülés fontosságára is. Ennek része lehet a nap lezárása is, különböző visszatérő „rítusokkal”, rendszeres, alvásra fókuszáló cselekvésekkel.
  • A nap lezárásának része lehet történtek végiggondolása is. (A pszichológusok azt javasolják, hogy ez a visszapillantás képszerű legyen: lehetőleg úgy pergessük le magunk előtt a napunkat, mint egy filmet. A módszerrel a nap eseményeinek szemlélőjévé válhatunk – így könnyebben elkerülhetjük egyes élmények intenzív újraélését. (Például azt, hogy újra feldühítsük magunkat.)
  • Fontos szempont a médiahasználat tudatosítása: lefekvés előtt már nem érdemes netezni és a lehető legizgalmasabb (legfélelmetesebb) filmet nézni.
  • Érdemes tudatosan átgondolni, milyen körülmények segíthetik még az alvásunkat (a szoba rendjétől kezdve a párna méretéig).
  • Érdemes lefekvés előtt a lehető legtöbb elektronikus eszközt kikapcsolni (például a mobiltelefont.)
  • Ma már jól ismert az a tanács, miszerint esténként célszerű csökkenteni az intenzív kék fény expozíciót, hasznos a mobiltelefon, illetve a monitor képernyőjének fényét kék-fény szűrő programmal változtatni. Érdemes tudatosítani a szociális jetlag fogalmát és törekedni arra, hogy a hétvégi (szünetbeli) alvási szokások kis mértékben térjenek el a hétköznapitól (illetve tartsuk be a fokozatosságot).
  • A késői felkeléshez vonzódóknak is javasolt reggelenként minél többet természetes fényben tartózkodniuk, illetve reggeli rutint „felébredési időt” biztosítani maguknak.

Forrás: https://semmelweis.hu/mediasarok/2021/06/23/a-hosszu-nyari-nappalok-becsapjak-a-belso-orankat-es-novelik-a-szocialis-jetlaget/

Előző cikkKézzelfogható tapasztalatok a pénz világáról – interjú
Következő cikkLehet-e versekkel bölényre vadászni?