Kezdőlap hírmozaik

    „A foglalkozások kiemelten pozitív hangulata és élményekben gazdagsága általános visszajelzés” – interjú

    Mai vendégünk Fodor István történész, történelemtanár, iszlámkutató, aki az Ezer Év Parkja szakmai vezetője, múzeumpedagógusa és kurátora, Mórahalom város helytörténésze. A park szolgáltatásairól, a tantervbe való illeszkedéséről és a családoknak nyújtotta lehetőségekről is szó esik mai cikkünkben.

    Kedves István, mesélne kérnem az Ezer Év Parkjáról?

    Az intézmény két különálló, ugyanakkor összefüggő kiállítással rendelkezik: egyrészről, eme szabadtéri kiállítóhely a történelmi Magyarország 48 építészeti szimbólumát foglalja magába, túlnyomó többségében 1:25-ös méretarányú makettek formájában. A kültéri rész elválaszthatatlan eleme a Vereckei-hágó látképe és egy eredeti 1910-es évekbeli Ford T-modell, amelyek mintegy szimbolikus kronológiai keretbe foglalják a magyarság ezer évét. A park fizikai kialakítása igyekszik a trianoni békediktátum előtti Magyarország területi kiterjedését bemutatni, így magába foglalja a Felvidék, Kárpátalja, Délvidék, Erdély és Burgenland egyes jeles – magyar érintettségű – épületeit is, természetesen azok földrajzilag megfelelő elhelyezésével egyetemben.

    Fodor István

    Továbbá, a makett park fizikai adottságainak elválaszthatatlan részét képezi a topográfiai szempontból szintén pontos vízhálózati rendszer (Duna, Tisza, Dráva, Rába, Balaton és Fertő-tó) kiépítettsége. Másrészről pedig a fogadóépület egy beltéri installációval is rendelkezik, amely állandó és időszakos múzeumi kiállítással várja a látogatókat. A beltéri kiállítás tematikája mindig a magyar értékek köré szerveződik, így például a jelen sorok írásának pillanatában egy „Petőfi és kora” nevet viselő unikális kiállítás tekinthető meg. Maga az intézmény Mórahalom külterületén, a Móradomb körútnál épült fel, Szegedtől kb. 20 km-re fekszik. Tekintettel a település déli határszakaszhoz közel eső elhelyezkedésére, a határon túlról is könnyedén megközelíthető az év majdnem minden napján nyitva tartó makett park.

    Milyen szolgáltatásokat kínálnak oktatási/tanulási céllal?

    Ennél a pontnál egy kifejezetten fontos pillérhez értünk el, amelyet, mint aktív tanár és kutató, múzeumpedagógusi működésem lelkiségének táplálójaként értelmezek: nem másról van szó, mint arról az elkötelezett küldetéstudatról, hogy a kultúrának, a felhasználható, alkalmazható és konvertálható tudásnak – a célcsoport szempontjából kortól, nemtől, képzettségtől függetlenül – mindig törekedni kell a megismerhetőségére és átadására. Ezért alkalmazom minden múzeumpedagógiai foglalkozásomnál azt a kiindulást, hogy előzetesen mindig feltérképezem az adott csoportot, hogy minél hitelesebben, minél fejlesztőbb hatással és nem utolsó sorban, élményekben telítettebb módon tudjuk az együtt töltött időt átélni. Foglalkozásaimnak elválaszthatatlan részét képezi a kommunikációban, fellépésben és tartalmában kor kompatibilis és kompetenciafejlesztő módszertani hozzáállás, nem utolsó sorban mindez egy emberközeli, derűs személyiségbe ágyazva. 

    Az intézmény szolgáltatási kínálatának kidolgozottsága egyaránt magába foglalja a tradicionális és a modern (azaz infokommunikációs), a gyermekeknek és külön a felnőtteknek kialakított, ténylegesen sokszínű múzeumpedagógiai eszköztárat. Vegyük ezeket sorba: 10 különböző témakör mentén kerültek kidolgozásra az úgynevezett témavezető füzetek, amelyekhez kiegészítésként, korosztály szerint differenciálva, gyermek s felnőtt kvízek is készültek. Ezek az anyagok egyéb játékos tartalmi színesítéssel, digitalizált (idegenvezetés) formában is igényelhetők, amelyek kölcsönözhető tableteken érhetőek el. Az interaktivitás jegyében egy igen széles felhozatallal rendelkező korhű ruha, illetve lovagköpeny kínálatot is biztosítunk, amelyek egy-egy szituációs játék és drámapedagógiai foglalkozás élményalapú kivitelezését teszi lehetővé. Természetesen rengeteg féle szak- és tárlatvezetés, illetve kihelyezett tanóra vehető igénybe, ezek előzetes egyeztetés szerint kerülnek megvalósításra. Továbbá, az Ezer Év Parkja alapvető szolgáltatásainak részét képezi a különféle iskolai táborok szervezése is, amelyek akár egy hetes periódusra is kiterjedhetnek. Különösen annak tükrében lehet ilyen hosszúra tervezni egy iskolás csoport látogatását, mivel igény esetén a város egyéb kulturális és turisztikai helyszíneinek kínálataiból válogatva, komplett oktatási és kikapcsolódással fűszerezett csomag összeállítását is lehet kérvényezni. 

    Hungarikumi témavezető

    Hogyan illeszthető be a közoktatási tantervbe a park tematikája?

    Teljes mértékben, hiszen a foglalkozások a NAT-ban megjelölt kulcskompetenciák közül fejlesztik az anyanyelvi kompetenciát, a beszédértést, a beszédészlelést, bővítik a szókincset. Továbbá, elsődleges céltételezés a történelmi és irodalmi tantárgyakhoz kapcsolódó kompetenciákra, a figyelem és az emlékezet, illetve az általános intelligencia fejlesztésére ható didaktikák, módszerek alkalmazása. A múzeumpedagógiai foglalkozások során az értelem fejlesztése, szociális, erkölcsi nevelés, egészséges, kulturált életmódra nevelés, átfogó személyiségfejlesztés, művészet iránti érdeklődés felkeltése is egyértelműen megvalósul. A kulturális értékek közvetítésével az intézmény igyekszik a szó legnemesebb értelmében építeni a magyarságtudatot, a hazaszeretet. A rávezető és disputa módszertanok szisztematikus alkalmazásával célom, hogy az ok-okozatiság felismerését, az önálló,- kritikai gondolkozást elő tudjam segíteni. Továbbá, kiemelt prioritásként kezelem, hogy azokat a speciális kompetenciákat is fejleszteni lehessen, amelyek tantárgytól függetlenül releváns kompetenciák, amelyek – ha élhetek ilyen nagy szavakkal – az életre készítik fel a diákságot. Így például az önbizalom, a kapcsolatteremtő, önkifejező, problémamegoldó és konfliktuskezelő képességek, és végső soron a motiváltság szépségének a felfedezését is igyekszem elérni. 

    Milyenek a visszajelzések a múzeumpedagógiai foglalkozásokról? Milyen korosztálynak ajánlja őket leginkább?

    Ez egy módfelett fontos kérdés, hiszen a pedagógusi/tanári működés milyenségének egyik, ha nem a legfontosabb mércéje a visszajelzések milyensége. Ennél a pontnál több szemléltető képet szeretnék a tisztelt olvasó elé tárni, hiszen az ezeken látható sorok a leghitelesebb válaszokat adják. De ettől függetlenül is roppant nagy büszkeséggel tölt el, hogy elmondhatóm: minden korosztály számára meg tudom mutatni a történelem, a tudás szépségeit, hiszen számos olyan visszajelzést kapok, hogy általam értették meg először(!) a történelmet. A foglalkozások kiemelten pozitív hangulata és élményekben gazdagsága szintén általános visszajelzés. A második kérdésre pedig a válaszom az, hogy az általános iskola a kiinduló kategória, attól felfele haladva viszont nincsen határ, hiszen korosztályra szabottan, differenciáltan állítom össze a Park által nyújtott múzeumpedagógiai szolgáltatásokat.

    Vendégkönyvi bejegyzés foglalkozásról
    Vendégkönyvi bejegyzés foglalkozásról

    Milyen élményekkel gazdagodhatnak az Önökhöz látogató családok?

    A válasz szűkebb és tágabb kontextusba foglalható, amelyek szintén összefüggenek egymással. Ezt úgy értem, hogy szűkre szabottan beszélhetünk a Parkról, de tágabb kontextusban már Mórahalom városáról is kell nyilatkoznom, hiszen kisváros révén a település által nyújtott élményorientált lehetőségek fizikailag is könnyedén elérhető távolságokban vannak. Napjainkra az intézmény a 21. századi igényekre egyértelműen reagáló látogatóbarát és szolgáltatás bővítő fejlesztések (kényelmes családi pihenőpont, büférészleg, stb.) megvalósításával várja a tisztelt látogatókat. A makett park további fejlesztései, múzeumpedagógiai szolgáltatásai és a szakmai vezetőség mélyen elkötelezett hozzáállása is egyaránt azt a célt szolgálják, hogy a park az ország kulturális turizmus térképének megkerülhetetlen állomásává váljon. Az intézmény Mórahalom gazdag turisztikai felhozatalának képezi a részét, hiszen a város díjnyertes Szent Erzsébet Gyógyfürdője, a magasan respektált szállodái és apartmanjai, a vármegyei értékű Bivalyrezervátuma, a méltán népszerű Lovas Színháza, avagy a folyamatos rendezvényei mind-mind családbarát jellegűek. Így azon családok, akik Mórahalomra látogatnak, egy komplett és részletesen kidolgozott turisztikai felhozatalt fognak tapasztalni, amelyek egyaránt megtekintésre és átélésre érdemesek.

    Korhű ruhába öltözés az Országház előtt

    További információ: https://ezerevparkja.hu/

    Előző cikkDigitális megoldások és támogatás – beszámolók gyakorlati megoldásokról
    Következő cikkTéltemető, tavaszváró