Kezdőlap heti kitekintő

    Idén is több mint 300, Debrecen környéki gyermek jövőjét építik robotokkal

    Budapest, 2023. szeptember 6. - Harmadik évét kezdi meg az NI partneri együttműködése HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesülettel, amelynek keretében az amerikai cég idén 10 millió forintos támogatást nyújt annak érdekében, hogy tíz Debrecen környéki iskolában a gyerekek a világ legnagyobb robotikai közösségéhez csatlakozhassanak.

    A FIRST® LEGO® League a világ legnagyobb robotikai közössége, amelynek célja a 4-16 éves korosztály, LEGO® építőkockákkal történő fejlesztése, a jövő munkaerőpiacára való felkészítése. Az oktatási program kiemelt figyelmet fordít az úgynevezett STEM (természettudomány, technológia, matematika, mérnöki) tudományok és soft skillek (mint prezentációkészség, problémamegoldás, csapatmunka) elmélyítésére, valamint játékos módon vezeti be a gyerekeket a programozás és a robotika világába. Az NI Hungary Kft. a versenysorozat hazai szervezéséért felelős HelloWorld Egyesülettel együttműködve elsőként 2021-ben indította el a programját, amelynek köszönhetően elsőként hat, majd tíz iskolában indulhatott el a LEGO® -alapú fejlesztés. 

    Az első évek tapasztalatai alapján az iskolai csapatok egyre jobb eredményeket érnek el, és évről-évre egyre több, az informatikai képzésben alul reprezentált gyerek ismerheti meg ezt a programot, amelyet a világ több mint 110 országában alkalmaznak és fejlesztenek folyamatosan évről-évre. 

    A HelloWorld Egyesület diákok körében végzett felmérése szerint a FIRST® LEGO® League iskolai programja Magyarországon is nagy hatással van a fiatalok életére, hiszen a több mint 320 gyereknek több mint 81 százaléka vallotta, hogy a foglalkozások hatására megtanulta, hogyan kell egy robotot megtervezni, programozni, ami mellett több mint 70 százalék volt azon diákok aránya, akik e módszernek köszönhetően jobban megkedvelték a STEM tudományokat. A megkérdezettek majdnem 68 százaléka pedig hatékonyabban tud csapatban dolgozni, 65 százalék pedig úgy vélte, hogy ezáltal jobb problémamegoldóvá vált.

    „Az NI támogatása és szerepvállalása rendkívül fontos számunkra, hiszen egy rendkívül átfogó programról van szó, amely a pedagógusok motiválására is épít. A legokosabb nemzedéket építjük, hiszen a gyerekek a program hatására olyan tudásra, tapasztalatra tehetnek szert, amivel felépíthetik későbbi karrierjüket” – vélte Molnár József, a HelloWorld Egyesület projektvezetője.

    Hosszu Róbert, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az NI társadalmi felelősségvállalásának fontos célkitűzése a sokszínű mérnöki utánpótlás megteremtése. Napjainkban egyre kevesebb fiatal választja a műszaki és a természettudományos pályát, ezért számukra kiemelt jelentőségű az olyan partneri együttműködés, amelynek köszönhetően a diákok az iskolai tanulmányaik során magas színvonalú, élményszerű logikai és programozási ismeretek birtokába kerülnek, oktatásuk során valós, akár az ipari környezetben is felmerülő problémákat oldanak meg. Kiemelte, hogy emiatt fontos számukra a HelloWorld Class Pack programjának támogatása. Idén a támogatás összege meghaladja a 10 millió forintot.

    Forrás: HelloWorld Oktatás és Fejlesztés Egyesület

    Az ügyvezető rámutatott, hogy az anyagi juttatás mellett NI-os szakemberek önkéntes mentorként szakértelmükkel és tapasztalataikkal segítik a programban részt vevő pedagógusok munkáját. Az NI-os önkéntesek olyan másfajta gondolkodást, illetve szemléletet adnak át a résztvevő gyerekeknek, ami hozzásegíti őket ahhoz, hogy olyan jövőálló tudást szerezzenek, melynek segítségével ki tudnak törni a jelenlegi egzisztenciális helyzetükből. Hozzátette, hogy rendkívül hálásak a pedagógusok munkájáért, akik időt és energiát nem kímélve együtt dolgoznak kollégáinkkal, hogy a Class Pack program céljai megvalósulhassanak.” 

    A FIRST LEGO League versenyről

    A FIRST LEGO League a FIRST által szervezett nemzetközi 9-16 éveseknek célzott oktatási programsorozat. A sorozatot 1998-ban alapította Dean Kamen, amely mára a világ legnagyobb ifjúsági robotversenyévé nőte ki magát. A tavalyi év kihívásán 98 ország, több mint 40 ezer csapata vett részt, ami több mint 480 ezer fiatal robotprogramozót jelent. A döntőt minden évben az Egyesült Államokban rendezik meg, és világszerte tartanak selejtezőket – tavaly például 1450 versenyt számoltak össze a szervezők. Hatalmas eseményről van szó, ahol csak a legjobb robotprogramozó gyerekek juthatnak az elődöntőkbe és a döntőkbe. A verseny próbára teszi a gyerekek programozó és mérnöki tudását, ugyanakkor a csoportmunka és a prezentációs készségek megléte is hangsúlyos a pontozás során.

    A HelloWorld Egyesületről

    Becslések szerint több mint 20 ezer informatikus hiányzik a hazai munkaerőpiacról. Ezt felismerve a PC World, szakmai szervezetekkel és pedagógusokkal együttműködve 2015 nyarán elindította a HelloWorld mozgalmat, amely keretén belül már több mint ötszáz gyerek kóstolhatott bele a programozás, a drón- és robotvezérlés és a 3D-tervezés és –nyomtatás csodálatos világába, illetve a mozgalom szakemberei több ezer gyereket értek el közvetlenül az iskolákban tartott előadásaikkal, illetve közvetve több százezer embert a PC World offline és online felületein publikált, egyedi fejlesztésű tananyagokkal. 2019-től a HelloWorld alapítói az oktatási tevékenységet egy külön nonprofit egyesületben folytatják, szorosan együttműködve a kiadóval. A HelloWorld Egyesület fő célja a robotika és a STEM tudományok népszerűsítése, valamint a digitális oktatás, pedagógia új alapokra helyezése Magyarország és Románia területén.

    Előző cikk„Tanulás, Inspiráció, Tudatosság, Jövő, Cselekvés” – interjú
    Következő cikkA magyar dal napja