Kezdőlap Csomópont

A tudásmenedzsmentről közérthetően – elindult a Csomópont podcast

A tudásmenedzsment eszközeivel nemcsak a tanulás és a tanítás tehető eredményesebbé és hatékonyabbá, hanem nagyobb elégedettséget és elköteleződést is jelenthet a munkatársak számára egy intézményben, például egy iskolában, egyetemen vagy egy vállalatban. A tudásmenedzsment épp emiatt évtizedek óta a tudásgazdaság homlokterében lévő fogalom. Az alapvetően angolszász országokból érkező módszereket ma már a közoktatás és a felsőoktatás mellett a vállalati szektor is vigyázó szemekkel kíséri, hiszen a szervezeten belüli tudásmegosztás hatékonyságnövelést is jelent! A Csomópont podcastben arra törekszünk, hogy ez az elvont fogalom – a tudásmenedzsment – egy megfogható, átélhető, jól értelmezhető, hétköznapi kifejezéssé váljon. Tanuljunk és kapcsolódjunk egymáshoz!

A Csomópont podcast célkitűzése az, hogy a podcastek barátságos, emberközeli eszközeivel törekedjen a tudásmenedzsment megértésére és lefordítására a hétköznapok szintjére.

A tudásmenedzsment nem rakétatudomány, ahogy gyakorta szoktuk mondani, csupán egy jelenleg még nem vagy kevéssé ismert szakmai terület, amelynek mind szakirodalma csekély, mind a gyakorlati alkalmazása korlátozott. Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezeknek a korlátoknak gyakran csak az az oka, hogy nem tudjuk, miről is beszélünk valójában. A fő cél tehát nem más, mint hogy közösen összegyűjtsük, formáljuk és érthető formában közzétegyük a tudásmenedzsmentről szerzett ismereteket annak érdekében, hogy ez minél több ember, szervezet és vállalat számára elérhető lehessen a jövőben.

A tudásmenedzsment középpontjában az emberek állnak – mondja a Csomópont podcast alapítója, Farkas Bertalan Péter, a korábban lapunknak interjút is adó Sulinetwork-díjas pedagógus, aki a tudásmenedzsmentet globális vállalati környezetben is műveli, de korábban ilyen típusú oktatási fókuszú szakmai csoportot is vezetett.

Farkas Bertalan Péter

Szerinte a tudás menedzsmentje egyben az emberi kapcsolatok ápolása is, hiszen az egyéni, személyes tudásunk jelentős része a kapcsolataink segítségével válhat közösségi tudássá, ehhez pedig az egymással való értelmes diskurzus, vita, beszélgetés és nyilvánosság csatornáinak alkalmazásával tehetünk a legtöbbet.

 

A Csomópont podcast Magyarország első tudásmenedzsment podcastje, egy hely a tudásról és a tudásmenedzsmentről, ahol eredeti emberek, inspiráló gondolatok, lebilincselő közösségi és vállalati történetek, gondosan illesztett vonalak és egy csipet közgondolkodás találkoznak.

 

Hallgassátok és kövessétek, és ne felejtsetek el feliratkozni a YouTube és Spotify-csatornákra, illetve lájkolni a podcast Facebook oldalát!

A Csomópont podcast elérhetőségei:

Köszönjük médiapartnerünk, a Modern Iskola támogatását!

Előző cikkMI-vel az osztályteremben: új korszak az oktatásban
Következő cikkEgy nap a gyógypedagógus szemével