Kezdőlap heti kitekintő

    Digitális SzakmaAjánló – interjú

    Vendégünk az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ - mi is az a Digitális SzakmaAjánló és hogyan támogatja a pályaválasztást? Ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ mai interjúnkban.

    • Mi hívta életre a Digitális SzakmaAjánló megalkotását?

    A Digitális SzakmaAjánlót 2021-ben hoztuk létre a Szakképzés 4.0 Stratégia megvalósítását támogató módszertani és informatikai fejlesztések eredményeként. Célja az érdeklődők pályaválasztási döntéseinek személyre szabott, egyéni képességeket figyelembe vevő támogatása a mesterséges intelligenciát használva. A pályaválasztási folyamat egy döntés eredménye, melynek sikerességében kulcsszerepet tölt be a pályaválasztás előtt álló személyisége, képességei, és hogy az érdeklődéséhez mely foglalkozáscsoport áll a legközelebb. A Digitális SzakmaAjánló segíti és támogatja a szakképzésbe belépők egyéni fejlődési lehetőségeinek azonosítását, bemutatja a szakképzés által nyújtotta lehetőségeket, megismerteti az egyes szakmákat.

    A célcsoport felhasználói szokásait figyelembe véve a Digitális SzakmaAjánlót nem csak az IKK honlapján tettük elérhetővé, hanem mobilapplikáció formájában is letölthető.

    • Milyen tesztek alapján kaphatnak a felhasználók személyes ajánlást a szakmaképet illetően?

    A Digitális SzakmaAjánló két fő alkotóeleme egy Érdeklődési kérdőív, valamint egy 1000 kérdésből álló szakmai képességfelmérő teszt.

    Az Érdeklődési kérdőív Holland foglalkozási modelljére épül, mely a pályaorientációs tesztek alapját képezi. A Holland féle modell egy olyan elméleti-módszertani keret, melynek segítségével előre jelezhető a személy-munka megfelelés mértéke. A fő érdeklődési irányok meghatározásához 6 kategóriában (Realista, Kutató, Szociábilis, Vállalkozó, Művész, Hagyománytisztelő-konvencionális) kell eldöntenie a tesztet kitöltőnek, hogy a felsorolt állításokat önmagára mennyire érzi jellemzőnek. A kitöltésre szánt időtartam 20 perc, a kérdések száma 60.  Az Érdeklődési kérdőív kitöltését követően megjelenik egy részeredmény, mely megmutatja, hogy a kitöltés alapján milyen személyiségtípusba tartozunk. Az egyes személyiségtípusokhoz szöveges leírás is tartozik, valamint ágazati ajánlást kapunk a válaszok alapján, a legjellemzőbb tulajdonságainkhoz igazítva.

    A tesztet folytatva a program 1000 kérdésből ajánl szakmai kérdéseket. A kérdéssor bármikor megszakítható. 10 kérdést követően megjelenik a szakmaajánló, mely az Érdeklődési kérdőív alapján, valamint a szakmai kérdéssorra adott válaszok alapján a hozzánk leginkább illő szakmákat ajánlja fel. Minél több kérdésre válaszolunk, annál pontosabb, az egyéni képességeinkhez leginkább illő szakmákat kapjuk. Az ajánlott szakmák elmenthetők egy „Ez érdekel” gomb segítségével, illetve törölhetők egy „Nem érdekel” gomb segítségével az ajánlások közül. A mentéseket, törléseket a program figyelembe veszi a további szakmák ajánlásánál. 

    • Hogyan ajánljátok a használatát? Iskolai környezetben, osztályfőnöki órákon vagy akár a szülők is kitölthetik a gyerekekkel?

    A Digitális SzakmaAjánló ingyenesen igénybe vehető, korlátlan alkalommal kitölthető. A teszt kitöltése rendkívül egyszerű. A kérdések úgy kerültek megfogalmazásra, hogy a szakképzés iránt érdeklődő felnőttek mellett a pályaválasztás előtt álló fiatalabb korosztály is könnyedén megértse őket. A felület színes, interaktív. Akár iskolai környezetben, vagy otthon szülőkkel, barátokkal közösen is ajánljuk a használatát.  

    • Milyen életkorban érdemes leginkább használni és mennyire befolyásolhatja a szakmaválasztást?

    A Digitális SzakmaAjánló mindenki számára segítséget nyújthat, aki bizonytalan a jövőjét illetően, nem tudja merre induljon el. A pályaválasztás előtt álló fiatalok, a pályaváltás előtt állók, a szakképzés iránt érdeklődők számára ez egy olyan eszköz mely támogatja a pályaválasztási döntéshozatalt. Az ajánlott ágazatok, szakmák részletes leírását is megtalálják az érdeklődők, így minden szükséges információt begyűjthetnek az adott szakmáról, képzési lehetőségekről. Az IKK honlapján található térképes intézménykereső segítségével pedig megkereshetők azok az intézmények, akik a választott szakmát oktatják. Az iskolák elérhetőségei is feltüntetésre kerülnek, így felvehetjük velük a kapcsolatot, vagy közvetlenül tájékozódhatunk a szakképző intézmények honlapján.

    • Amióta fut az oldal kaptatok-e már visszajelzést olyanoktól, akiket az itt kapott eredmények befolyásoltak a továbbtanulást illetően?

    A tesztet kitöltőktől eddig pozitív visszajelzések érkeztek a Digitális SzakmaAjánló használatát illetően. Azt, hogy ez hogyan befolyásolta a továbbtanulási döntéseiket azt egyelőre nem tudni, de örülünk, ha bárki megosztja velünk tapasztalatait.


    További információ: www.ikk.hu

    Előző cikkKi is volt a Vackor-könyvek szerzője?
    Következő cikkMI-vel az osztályteremben: új korszak az oktatásban