Kezdőlap Jeles Napok

30 éves a Fodor Mihály Színjátszó Tábor

Idén 2023. november 17-18-án rendezték meg a Magyar Drámapedagógiai Társaság szakmai hétvégéjét. Idén két jelentős apropója is volt a módszertani hétvégének: egyrészt a Társaság új elnöksége az együttműködő partnerek bevonásán, a kapcsolatok szélesítésén dolgozik, másrészt a Fodor Mihály Színjátszó Tábor 30. évfordulóját ünnepelt. De vajon hogyan is ünnepelnek egy harminc éves színjátszótábort? Beszámolónkból kiderül!

Forrás: MI

A hétvége délelőtti progjamjai révén az érdeklődők a táborban született előadások alkotói folyamatába nyerhettek betekintést. Kis Tibor tréningjének résztvevői egy, a Fodor Mihály Színjátszó Táborban készült, azóta legendássá vált előadás alkotó folyamatába kóstolhattak bele. Kis Tibor drámatanári, rendezői munkája nagyban meghatározta a tábor első két évtizedét. Workshopján az általa alkalmazott technikákat, közösségszervező játékokat ismerhetik meg a résztvevők. Benkovics Sándor majdnem tíz éve csatlakozott a Fodor Mihály Színjátszó Tábor csapatához, előadásaiban alapvetően mozgásszínházi formákkal ismerteti meg a gyerekeket. Tréningjén szintén az egyik, táborban készült előadás alkotói folyamatába enged betekintést.

Hogyan indul egy nyári tábor szervezése? Milyen kérdéseket kell végiggondolni a program kialakítása során? Hogyan alakul ki a stáb, kinek mi a szerepe? Milyen finanszírozási kérdésekkel szembesülünk ma egy nyári tábor szervezésekor? Hogyan használhatjuk ki a legjobban a helyszín adottságait? Mikor és mitől lesz túl telített, vagy éppen túl laza a program? Ezeket a kérdéseket a Tájoló Színházi Nevelési Társulat tagjai tették fel: a workshopon táborszervezési kérdéseket vizsgáltak, egyesével végigjárva egy tábor megszervezésének lépéseit.

A délutáni prezentációk alkalmával Maczák Ibolya és Pap Gábor konferenciaindító beszámolója azokra a „titkokra” irányította a figyelmet, amelyek a tábor közösségét, generációkon átívelően a kezdetektől egészen mostanáig egyben tartják. Kovács Anna összefoglalója a tábor szakmai koncepciójáról, annak változásairól és az első három évtized átfogó történetéről szólt – gyakorló (dráma)tanár szemszögéből

A Fodor Mihály Színjátszó Táborban kiemelt szerepe van a közös dalkincstárnak, s ezen túlmenően a társművészetek beemelése is fontos szerepet kap. Minderről a tábori dalok egyik zeneszerzője Pap Gábor, és Benkovics Sándor mozgástanár beszélt és prezentált (korábbi felvételek segítségével).

A táborban esti programok legalább olyan fontosak, mint a napközbeni próbák. A korábbi tábori sorverseny az utóbbi három évben rítus játékká, színházi sorversennyé alakult, mely egyfajta közös tábori mesejáték a balatoni legendák feldolgozásával. Mindezekről a Balatoni Küzdőtér alkotói, Darabos Petra és Danka Márta mesélnek.

A rendezvény programjából nem hiányozhattak a (különböző tábori generációk részvételével zajló) kerekasztal-beszélgetések és a tábori dalok koncertje sem, közös énekléssel. Mit is kívánhatnánk a jeles évforduló alkalmából a Fodor Mihály Színjátszó Tábornak? (Alapítóinak, szervezőinek és mindenkori résztvevőinek?) Még legalább ugyanennyi közösen eltöltött nyarat!

Előző cikk„A mi küldetésünk a pályaorientáció és az útkeresés támogatása” – interjú
Következő cikk„Lehet próbálkozni a tiltással, de a diákok, tanulók általában több lépéssel előttünk járnak” – interjú