Kezdőlap Jeles Napok

A film, amit Mindenki ismer

A Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) és a Magyar Zenei Kamara védnökségével 1991 óta rendezik meg december 16-án A MAGYAR KÓRUSOK NAPJÁt annak emlékére, hogy 1882-ben ezen a napon született Kodály Zoltán. Ezúttal a legismertebb magyar kórusfilmmel emlékezünk meg a jeles eseményről.

Képkocka

Deák Kristóf Oscar-díjas alkotása, a Mindenki középpontjában Balázs Árpád Bodzavirág című kórusműve áll (a filmben a budapesti Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola énekkarának tagjai adták elő, szólót Walton Rebeka énekelt), amely egy Nemes Nagy Ágnes-vers nyomán készült. 2017-ben a legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán Deák Kristóf Mindenki című filmje nyerte el. Ez az első magyar élőszereplős rövidfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját.

A film elkészítésében a Bakáts Téri Ének-Zenei Általános Iskola negyven diákja vett részt. Közülük került ki a nevezetes kórusművet éneklő hangdublőz, Walton Rebeka is. A filmet több iskolában is forgatták: a II. kerületi Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnáziumban vették fel az udvari és tantermi jeleneteket még az épület felújítása előtt, így azok hitelesen idézték a kilencvenes évek hangulatát. (Az iskola néhány diákja is szerepet kapott.) A folyosókon és a lépcsőházban zajló események színhelye viszont az I. kerületi Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium volt.

A filmben felcsendülő dal eredeti szövege (ez az ismétlések, illetve sorrendi csere miatt – némiképp módosult a filmben):

Bodzavirágból, bodzavirágból
hullik a, hullik a sárga virágpor.

Fönt meg a felhők szállnak az égen,
bodzafehéren, bodzafehéren.

Szállj, szállj felhő,
pamacsos,
hullj le, te zápor,
aranyos,
hullj le, te zápor,
égi virágpor,
égen nyíló
bodzavirágból.

Valójában Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című verse ezt módosította Bodzavirágra a zeneszerző. A kórusmű a filmtől függetlenül már korábban is igen népszerű volt, gyakran szerepelt gyermekkórusok műsorán.

A szöveg sajátos módon valóban megzenésítésre íródott, de természetesen nem az évtizedekkel később készült film céljaira. A szerző így emlékezett vissza a keletkezés körülményeire egy interjúban: „A mű a Szigligeti Alkotóházban készült. Bodzavirágzás idején sétáltam Nemes Nagy Ágnessel. Kiderült, neki is a kedvenc virága. Gyerekként ő is faragott bodzafurulyát. Másnap a szobakilincsemen találtam egy kéziratot, a Bodzavirágot. A következő reggelen már az ő ajtaján volt a kottás válasz. Példa nélküli, gyors alkotó folyamat.”

A Mindenki zeneszerzője Balázs Ádám, Balázs Árpád szintén zeneszerző fia volt – nem véletlen tehát, hogy ez az egyébként is népszerű kórusmű jutott eszébe a film kapcsán. Ez azonban mit sem változtat azon a tényen, amit Balázs Árpád fogalmazott meg egy interjúban: „ez az Oscar-díj most nemcsak a magyar filmé, hanem egy kicsit Nemes Nagy Ágnesé meg a magyar irodalomé is. És az nagy szó, hogy van nekünk egy olyan költőnőnk, aki olyan filmeket tud inspirálni, amiket a világ másik felén is szeretnek és értékelnek”.

Előző cikk„Együtt felfedezzük, hogy milyen pedagógiai és közösségi erősségeik és hiányosságaik vannak” – interjú
Következő cikkBest of Modern Iskola 2023: sorozatok