Kezdőlap Sorozataink Best of 2023

Best of Modern Iskola 2023: mesterséges intelligencia

Évértékelő összeállításunk mai részében a 2023-as év legfelkapottabb témájának számító mesterséges intelligenciával foglalkozó írásainkat szedtük egy csokorba.

Nemzetközi kitekintés – interjú Marco Neves-zel

Nemzetközi kitekintés rovatunk februári részében vendégünk volt a portugál mesterséges intelligencia-szakértő Marco Neves, akivel az aktuális oktatási kihívásokról és a MI tantermi intergációjának lehetőségeiről beszélgetett Tóth Éva főszerkesztő.

Mesterséges intelligencia a pedagógiai munka szolgáltalában

Nyári cikkünkben a Kódolás Hete Nyári iskolájának mesterséges intelligencia használatát célzó műhelymunka tapasztalatait mutatta be főszerkesztőnk, Tóth Éva: hogyan spórolhatunk meg akár heti 10 órát pedagógusként? Hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a tartalomkészítés vagy értékelés során? És mi a helyzet akkor, ha már nem tudunk mit főzni?

Készült: https://www.memecam.io/

Petőfi és a mesterséges intelligencia

Iványiné Nagy Kinga Kingárium blogja állandó jelleggel kínál inspiráló tartalmakat nem csak a könyvtárostanárok számára. Írásában a mesterséges intelligencia kínálta lehetőséget aknázta ki Petőfi 200 éves évfordulója alkalmából.

Forrás: kingarium.blogspot.com

Az új tanév a mesterséges intellgencia fényében – tanár és diák szemmel, 1. és 2.rész

„A technológia nem a tanítás helyettesítéséről szól, hanem a tanítás jobbá tételéről.” – mondta Salman Khan. Nézzük meg, milyen módon teheti jobbá a tanulást, tanítást a mesterséges intelligencia. Tanári tervezés, időbeosztás, hatékonyság – 5+1 tipp és trükk  az új tanév küszöbén, tanár szemmel az 1. részben.

„A digitális technológiák és az oktatás összeolvadása lehetővé teszi, hogy az oktatás sokkal inkább személyre szabott és hatékony legyen.” – mondta Peter Thiel. A 2. részben megnéztük milyen kérdéseket érdemes megvitatni a diákokkal, milyen szemszögből érdemes megvizsgálni a mesterséges intelligencia beszűrődését a tanterembe.

Készült: MS Bing Image Creator

„Lehet próbálkozni a tiltással, de a diákok, tanulók általában több lépéssel előttünk járnak” – interjú

Novemberben vendégünk volt Dr. Horváth László egyetemi adjunktus (Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pedagógiai és Pszichológiai Kar), akivel Tóth Éva főszerkesztő beszélgetett a pedagógusok eszközhasználati attitűdjéről, a mesterséges intelligenciáról a mindennapi gyakorlatban.

…és még több MI eszköz – az adventi kalendáriumunkban!

A korábbi évek hagyományát folytatva idén is az adventi időszak alkalmából egy interaktív naptárral leptük meg Olvasóinkat. A naptár ablakaiban a mindannyiunkat foglalkoztató mesterséges intellgiencia kapcsán gyűjtöttünk ötleteket, összegeztük korábbi cikkeinket. 



Évösszegző összeállításunkat szerkeszti és tördeli Tóth Éva főszerkesztő. Az összes Best of 2023 cikk az alábbi linken érhető el.

Előző cikk„Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk” – beszámoló
Következő cikkKeresztrejtvény karácsonykor (is)