Kezdőlap heti kitekintő

    Angol és német nyelvtanítás játékosan, interaktív könyveken keresztül!

    A BOOKR Kids világhírű angol programja mellett a következő tanévtől már elérhető a német verzió, a BOOKR Schule is! Amely most ajándék, ha megrendeli a BOOKR Class-t a tankönyvjegyzékről. A program elsősorban általános iskolás korú tanulók számára ajánlott, de a tapasztalatok szerint eredményesen használható a középiskolások körében is a termék nyelvi szintezésének köszönhetően.

    Miért válaszd a BOOKR Class-t? I Szalai Nóri, Jocó bácsi, Horváth Ádám

    A BOOKR-t a digitális oktatás kiemelkedő szakemberei ajánlják

    A legutóbbi Programme for International Student Assessment (PISA, 2022) kutatása szerint Magyarországon a 15 éves diákok negyedét helyettesítheti mesterséges intelligencia, mert 25 százalékuk funkcionális analfabéta, vagyis nem képes értő olvasásra. Az olvasás a kreativitás és a kritikai gondolkodás fejlesztésének elengedhetetlen eszköze, amely segíti a világ árnyaltabb észlelését, mintákban és modellekben való elmélkedésre ösztönöz, vagyis elengedhetetlen feltétele a hálózatos gondolkodásnak (Harsányi, 1991). 

    Ez természetesen hatással van az iskolai eredményekre is, hiszen a tanulási problémák hátterében az esetek többségében megfigyelhető valamilyen, az anyanyelvhez, az olvasáshoz, a szövegértéshez, a beszédhez kapcsolódó elakadás vagy zavar, a szókincs fejletlensége. A 6–14 évesek korosztályában pedig egyértelműen kimutatható, hogy csökken az elolvasott könyvek száma, az olvasás intenzitása, az erre fordított idő (Erdős & Lak, 2019). Az olvasással kapcsolatos problémákon pedig csak olvasással lehet segíteni. Evidenciának tűnik, mégis ennek a folyamatnak az gyermekkorban történő elősegítése a XXI. század egyik legégetőbb kihívása. 

    A BOOKR Kids ezért már évek óta azon dolgozik, hogy a gyerekeket a hozzájuk oly közel álló digitális térben szólítsa meg, és az interaktív történetek segítségével fejlessze az olvasási és nyelvi készségeiket. A BOOKR által kínált oktatási programokat több százezer gyermek tapasztalatai alapján alakították ki. A BOOKR Class angol nyelvtanulási programja már negyedik éve szerepel a hivatalos tankönyvlistán. Hatékonysága többször is bizonyítást, szakmai elismerést nyert: reprezentatív kutatás alapján a BOOKR egyedi könyvformátuma, 20%-kal képes fejleszteni a szövegértést. A programot az Education Alliance Finland is bevizsgálta és a módszertant 96%-ra értékelte, amely a valaha legmagasabb kapott pontszám.

    A BOOKR Class alkalmazás egy interaktív digitális könyvtár, amely az angol nyelvfejlesztést és az idegen nyelvű olvasásra való nevelést tűzte ki célul. Az alkalmazás számos modern technológiát felhasználva segíti és támogatja a tanulókat az idegen nyelvi szövegértésben és az angol nyelv elsajátításában. A könyvtárban már több, mint 1000, különböző nyelvi szintekre adaptált CEFR standard alapú (A1-B2 szintig) kialakított olvasmány található, így minden tanuló megtalálhatja a számára megfelelő szintű és témájú olvasnivalót. A klasszikus és modern, fiction és non-fiction könyvek mellett dalok, mondókák és foglalkoztatók is megtalálhatóak, köztük az Oxford University Press graded readerei is. 

    Az alkalmazás nem csupán animált- interaktív hangoskönyveket kínál, hanem számos egyéb készségfejlesztési lehetőséget is a tanulókártyák kiejtéselemző funkciójával, illetve a különböző edukációs játékaival. Ezáltal a BOOKR Class egy komplex és szórakoztató tanulási élményt nyújt, amely segíti a tanulók nyelvi fejlődését és a 21. századi kompetenciák elsajátítását.

    A BOOKR Class januárban mutatta be a mesterséges intelligencia által támogatott megoldásait, mint például a szövegértésmérő teszt, a generálható szódolgozat vagy a szépkiejtés ellenőrzés. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik a tanulók hatékonyabb támogatását és fejlődését. A BOOKR Class AI megoldásait idén jelölték a világ egyik legelismertebb oktatási díjára, a BETT Award-ra is.

    A BOOKR alkalmazások használata a pedagógusok számára is rendkívül egyszerű, mivel a módszertani csomag részét képezi egy úgynevezett tanári admin felület, ami lehetővé teszi a tevékenységnaplózást. Ezáltal könnyedén nyomon követhetik például, hogy mely könyveket olvastak el a gyerekek, hogyan oldották meg a könyvekhez tartozó feladatokat, valamint arra is lehetőségük van, hogy házi feladatot jelöljenek ki tanulóik számára az online térben. A tanároknak ezen felül a hivatalos tantervhez igazított, pedagógusok és szakértők által összeállított olvasmánylistákkal és feladatlapokkal segítik a BOOKR programok tananyagba illesztését.

    A következő tanévtől új lehetőségek nyílnak a német nyelvtanulás terén is, hiszen elérhetővé válik a BOOKR Schule, a BOOKR Class német verziója, amely lehetővé teszi, hogy a német nyelv tanulása is új szintre helyeződjön a készítőktől megszokott modern tartalmakkal és formátummal. . A BOOKR Schuleban  több, mint 130 német olvasmány és 500 játék található, ráadásul a BOOKR Class mellé ajándékként igényelhető. 

    A BOOKR Suli továbbra is választható ajándékként, így a tanárok döntik el, hogy a német vagy a magyar programot kérik ingyenesen. A BOOKR Suli elsődleges céljának tekinti az anyanyelvi és digitális kompetencia fejlesztését az 1-8. osztályos tanulók körében, különös hangsúlyt fektetve a szövegértés fejlesztésére. Tartalmazza a kerettanterv által kötelezően előírt és ajánlott olvasmányok digitalizált változatait – mint például Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk, Petőfi Sándor: János vitéz, József Attila: Mama, Kölcsey Ferenc: Himnusz –, valamint sok-sok más népmesét és modern, vagy éppen klasszikus történeteket. Az olvasáselsajátítás segítése céljából az 1-2. osztályosoknak szánt könyvek szótagolós változatban is elérhetőek.

     

     

    Előző cikk„A könyvtárak közösségi térré, a digitális írástudás és az innováció központjaivá váltak” – interjú
    Következő cikkCsalád és iskola