Kezdőlap hírmozaik

    Kecskeméti tanár az amerikai űrtáborban

    Ebben az évben egy kecskeméti középiskolai tanár, Szijártó Sándor képviselte hazánkat az amerikai Nemzetközi Tanári Űrtáborban. Az esemény július 23-28. között zajlott Huntsville-ben, Alabama államban.


    Szijártó Sándor a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) 2009-ben kiírt tanári pályázatán nyerte el az űrtáborban való részvételt, kiutazását saját maga szervezte meg. A tanári űrtáborban az USA minden államából az „Év Tanára” cím nyertesei, más országokból is a legkiválóbb pedagógusok vesznek részt.

    Az egyhetes, intenzív űrkutatási továbbképzésre utazó magyarországi tanárt a MANT pályázat útján választotta ki. Az elbírálás során a fő szempont volt, hogy az ott megszerzett élményekkel, módszertani ismeretekkel felvértezve a kiutazó hazájában még jobban bekapcsolódjon az űrkutatással, űrtevékenységgel kapcsolatos ismeretek átadásába.

    Szijártó Sándor a kecskeméti Katedra Középiskola fizika–informatika szakos tanára, ahol szaktárgyain kívül immár négy éve, tantárgyi keretek között tanít csillagászatot.

    „A magyar közoktatásban gyakorlatilag nincs csillagászatról szó, vagy csak érintőlegesen, miközben egy integráló szerepet betöltő tantárgy” – mondta el megkeresésünkre Szijártó Sándor. „Nem a természettudományok iránt leginkább érdeklődőket igyekszem megnyerni, hogy válasszák a csillagászatot, mint felvehető tantárgyat, hanem éppen azokat, akiknek minimális affinitásuk sincs a természettudományos tantárgyakhoz, így lényegében ezen ismeretek hiányával engednénk ki őket az életbe. A csillagászattal szinte minden alapvető összefüggést meg tudok értetni velük, amire azután később a mindennapokban szükségük lehet” – hangsúlyozta a pedagógus.

    Szijártó Sándor 2007-ben sikeresen akkreditáltatta hazánkban a csillagászatot, mint érettségi vizsgatantárgyat, így már két éve lehet a Katedra Középiskolában – akár más iskolába járó tanulóknak is – csillagászatból érettségi vizsgát tenni. Az elmúlt három vizsgaidőszakban összesen 69 tanuló érettségizett sikeresen ebből a vizsgatárgyból.

    Szijártó Sándor most éppen azt a fiatalt szeretné megtalálni, aki az ő jelölése eredményeként részt vehet a Nemzetközi Űrtábor diákoknak szóló programján, amit ugyancsak Hunsville-ben rendeznek meg.

    Előző cikkMagyarul tanulnak Erasmusszal
    Következő cikkJáték! Játék! Játék!