Miről szólt a Tudós tanárok-…”- konferencia

  Idén novemberben egy kétnapos konferenciára invitálta az érdeklődőket, a pedagógus szakmát képviselőket az Eötvös Lóránd Tudományegyetem.

  A Tudós tanárok- Tanár tudósok konferencia, a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett Magyar Tudomány Ünnepének része volt. A szervezők hagyományteremtő tanácskozásban gondolkoznak. Az idei konferencia aktualitása a tanárképzésben történő változások, pontosabban az, hogy a tanárképzés visszaállt az osztatlan formába.

  Hirdetés

  A kétnapos konferencia november 10-én kezdődött, mindkét nap színvonalas plenáris előadásokkal kezdődött a budapesti Gólyavárban. Az ELTE gyönyörű, tekintélyes épületei emelkedett légkört biztosított a tanácskozáson résztvevőknek, akik az ország minden szegletéből, és a szakma minden ágáról képviseltették magukat.

  A megnyitón Mezey Barna, az ELTE rektora beszélt a tanárképzés jelenlegi helyzetéről, és a konferencia céljáról. A plenáris előadásokon megtelt a Mária Terézia terem. A közönség soraiban szép számmal megtalálhatóak voltak az egyetem hallgatói is.

  Mindkét nap plenáris előadásokkal kezdődtek. Volt szó a tudós tanárokról, és az érdeklődők is fölfedezhették magukban a tudóstanárokra jellemző pedagógusjegyeket. Nagy múltú iskolák történetét hallhattuk, és képet kaptunk arról, hogy milyen is volt egy gyakorló iskola régen.

  Annak sem kellett csalódnia, aki ötletekért, jó gyakorlatokért érkezett a konferenciára. A tanácskozásra bárki készülhetett előadással, amit a tudományos programbizottság bírált el. Így a szekció előadásokban helyet kaphattak olyan témák is, mint a netgeneráció kihívásai, a tehetséggondozó programok, alsó tagozatosok olvasás-értésének modern eszközökkel történő fejlesztése, programozás tanításának újszerű módszerei, és a játékosítás (gamification) alkalmazásának lehetőségei is.

  Ideális elméleti és gyakorlati, ismeretterjesztő, és gyakorlatorientált programot állítottak össze a szervezők. 

  A konferencia anyagát lektorált tanulmánykötetben tervezik elérhetővé tenni. Bízom benne hogy tényleg hagyományteremtő alkalom volt, és jövőre még többen lesznek kíváncsiak a Tudós Tanárok- Tanár Tudósok konferencia színvonalas programjaira.

  A konferencia weboldala: http://tudostanar.elte.hu/

  A cikket írta:Tóth Norbert