Kezdőlap osztályfőnök

Médiatudatos nevelésre készítették fel a pedagógusokat

Egy most befejeződő továbbképzés jóvoltából 500 hazai pedagógus korszerű médiatudatos ismeretekkel gazdagodva kezdheti meg az új tanévet. A 30 órás képzés során a részt vevő tanárok számos témával ismerkedtek meg, mint például a biztonságos internethasználattal, a közösségi oldalak veszélyeivel és a digitális lábnyommal.

Egy friss hazai kutatás szerint a mai gyerekek nagy része már hat-hét éves korában rendszeres internethasználó lesz, a 10-15 éves korosztálynak pedig már több mint kétharmada napi szinten használja az internetet. A vizsgálat rávilágított arra, hogy a fiatalok közel 70 százaléka rendelkezik valamely közösségi oldalon legalább egy profillal, és ezeknek több mint fele bárki számára nyilvános, névvel, fényképpel és életkor megjelölésével. Ezután nagyon is elgondolkodtató, hogy a gyerekek közül minden ötödik számolt be arról, hogy érte zaklatás az interneten keresztül.

A tudatos médiahasználat a felnövekvő generációk számára ma már nélkülözhetetlen. Ennek elsajátításában óriási szerepe van az iskolának, a pedagógusoknak, akik azonban sok esetben még nincsenek felkészülve ezekre a XXI. századi kihívásokra. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság hiánypótló kezdeményezésében – az Eruditio Oktatási Zrt. szervezésében – több mint húsz helyszínen lezajlott képzés révén a tanárok alkalmassá válnak arra, hogy olyan élményalapú foglalkozásokat tartsanak, amelyek révén fejleszthető a tanulók médiatudatossága.

A pedagógusok a következő témákkal ismerkedhettek meg a képzésen:
– biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismeretek elsajátítása, tájékozódás a világhálón
– online közösségek, a kialakult szokások értelme
– közösségek és az egyén az információs társadalomban – az online életforma hatása a személyiség fejlődésére és a társas kapcsolatokra, a tanulásra, a munkavégzésre, valamint a szabadidő eltöltésére
– a közösségi oldalak és veszélyeik – viselkedéskultúra az interneten, digitális lábnyom, önmagunkról szóló információk tudatos megosztása, visszakeresése, törlése 
– tudatos médiafogyasztási szokások kialakítása
– a médiakultúra elsajátítása, tudatos fogyasztói kultúra, tudatos és felelős állampolgári magatartás

A képzés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság „A Jövő tudatos médiafogyasztói – médiaműveltség és médiatudatosság elterjesztése” című, TÁMOP-3.1.14-12-2013-0001 projektje keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A témáról bővebb információ itt. 

Forrás: edupress
 

Előző cikkPedagógusok elismerése: Gordosné Szabó Anna-díj
Következő cikkTáblagéppel támogatott oktatás indult Kispesten