Kezdőlap hírmozaik

    Elérhető a Nemzeti Köznevelési Portál!

    Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet fejleszti a Nemzeti Köznevelési Portált a Microsoft Magyarország közreműködésével- olvasható az OFI honlapján. A közlemény szerint „az egykapus hozzáférésű, komplex tanulást-tanítást és a pedagógusok horizontális tudásmegosztását támogató rendszer 2015. október 21-én került bemutatásra, és elérhetővé vált a felhasználók részére azzal a céllal, hogy a széles körű kipróbálása és használata során érkező vélemények, tapasztalatok beépülhessenek a hivatalos átadóig.
     
    A Nemzeti Köznevelési Portál bemutatásáról Dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója és Ormosi Viktor, a Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója tartottak sajtótájékoztatót.
     
    Dr. Kaposi József elmondta: az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet a TÁMOP-3.1.2-B/13-2013-0001 A Nemzeti alaptantervhez illeszkedő tankönyv, taneszköz és Nemzeti Köznevelési Portál fejlesztése című kiemelt projektje és a Microsoft Magyarország által létrehozott Nemzeti Köznevelési Portál mint komplex tanulást segítő rendszer jelentős lépés a XXI. század elvárásainak megfelelő tanulási-tanítási környezetének kialakítására, esély „a versenyképes tudás mindenkinek” cél elérése felé.

    Az itt elérhető több ezer interaktív feladat, tudáspróba, digitális tananyag és tankönyv hatékony segítséget ad a tanulóknak, a pedagógusoknak és a szülőknek az osztálytermi tanuláshoz, tanításhoz és az otthoni tanulás támogatásához. Hangsúlyozta, az NKP elérhetővé tétele lehetővé teszi, hogy a felhasználók széles körben kipróbálják, használják az NKP tartalmait, de ez még csak a kezdet, hiszen a tartalmak és funkciók folyamatosan bővülni fognak, hogy mindinkább kiszolgálják a köznevelési rendszer igényeit.
     
    A TÁMOP 3.1.15-14-2014-0001 „Köznevelési reformok operatív megvalósítása „című kiemelt projekt zárókonferenciája kapcsán felidézte: a projekt azzal a céllal indult, hogy a pedagógusok tanulását, módszertani felkészültségét támogató korszerű tudásmenedzsment-rendszert fejlesszen, a pedagógusok innovációs hajlandóságát ösztönözze, valamint a Nemzeti alaptanterv kiemelt fejlesztési területeihez kapcsolódó oktatási innovációk hozzon létre, próbáljon ki. A kiemelt projekt keretében fejlesztett online tudásmenedzsment-rendszer lehetővé teszi az egyes pedagógusok, iskolák jó gyakorlatainak, innovációinak sokrétű megosztását, továbbá a kulturális intézmények által létrehozott, tanulást-tanítást segítő tartalmak, eszközök elérését: ezzel is támogatva a pedagógusok szakmai együttműködését.
     
    Ormosi Viktor hangsúlyozta, a Nemzeti Köznevelési Portál a legújabb és az egyik legfontosabb projektje a magyar kormány és a Microsoft közötti stratégiai együttműködésnek. További, a köznevelési rendszert támogató programjaik célja a magyarok digitális írástudásának fejlesztése, végső soron pedig a gazdaság versenyképesebbé tétele. Elmondta: a Nemzeti Köznevelési Portál nem a cél volt, csupán egy eszköz. Az egyik leghatékonyabb eszköz a magyar köznevelés korszerűsítésében. Ahhoz, hogy a magyar diákok, tanárok és szülők használják és kihasználják ezt az eszközt, ugyanúgy együttműködésre lesz szükség a kormányzat, az iparág és a civil szervezetek között, ahogy a Nemzeti Köznevelési Portál felépítése előtt is volt.

    Forrás: Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet  honlapja- OFI

    Kapcsolódó cikkek:

     

    Előző cikkJátszva ismerszik meg a másik! – különleges társasjátékkal az emberi jogokért
    Következő cikkHamarosan startol a Digitális Erőmű, Ózd legizgalmasabb kulturális projektje (x)