Kezdőlap hírmozaik

    Félidőben a 10. Múzeumok Őszi Fesztiválja(x)

    Félidőben a 10. Múzeumok Őszi Fesztiválja  – Még csak most jön a java!

    Már lassan egy hónapja zajlik a 10. Múzeumok Őszi Fesztiválja, de még most is érdemes bekapcsolódni a fesztiválforgatagba, hiszen egészen november 15-ig várják a résztvevő múzeumok a 10 fesztiváltematika köré csoportosuló programokkal az érdeklődőket.  Szemezgessünk az hátralévő közel négy hét kínálatból.

    Talán nem csak történelem tanároknak szolgál igazi csemegével az MTA Nagy Imre Emlékháza. Október 23-án és 31-én Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája mutatja be személyes élményein keresztül az Emlékház állandó kiállítását.

    Egészen más korba kalauzol Óbudán az Aquincumi Múzeum: a római légiósok témahetéhez kapcsolódva általános- és középiskolások számára múzeumi foglalkozásokat tartanak a fesztivál teljes időtartama alatt. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

    Október 14-től november 10-ig különös dolgok bukkannak föl az iskolák faliújságain, és a nyomok a Hatvany Lajos Közérdekű Muzeális Gyűjteménybe vezetnek… A fiatalokra vár a feladat: megoldást keresni a rejtélyre és filmet forgatni róla.

    Ki találják, hogy milyen betegségekre használták a paprikát a 19. század közepén? Ha nem, akkor a szegedi Napsugaras Tájház felé érdemes venni az irányt, ahol november 6-ig óvodások, általános és középiskolások egy kódfejtő játék segítségével ismerkedhetnek meg a paprikatermelés titkaival.

    De nem is kell ilyen hosszú útra indulni! A Ludwig Goes Pop+ című utazó kiállításnak otthont adó Ludwig Múzeum veszi a bőröndjét és november végéig budapesti vagy vidéki oktatási intézményekben tart a street arthoz, a pop arthoz és a fotórealizmuhoz kapcsolódó kihelyezett foglalkozásokat. Előregisztráció itt is szükséges.

    A hortobágyi Pásztormúzeum és a Hortobágyi Nemzeti Park Látogatókozpontja október 22. és 25. között Darufesztivállal ünnepli meg a természet őszi ünnepén a darvak vonulását: a tárogatófesztiváltól a darudübögő tánciskolán keresztül az esteli daruhúzások megtekintésére indított omnibuszos vezetett túrákig sokféle érdekességgel várják a természetkedvelőket.

    Nem a daru, hanem a liba lesz a védjegye a szentendrei Skanzen Márton napi programjainak. November 7-én és 8-án a Szent Márton legendájához kapcsolódó hagyományok mellett az őszi bálok és mulatságok hangulatát elevenítik fel az újborfesztiválon és libatoron.

     

    A további részletekért érdemes ellátogatni a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapjára: www.oszifesztival.hu.

    A Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője:

    A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

    Kapcsolódó cikk

    Bőség zavar nélkül – Tanárok Éjszakája a kapcsolódás jegyében

     

    Előző cikkMitől lesz hálás gyermekünk egy világban, ahol bármit megtehet? – Hét tipp szülőknek
    Következő cikkJátszva ismerszik meg a másik! – különleges társasjátékkal az emberi jogokért