Kezdőlap Digitális eszközök

Ingyenes a gyerekek kedvence: a Minecraft játék – hogyan használhatja egy pedagógus?

A játékok vonzerejét használhatja ki mostantól a pedagógiában! 2016. június 9-től szeptember elejéig ingyenesen elérhető a Microsoft Minecraft: Education Edition első változata pedagógusok számára. Az osztályteremben és oktatási feladatokra játékosan használható programhoz hasznos segítséget találnak a cikkben. Ki próbálja ki?

MC_EE_Classroom11-779x389A most bemutatott változat fejlesztésekor figyelembe vették a tanulói és oktatói visszajelzéseket, ami hozzájárul a felhasználói élmény tökéletesítéséhez.

Fedezze fel a Minecraft világát!

A diákokért vállalt elkötelezettség jegyében ma elindult a Microsoft Minecraft: Education Edition kampánya oktatók számára. A kampány részeként a Minecraft: Education Edition első verziója a nyár végéig ingyenesen elérhető a pedagógusok számára, akik így időben feltérképezhetik a szoftverben rejlő lehetőségeket.

A program béta verzióját májusban indította el a Microsoft: a tesztváltozatra a világ 26 országának több mint száz iskolájából összesen 2000 tanulói és oktatói visszajelzés érkezett, ami hozzásegítette a fejlesztőket a felhasználói élmény kiteljesítéséhez.

MC_EE_Classroom7Hogyan használható az oktatásban?

Mindezek eredményeként a program legfrissebb változata már számos, a tesztközönség által kulcsfontosságúnak ítélt elemmel rendelkezik, mint például a tantermi együttműködés, nem-játékos karakterek, valamint olyan kamera- és portfólióelemek, amelyek lehetővé teszik, hogy a diákok pillanatfelvételeket készítsenek a munkájukról, dokumentálva a feladatok előrehaladását.

A Microsoft emellett frissített oktatási anyagokat és tanterveket is közzétett, amelyek segítségével az oktatók gyorsan elsajátíthatják a Minecraft: Education Edition használatát. A mintaórák különböző témák és korcsoportok széles skáláját fedik le, eljutva egészen olyan témákig, mint a várostervezés vagy a környezettudatosság.

További részletek az education.minecraft.net weboldalon!

(Forrás: Microsoft sajtóközlemény)

(Kérjük olvasóinkat, hogy az info@moderniskola.hu címen jelezzék, hogy mi érdekli Önöket e témával kapcsolatban és utánajárunk! A moderniskola.hu csapata.)

Gyakorló pedagógus és a Minecraft- jó gyakorlat!

Utazó gyógypedagógusként Ujhelyiné Szeverényi Irma évek óta használja a Minecraft-ot pedagógusi munkájában. Igaz, ő nem a most pedagógusoknak ingyenesen elérhető MinecraftEDU programot, az ún. „dobozos” Minecraft-ot, amit a rá bízott fejlesztendő gyerekek szüleivel közösen vásárol meg.

Irmát a moderniskola.hu arról kérdezte, miként használja a gyógypedagógusi munkájában a Minecraft-ot  és hogyan tud segíteni a pedagógusoknak ebben?

Ujhelyiné Szeverényi Irma:
„Itt van egy összefűzött videó, amiben több fejlesztési lehetőségről is írtam a felvételek közben: https://youtu.be/d82t2l4UEAY
Ez meg  a I. Innovatív Pedagógus Konferencia bemutatója: https://youtu.be/3JQqzCQnnuE (2016. március, Hatvan).
Igen, valóban motiváló erővel hathat a Minecraft az oktatásban. 
Szükséges, hogy mi, pedagógusok megismerjük a játékot. Nem baj, sőt nagyon is jó, ha a diákoktól is kérünk segítséget az alkalmazás megtanulásában. Óvatosan, szakszerűen kell megtervezni az oktatásbeli alkalmazását.  Fontos meghagyni a tanulóknak azt a szabadságot, amiben a játék során részük lehet. Ugyanis az egyik varázsereje ebben rejlik, hogy annyira szeretik a Minecraftot. A szabad, kreatív alkotási vágy megvalósulása öröm, élmény számukra. Ebbe kell valamiképpen elhelyezni azt az ismeretanyagot, amit az adott tantárgy megkíván. Nekem, gyógypedagógusnak talán könnyebb a dolgom, mert nem kell leszűkítenem a témakört, hiszen szinte bármit építenek ebben a világban, az a játékos folyamat komoly fejlesztést foglal magában, amiről a videóban is tényszerűen említést teszek.
  Ezen kívül fontos az elején leszögezni a szabályokat. Nevezetesen, hogy adott időpontra be tudják fejezni a játékot. Ehhez jó, ha fokozatosan közöljük velük az óra végéhez közeledbe, hogy még hány percük van hátra. Így nem esik nekik rosszul, ha egyik pillanatról a másikra abba kell hagyni a játékot. S ha nem is tudják befejezni azt, amit előre megterveztek, de el tudják menteni egy számukra kedvező állapotban munkájukat. Én pillanatfelvételeket szoktam kérni tőlük az óra végén, amit beillesztenek munkájuk dokumentációjaként saját blogukba. Terveim szerint a jövő évben szeretném, ha tudnának videókat is készíteni alkotásaikról.
Remélem, a próbaidőszak után ingyenesen megkaphatják majd az iskolák a MinecraftEDU-t, és megmaradhat ebben a formájában is az a játékos „csodaság”, ami a tantárgyak bevonásával is ugyanazt az élményt fogja nyújtani a gyermekek számára, mint amit eddig adott nekik a Minecraft építkezős, szabad világa. „

 

Ujhelyiné Szeverényi Irma   Utazó gyógypedagógus
photo Website: Örömpedagógia: szevirma.blogspot.hu
Twitter: @szevirma

Kapcsolódó cikkek:

A Minecraft gyógypedagógiai alkalmazásáról is beszél Ujhelyiné Szeverényi Irma:

Innovatív Pedagógus Konferencia Hatvanban – letölthető anyagokkal, a szervezőtől

 

Minecraft Oktatási Kiadás – mire jó ez a játék?

 

Hajnalban kel, mosolyogva játszik, kütyükkel fejleszt, ki az?

 

A Minecraft szereplői
A Minecraft szereplői
Előző cikkItt a névsor! Pedagógusok magas szintű elismerése – Ön kit ismer közülük?
Következő cikkTehetséggondozókat ismerek el – Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért – 2016- kik a díjazottak?