Kezdőlap osztályfőnök

Drogozik vagy tanul?

Heves vitát kavart az Egyesült Államok egyik állami oktatási intézményének lépése, amely szigorú drogszűréssel kezdte a tanítási évet. A kérdés, hogy sérti-e a diákok emberi méltóságát, ha az oktatók nem túlpörgött, vagy a bódulattól értetlen diákokat akarnak tanítani.

„Tankönyveket, ruházatot ellenőrzésre , vizeletmintát kérünk!” Ezzel találták magukat szembe azok a fiatalok, akik az idei tanévet az Egyesült Államok Linn megye Állami Műszaki Főiskolájában kezdték.
Az intézmény ugyanis ezt a félévet drogszűréssel indította. Az iskola vezetése azzal indokolta a sokakat felháborító lépést, hogy nem engedhetik meg egy olyan tanintézményben a drog jelenlétét, ahol légi járművek karbantartásának, nehéz motorok javításának és más veszélyes feladatok ellátásának oktatása zajlik.

A szövetségi és állami bíróságok mindezidáig következetesen képviselték azon álláspontjukat, mely szerint nem szükséges az iskolákban a sportolók drogszűrési szintjét követni.

Több száz helyi munkaadót kérdeztek meg az ügyben. Ők támogatják az iskola ezen lépését, mert -mint mondják- ezek a fiatalok rövidesen a munkaerőpiacon majd a drogmentes övezetet képező cégeknél találják magukat, ahol a munkavégzés nem képzelhető el másként, csak „tiszta” állapotban.

„ …még sosem hallottam ehhez hasonló szigorú és megszégyenítő lépésről közoktatási intézményben. Abszurditás, hogy egy állami iskola drogteszt elvégzéséhez köti az iskolalátogatás lehetőségét”  – adott hangot véleményének Dan Viets ügyvéd, a Missouri Állampolgári Jogok Egyesületének tagja.
Viets ugyan reményét fejezte ki, hogy a főiskola felhagy ennek a járhatatlan útnak a kitaposásával, de elmondta, hogy ha szükséges, a bíróságig is készek elmenni.

A műszaki főiskola azonban nem enged: „az összes elsős hallgatónknak, beleértve azokat is akik számvitelt, kommunikációt vagy társadalomtudományokat kívánnak tanulni az intézményünkben, meg kell felelnie ezeknek az elvárásainknak” – jelentette ki Richard Pemberton dékán.

A teszt egyébként 11 szer jelenlétét tudja kimutatni a vizeletből, ezek között van a marihuána, a kokain, a metamfetamin és az oxikodon is. Azoknak a diákoknak, akiknél a teszt pozitív eredményt mutat, nem kell azonnal elhagyniuk az intézményt, maradhatnak az iskolában, de további, előre be nem jelentett kontroll szűrésekre számíthatnak, valamint részt kell venniük egy online drogprevenciós kurzuson is.
A drogteszt költsége fejenként 50 dollár, amit a diákoknak kell kifizetniük.

Előző cikkTermészetes adottság a tanítási képesség?
Következő cikk10 millió tanár képzését ünnepli az Intel