Kezdőlap osztályfőnök

Setényi János: Összekapcsolás előtt

Az informatika fejlődésével olyan adatbázisok jöttek létre, melyek összekapcsolása az oktatási rendszerről való tudás szétterülését, demokratizálódását és a korábbi szerepek újrarendeződését eredményezheti majd.

2012 vége felé azt látjuk, hogy a jóslat nagy léptékkel válik valóra. Az alábbiakban egy gyors áttekintést teszünk közzé:

(1) A közoktatás területén az Oktatási Hivatal teljesen megújult honlapja kínál felhasználói szintű információkat. A több szempont kereshető, leválogatható adatkínálat a hagyományos adatbázisokra alapozódik, de már jól használható módon jelenik meg. Az Intézménykereső statisztikai jellemzést is ad a leválogatott iskolákról. Az Érettségi statisztikákat és vizsgaeredményeket közöl. Az Országos és nemzetközi mérések rész pedig minden aktuális hazai mérési adatot és rá épülő elemzést tesz elérhetővé.

(2) A felsőoktatás információs rendszere (FIR) szintén megújult és drámai tartalmi-minőségi javuláson megy át. A korábbi adatbázis intézményi adatokkal való feltöltöttsége nagyon hiányos volt és a hibás adatok szűrésére, javítására nem volt mód. A feltöltés időközben kötelezővé és kikerülhetetlenné vált, a hibás (bizonyos összefüggéseknek nem engedelmeskedő) adatok kiszűrése pedig megoldódott. Most már az intézményeken a sor, hogy javítsák adatszolgáltatási képességüket.

(3) A tartalomszolgáltatás is a felhasználók felé indult el. Az Educatio korábbi megaprojektje (az un. SDT névre hallgató digitális tartalomfejlesztés) átalakulni látszik. Egyrészről a jól használható és kisebb terjedelmű segédanyagok, módszertani segédletek, munkaanyagok kerültek középpontba, másrészről a megjelenési forma is korszerűsödött. Az Educatio Tudásbázisa és Digitális Eszköztára (EDE) már egy korszerűbb megközelítés eredményei.

A következő lépés nyilvánvalóan az, amikor a bemeneti erőforrások (tankönyvek, taneszközök, pedagógusok, továbbképzések, vezetők) elkülönült adatbázisai korszerűsödnek és összekapcsolhatóvá válnak a kimeneti adatokkal. Ez utóbbiak már megfelelő minőségben és mennyiségben állnak rendelkezésre a laikusok és szakemberek számára. (Az összekapcsolás informatikai része ma már nem okozhat gondot). 

A teljes bejegyzés az OktpolCafé blogon olvasható: http://oktpolcafe.hu/osszekapcsolas-elott-1534/

Előző cikkNyelvtanulás egyre fiatalabb korban
Következő cikkIKT Módszertan – letölthető módszer-tankönyv