Kezdőlap Digitális eszközök

Innovatív pedagógusokat és intézményeket támogató program a Microsofttól

Tizedik születésnapját ünnepelte szeptember közepén a Microsoft 2003-ban indított és 2018-ig meghosszabbított nemzetközi oktatási programja, a Partners in Learning, amelynek keretében két kezdeményezéshez is csatlakozhatnak ebben a tanévben a magyar pedagógusok és köznevelési intézmények.

A 2013/2014-es tanévben is 21. századi megoldásokat kínál a 21. századi kihívásokra a Microsoft globális oktatási programja, a Partners in Learning! A Magyarországon is elérhető képzési rendszer a legújabb technológiák és eszközök oktatásba történő integrálásában, a pedagógusok szakmai fejlődésében és kapcsolatépítésében, az intézményi innovációs kultúra továbbfejlesztésében nyújt támogatást. 

A Microsoft Innovatív Pedagógus Programban és a Microsoft Innovatív Iskola Programban résztvevők nemzetközi minősítést kapnak mindazokért a készségekért és ismeretekért, amelyeket online szakmai fórumokon, személyes találkozásokon vagy az iskolában sajátítanak el és adnak tovább.

Microsoft Innovatív Pedagógus Program

A pedagógusok nap mint nap tapasztalják, hogy lépést kell tartaniuk a világ változásával, a korszerű tanítás elvárás a szülők és az oktatáspolitika részéről egyaránt. Ehhez nyújt segítséget a Microsoft Innovatív Pedagógus Program, amely a 2013/2014-es tanévben Magyarországon is elérhető minden tanár számára.

A világszerte elismert képzési rendszer modulárisan épül fel, bármely szakon, bármely iskolatípusban tanító tanár megtalálhatja benne a számára hasznos elemeket. A képzés a mindennapi tanításra épül, sok százezer tanár tapasztalatát egyesíti, és azonnal hasznosítható gyakorlatokkal gazdagítja a pedagógusok módszertani repertoárját.

A világ minden országából közel 350 000 pedagógus és mintegy 35 000 iskola és oktatási intézmény regisztrált eddig a képzési rendszerbe a Partners in Learning Network oldalán. Az idei tanévben a programot a Microsoft alkalmazta a hazai oktatási rendszerhez, hogy a magyar tanárok is hasznosíthassák annak elemeit. A képzést elvégző tanárok Microsoft Innovatív Pedagógus nemzetközi minősítést kapják.

 

A Microsoft Innovatív Pedagógus Program az alábbi képzési struktúrában valósul meg a 2013/2014-es tanévben, minden képzési szinthez hivatalos elismerés is társul.

Partners in Learning Tanár
Ehhez mindössze regisztrálni kell a Partners in Learning Network oldalon.

Microsoft Innovatív Pedagógus

  • Első képzési szint
    Ez a szint a Windows az osztályteremben című kurzus elvégzése után érhető el, amely akár egyénileg (és online) vagy kiscsoportos, magyar nyelvű  jelenléti képzéseken is megszerezhető.
  • Második képzési szint
    A 21. századi pedagógia gyakorlati elemei sajátíthatók itt el, akár online, akár offline módon, mentor segítségével. 
  • Harmadik képzési szint
    A Microsoft Innovatív Pedagógus Program rendezvényein való részvétellel lehet elérni. Az év során folyamatosan szervezünk képzéseket, TeachMeeteket, óravázlatbörzéket, valamint webináriumokat, ahol a 21 századi pedagógia elméletében és gyakorlatában lehet elmélyülni. 

Jelentkezés és további információ: www.microsoft.com/hun/oktatas/tanari

 

Microsoft Innovatív Iskola Program

A program az iskolafejlesztés folyamatában nyújt támogatást az intézményeknek, elsősorban az intézményvezetőknek a stratégiai tervezés során megfogalmazott célok elérésében és a fejlesztendő területek meghatározásában. A program az IKT-eszközök használata, a fizikai és virtuális  tanulási környezet fejlesztése és a pedagógusok képzése terén kínál követendő példákat a részt vevő intézmények vezetői számára, melyek hosszú távon is segítik a fenntartható profilfejlesztést és az innovációs kultúrát.

Az intézmények által megszerezhető elismerések a PiL Network képzési rendszerben:

Microsoft Partners in Learning Iskola

Az intézmény pedagógusai regisztrált tagjai a PiL Network szakmai közösségnek, és kitöltik az iskolai profilt is.

Microsoft Innovatív Iskola

Az intézmény elkötelezett az innovációs kultúra felfedezése, tervezése és fejlesztése iránt. Az iskolai profil kitöltésén túl a minősítés a Windows az osztályteremben online képzés elvégzésével és a „Miért érdemes váltani: Váljon Innovatív Iskolává” című videó megnézésével szerezhető meg.

 

Nemzetközi háttéranyagok és tapasztalatok felhasználásával, a gyakorlatban már kipróbált koncepciókra építve a hazai program a Microsoft innovációs modelljét alapul véve foglalja rendszerbe a modern oktatási intézményvezetéssel kapcsolatos információkat, melyek nélkülözhetetlenek a 21. századi oktatás megvalósításához.

Amiben az innovatív iskolák programja segíti az intézményeket:

  • a jövőkép megtervezésében:stratégiaépítő tréningek és webináriumok az intézmények adottságainak, igényeinek és lehetőségeinek figyelembevételével.
  • kapacitásfejlesztésben: pedagógiai és technológiai segédletek megosztásával, amelyek elősegítik a 21. századi oktatási módszerek beépítését a tanárok mindennapi tevékenységébe.
  • mérésben: mérési és értékelési eszközökhöz való hozzáféréssel, amelyek a 21. századi oktatás hatását vizsgálják.
  • újfajta tanulási környezetek, közösségi terek megtervezésében és kialakításában: a 21. századi tanulási és tanítási formákat szem előtt tartva.
  • a szakértőkkel való együttműködésben, kapcsolatépítésben:az online és személyes találkozókon a programban részt vevő iskolák vezetői hazai és nemzetközi szakértőktől tanulhatnak, megoszthatják egymással tapasztalataikat, intézményi jó gyakorlataikat.

Jelentkezés és további információ: www.microsoft.com/hun/oktatas/igazgatoi 

 

Előző cikkA PSZ szakmai véleménye az új foglalkoztatási rend bevezetésével összefüggő egyes jogi kérdésekről
Következő cikkMire emlékszünk? A közösségi memória szelektivitása Magyarországon és a nagyvilágban