Pedagógusokat is segítő innováció: videón az érettségik

      Gyakorló gimnáziumok vezetőtanárai videón magyarázzák el az egyes érettségi tételeket egy nemrég megjelent innovatív megoldásban, amiről a Modern Iskola is beszámolt.  A magyar, matematika és történelem témájú előadások biztos támpontot adnak ezzel az életük első komoly vizsgájára készülő tinédzsereknek. Most a pedagógusok szempontjából is körbejárjuk ezt az újdonságot: hogyan segíti a felkészítést, miként vihető be órára, milyen otthoni feladatot lehet erre építeni?

       Bár csak pár nap van hátra az írásbeli érettségi vizsgák idei kezdetéig, ez a téma mégis örök aktualitással bír, hisz minden évben folyamatosan készülnek az állami vizsgára a tanulók és persze a pedagógusok is. Ezen a téren is sok változás következett be, de a motivált, kitartó tanulás szükségessége nem változott. A tizenéves diákoktól ennek elérése minden pedagógus számára nagy kihívás. A Nemzedékek Tudása Akadémia honlapjáról matematika, történelem és irodalom tantárgyak érettségi témaköreihez rövid videókat, valamint egyéb tartalmakat, például prezentációkat, összefoglalásokat tölthetnek le a diákok. A videókon három budapesti gimnázium vezetőtanárának az érettségi témakörökhöz kapcsolódó előadása látható. A középszintű érettségire felkészítő anyagok április végéig folyamatosan bővültek és bárki számára ingyenesen elérhetőek az interneten.

    Az erettsegivideok.ntk.hu oldalon bárki elérheti az irodalom, matematika és történelem tantárgyak középszintű érettségi felkészítőit. Az oktatási anyag különlegessége, hogy minden videó interaktív menürendszerrel rendelkezik, ezzel is megkönnyítve a tanulás és ismétlés folyamatát. A videók mellett az egyes témakörökhöz prezentációkat, összefoglalásokat, minta feladatsorokat, egyéb segédanyagokat is le lehet tölteni.

    A rövid videoórákat három budapesti gimnázium vezetőtanára tartja: Dr. Gerőcs László az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, Foki Tamás a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, valamint Arató László az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium tanárai a gyakorlati pedagógiai munka mellett a tananyagok összeállításában is komoly tapasztalattal rendelkeznek. Akár kérdésekkel is fordulhatnak az Akadémia szakértőihez az Érettségi videók Facebook oldalán. Mi is ezt tettük, kérdéseket tettünk fel a megszólaló vezetőtanárokhoz, hogyan használhatják a pedagógusok ezt a megoldást?

    • Ön szerint egy pedagógus hogyan használhatja ezeket a videón látható tétel-kidolgozásokat?   

     Foki Tamás a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára:

    •  Az egyik lehetőség, hogy a történelem óra keretén belül, frontálisan bemutatható a kiválasztott videó annak érzékeltetésére, hogy egy-egy témakör milyen tartalmakat ölel fel. Az órán közösen megvitathatók a videón elhangzott állítások és át lehet beszélni azt is, hogy az előadás hogyan viszonyul az elvárásokhoz. Így a diákban kialakul egy kép a saját tudásáról, illetve, hogy mennyit kell tanulnia. Önálló otthoni munkát is segíthetnek a Nemzedékek Tudása Akadémia videói. Például feladható kiselőadási házi feladatnak egy-egy videón bemutatott korszak feldolgozása, amit a letölthető prezentációk segítségével a következő órán bemutathat az osztálynak az egy vagy két jelölt. Ezáltal egy már meglévő váz segítségével gyakorolhatják az előadást közönség előtt.

      Dr. Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola vezetőtanára:

    • Mivel a középszintű érettségi kizárólag feladatmegoldásokból áll, ezért minden részben egy rövid, pár perces elméleti bevezető után 4-5  feladat kitűzésére és igen részletes levezetésére, megoldására kerül sor. A tanóra keretein belül egy-egy témakör feldolgozása közben, lépésről lépésre haladva juthatnak el a megoldáshoz a diákok, és e közben áttekinthetik azokat az ötleteket, módszereket, amelyek a hasonló problémák megoldásához szükségesek. Mivel az egyes videók Power Point-előadás formátumú anyagai megtalálhatók a kiadó honlapján, ráadásul olyan letölthető formátumban, amelybe a tanár bele is írhat, belejavíthat, ezért az egyes problémák feldolgozását saját szája íze szerint változtathatja. Így, ismerve a saját tanítványait, az adatok változtatásával, esetleg más kérdéseket is feltéve tudja használni a videókban ismertetett problémákat. Kifejezett szándékunk volt, hogy – amennyire csak lehetséges – minél több gyakorlati feladatot tűzzünk ki a videók elkészítése során. Ez elsősorban motivációs segítséget jelenthet a kollégáknak, hiszen tudjuk, hogy a matematika oktatásában az egyik legnagyobb módszertani probléma a motiváció kérdése. Természetesen minden kollégának azt ajánljuk,  már aki fel akarja használni e videókat a felkészítés során, hogy használat előtt mindenképpen saját maga is nézze át az adott videót, hogy megfelelő kérdésekkel, szakmai megjegyzésekkel tudja magyarázatait, illetve a gyerekek gondolkodását irányítani.

    – Ezeket az oktatási célra szánt videókat hogyan használják otthon a szülők – ez életszerű-e még ebben a korban, illetve a diákok hogyan használják a felkészülésben?

      Foki Tamás a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára:

    • Azok a szülők, akik időt szánnak arra, hogy kikérdezzék a gyerektől a házi feladatot vagy a tételeket, könnyen feleleveníthetik a rég tanultakat a videók segítségével. Feltéve, hogy hozzájutnak az otthoni számítógép használatához vagy rendelkeznek okostelefonnal, amin bármikor meghallgathatják ezeket a témaköröket. Megnyugtatást jelenthet a szülők számára, hogy létezik az interneten olyan, megbízható forrásból származó tananyag, ami alapján nyugodtan készülhet a gyerek a vizsgákra.

      Dr. Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola vezetőtanára:

      – Az érettségizők korosztályában már nem igazán életszerű, hogy egy szülő „kikérdezze”, ellenőrizze gyermeke felkészülését. Különösen nem megy ez matematikából, hiszen aránylag kevés olyan szülő van, aki rendelkezik azzal a szakmai felkészültséggel, no meg olyan módszertani tapasztalattal, hogy igazi segítséget jelenthet a gyereknek a matek érettségire való felkészülésben. Természetesen, amennyiben a szülő rendelkezik azzal a tudással, ami a felvetett problémák megoldásában, illetve annak részletes magyarázatában segít, azoknak mindenképpen ajánlhatjuk a segítségnyújtást, de nagyon fontos, hogy először a diák saját maga, önállóan próbálkozzon a feladatok megoldásával.

     – Milyen visszajelzéseket kapott a tanároktól az NTK érettségi oktató-videókkal kapcsolatban? 

      Foki Tamás a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára:

       Kollégáim jelezték, hogy szívesen adják fel ismétlésre házi feladatoknak az egyes témaköröket a videók alapján. Különböző szempontok szerint dolgozzák fel    a   tágabb témákat, azaz gyakorolják, hogy a videó alapján hogyan tudnak egy szűkebb tételt kidolgozni.

       A letölthető érettségi felkészítő kiadványok segítségével pedig tudják gyakorolni a különböző hosszúságú és tematikájú esszék írását az emelt szintű történelem érettségire készülőkkel.

     Dr. Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola vezetőtanára:

    • Elég sok jelzést kaptam ismerős és ismeretlen kollégától a videókkal kapcsolatban. A legtöbbjük nagyon pozitívan szólt a videók használhatóságát illetően. Kritikai megjegyzések elsősorban arra vonatkoztak, „kár, hogy ilyen későn….”,  illetve, hogy lehetett volna az egyes témakörökben feldolgozott feladatsor kicsit gazdagabb, nem kb. 20 percre való, hanem akár több órára való is.
    •  A videót, mint korszerű IKT eszközt hogyan használják egyébként a tanításban?

     -Foki Tamás a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium vezetőtanára:

    – Elsősorban arra használom a multimédiás tartalmakat, hogy a könyvben szereplőkön túl további érdekes információkkal egészítsük ki a tananyagot. Van, akinek ez jobban megragad a fejében. Egy filmen látott ókori egyiptomi jelenet vagy a különböző királyi házak között dúló ellentétek sokkal jobban elképzelhetők és befogadhatók a mai gyerekek számára. Közelebb hozza számukra a témát, megértik, hogy a történelem korábbi szakaszaiban is hozzánk hasonló emberek éltek hasonló gondokkal, életekkel. A képi, filmes tartalmak pedig sokkal jobban megjegyezhetők, mint az írott szöveg, hiszen közelebb áll ahhoz az információs környezethez, amely a mai gyerekeket körülveszi.

     Dr. Gerőcs László, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola vezetőtanára:

     –  A matematika esetében azt gondolhatnánk, hogy nincs helye a videós, multimédiás tartalmaknak, pedig nagyon is van.  Egy-egy probléma (főleg geometriai probléma) szemléltetése, az ábra animációkkal történő logikus, és egymásra épülő felépítése nagyon sokat segíthet a diákoknak a megértésben. Az pedig nyilvánvaló, hogy – bármilyen rajzkészsége is van egy tanárnak -, olyan ábrákat, mint amilyeneket az egyes animációs programok lehetővé tesznek, nem tud készíteni. Fontos és hasznos lehet ez a módszer az algebrai és geometriai kapcsolatok mélyebb megvilágítására is (gondoljunk csak pl. a Geo-Gebra programra).  Emellett nagyon sokat szemléltethetünk növendé-keinknek, ha egy-egy alkalommal tudománytörténeti érdekességeket, vagy egyéb, nem feltétlenül kötelezően tudandó érdekességeket akarunk bemutatni nekik (pl. a számírás története, a geometria évezredes fejlődése, a naptárkészítés matematikai problémái, stb.)  Magam azt is fontosnak tartom – különösen a magasabb évfolyamú diákok esetében -, hogy saját maguk is készüljenek fel egy-egy kiselőadással egy adott témában, és ehhez használják a bemutatók (pl. Power Point) és az egyéb animációk adta lehetőségeket. Hiszen – ha értelmiségi pályára lépnek – az ilyen előadások tartása szinte már kötelező lesz számukra.

     

    Előző cikkKülönleges pénzügyi oktatás – első vidéki központ nyílt Nyíregyházán
    Következő cikkPortfóliók az EMMI-ben: több, mint 21 ezer pedagógus anyagát fogadta be az online rendszer