Kezdőlap hírmozaik

    Mi a közös a sport és a tehetséggondozás között? – Tehetségutak Közép-Európában – Az Új Nemzedék Központ konferenciájának tapasztalatai

    Országokon átívelő, közös tehetségvédelmi stratégiát írtak Győrben. Négy ország szakemberei találkoztak az Új Nemzedék Központ nemzetközi konferenciáján, ahol többe között szó volt a hazai tehetséggondozás állami támogatásának mértékéről, a tehetségvesztés kihívásairól és a a Széchényi Egyetem által megvalósított tehetséggondozás jó gyakorlatáról.

    Idén első alkalommal rendezte meg az Új Nemzedék Központ az EFOP-3.2.1-15-2016-00001 „Tehetségek Magyarországa” kiemelt európai uniós projekt keretében aTehetségutak Közép-Európában című konferenciáját. A rendezvénysorozat győri állomásán Csehország, Szlovénia, Szlovákia és Magyarország kiemelkedő tehetséggondozó szakemberei vettek részt.

    November 23-án indult a rendezvénysorozat, mely első állomásán hazai és külföldi szakértők osztották meg nézeteiket és gyakorlati tapasztalataikat oktatási, kutatási, valamint munkaerőpiaci szempontok mentén.

    A nemzetközi konferenciát dr. Nobilis Márton, az Új Nemzedék Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a legjobbak vagy legkevésbé jól teljesítők között csak hajszálnyi a különbség, ahogyan a sportban is, ahol sokszor csak milliméterek és másodpercek töredékén múlik az eredmény. Ezért van kiemelt szerepe a tehetséggondozó szakembereknek és szervezeteknek a tehetséges fiatalok útjának egyengetésében. „Tehetségtartalékaink a közép-európai régió és országaink megbecsültségének, társadalmi és gazdasági értelemben vett eredményességének zálogai is egyben. A mai esemény ezért az első komoly lépés a résztvevők együttműködésében, egy közös közép-európai tehetségvédelmi stratégia alapjainak megteremtésében, a tehetségek segítésében” – tette hozzá.

    dr. Nobilis Márton, az Új Nemzedék Nonprofit Kft. ügyvezetője, Fotó: Új Nemzedék Nonprofit Kft.

    Az eseményen köszöntőt mondott továbbá Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Civil, Oktatási és Szociális Támogatások Igazgatóságának igazgatója, aki elmondta, hogy a tehetséggondozás, a tehetségvagyonnal való gazdálkodás nemzeti, nemzetstratégiai kérdés is egyben. Magyarország Kormánya továbbra is elkötelezett a tehetséges magyar fiatalok támogatásában – húzta alá, ezért összesen 6 Milliárd Ft uniós támogatás áll a Tehetségek Magyarországa program rendelkezésére. A Nemzeti Tehetség Alap hazai forrásából pedig évente több milliárd forintos támogatást fordít különböző tehetségfejlesztő tevékenységekre. Hangsúlyozta, hogy a támogatásoknak azért van fontos szerepük, mert, ha a tehetséggondozásra költünk, a jövőnkre, Magyarország jövőjére költünk.

    Dr. Szvathné Dr. Szalay Márta Fotó: Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft.

    Dr. Dóka Ottó kutatási infrastruktúráért felelős rektor-helyettes a Széchényi Egyetem által megvalósított tehetséggondozás jó gyakorlatáról beszélt és hangsúlyozta: „A szakember szerepe is rendkívül fontos, hiszen ő az, aki elsősorban képes felismerni, majd kiemelni a tehetséges fiatalt. Ez is egy olyan összetett munka, melyhez kell egy tehetséges gyermek és a gyerekeket szerető pedagógus.” Elmondta, továbbá, hogy a tehetség kibontakoztatásához ugyanennyire fontos összetevő a szorgalom is. Végül a család, környezet, pedagógus és gyermek közötti együttműködés fontosságát is hangsúlyozta.

    A konferencia délelőtti, plenáris szakaszában tartották meg előadásaikat meghívott külföldi szakértők, a tehetségvesztés országspecifikus kihívásaira fókuszálva. Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre került sor, ahol hazai vállalatok ágazati szakértői osztották meg nézeteiket a tehetségvesztésről, mint jelenségről, valamint kifejtették, hogy hogyan látják a tehetséges fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit.

    A délután kezdődő szekcióüléseken gyakorlati és tudományos tapasztalattal rendelkező szakértők beszéltek az alkotás és kreativitás szerepről a tehetséggondozásban, valamint központi téma volt a robotika és a szomszédos országok mintái és jó gyakorlatai.

    Az idén első alkalommal megrendezett tudományos konferencia hosszú távú céljai között szerepel, hogy a következő években a kiemelkedő szaktudású külföldi kutatók csoportjait Magyarországra vonzza, szilárd alapot teremtve ezzel egy tehetséget középpontba helyező közép-európai szakmai együttműködésnek.

    Forrás: Új Nemzedék Központ Nonprofit Kft.

    Előző cikkVálogasson kedvére díjazott módszertani ötletek között! – Digitális Pedagógus Díjakat adott át a Tempus Közalapítvány – A módszertár elérhető
    Következő cikkJátékos Nobel-napi kvíz 14-18 éveseknek