Kezdőlap hírmozaik

    Hogyan óvja a tanár a hangját? – Egy szakember tanácsai

    Sok pedagógus tapasztalja, hogy nap végére sipító vagy érdes lesz a hangja. Többen arra panaszkodnak, hogy gyakran berekednek, elmegy a hangjuk, esetleg be is gyullad a hangszáluk. Ezek azonban megfelelő technikákkal elkerülhetők. Hogyan tudjuk az egyik legfontosabb munkaeszközünket megóvni? És miként tudunk nagy létszámú osztályoknak huzamosabb időn keresztül elég hangosan beszélni? Erről kérdezte Kenessei Hajnalka, gyakorló angol nyelvtanár Tóth Éva hangképző tanárt.

    NE SUTTOGJ!

    A suttogást a lehető legrosszabb megoldás, ha valakinek problémája van a hangjával. A hangszalag suttogáskor fokozottabb igénybevételnek van kitéve, mint a normál beszéd alkalmával. Ezért, ha mindenképp muszáj valamit kimondani, tegyük inkább normál hangerővel.

    KÖZÉP HANGERŐN, KÖZÉPMAGASSÁGBAN BESZÉLJ!

    Az énekhanghoz hasonlóan az beszédhang is több magasságban történhet. A legkényelmesebb hangmagasság a beszédben is a középmagas. A túl magasan vagy túl mélyen kiadott hang nagyobb megerőltetésnek teszi ki a hangszalagot.

    Ezért törekednünk kell a beszédben a közép magas és közép hangerőben való beszédhez.

    A kiabálás során nagyobb fizikai munkának van kitéve a hangszalag, ami hosszútávon negatív hatással bírhat.

    Fotó: pixabay.com

    A hangerő kérdésében a légzéstechnika jó alkalmazása segíthet. (Ezt elég nehéz prózában leírni, begyakorolni, szakembertől megtanulni lehet.)

     

    VÉDD A HANGSZALAGODAT A TÚL MELEG ÉS TÚL HIDEG BEHATÁSOKTÓL!

    Az egészség megőrzése érdekében érdemes tartózkodnunk a szélsőségektől: a túl hideg vagy forró italok fogyasztásától. Érdemes a szénsavas üdítőktől is tartózkodni, legalábbis mértékkel fogyasztani.

    Ami még fontos lehet, hogy érdemes a kívülről is védeni a hangszalagot. Tehát télen sál, nyáron kevesebb légkondi…

     

    PRÓBÁLJ NEM KRÁKOGNI ÉS NÉHA TUDNI KELL CSENDBEN MARADNI!

    Ha megfázáskor rárakodik a hangszalagra a váladék, próbáljuk kerülni a köhögést, krákogást. Inkább csak nyeljünk, mert a krákogás keményebb munkát ró az egyébként is igénybe vett hangszalagra.

    Fotó: pixabay.com

    Ha megfázunk, „elmegy” a hangunk, a legjobb a csendterápia. Persze tudom, hogy tanárként ez nagy kihívás. De indokolt esetben egy hétvége feláldozható az egészség oltárán

     

    HA KELL, FORDULJ ORVOSHOZ!

    Ha valakinek gyakrabban elmegy a hangja, első körben menjen gégészhez. Ha megfelelően zár a hangszalag, akkor csak a gyógyulási időt kell kivárni. Ha nem zár jól a hangszalag a gégész elküldheti foniáterhez. Ha csak javítani akarunk az általános helyzeten, hangképző énektanár is segíthet.

     

    TANULJ MEG HANGKÉPZÉSI TECHNIKÁKAT!

    Több olyan technika van, amivel könnyebben, hangosabban tudunk beszélni. Ezek egy kis gyakorlással elsajátíthatók.

    Például mindenképp jó, ha nem az íróasztalának beszél a kedves tanár. Érdemes a terem másik végét megcélozni és ahhoz már úgyis több levegőre lesz szüksége, ami már picit a hangerőn is emel. És fontos az artikulálás is, de azt sem kell túlzásba vinni, mert ha túl nagyot nyitunk, már a levegő nem lesz célirányos, hanem csak az első padokig ér el, holott pont az lenne a cél hogy a terem végében is halljanak.

    Én azt szoktam javasolni az énekeseimnek, hogy képzeljék el, hogy egy csőbe énekelnek. Ez tömöríti a hangot és messzebbre jut.

    Köszönjük a tanácsokat!

    A szerzők bemutatkozásával megismerheti, hol lehet további kérdést feltennie!

    https://pixabay.com/

     

    A témával kapcsolatos kérdéseiket várják a szakemberek, tehát kérdés, visszajelzés esetén írjanak az info@moderniskola.hu címre.

    Tóth Éva 2012-ben szerzett diplomát a Liszt Ferenc Zeneakadémián oratórium- dalének művész és ének tanár szakon. Azóta folyamatosan tanít hangképzést.

     

    Kenessei Hajnalka, angoltanár, a budapesti Bornemisza Péter Gimnázium munkatársa,a Tense Map nevű angol nyelvi igeidők tanulását-tanítását segítő társasjáték kifejlesztője.

     

     

    A szerző korábbi cikkei:

    Hogyan állítsuk meg a kiégést?

    Hogyan tanítsuk a nyilvános beszédet – idegen nyelven?

     

    Dzsesszes angoltanár – Carolyn 85 évesen ilyen menő!

     

    Előző cikkVlogger Tábor – Egy hetes napközis nyári tábor a Csodák Palotájában
    Következő cikk„Egyszerűen hagyom őket okosnak lenni” – Interjú Bán Lilla filmrendezővel, a Vlogger tábor filmes oktatójával