Kezdőlap hírmozaik

    Hamarosan indul a jelentkezés a nyári vándortáborokba

    Végy egy jó társaságot, köss életreszóló barátságokat, ismerd meg az országodat, és mozogj! Ez a vándortáborok bevált receptje. Magyarország legszebb vidékeit barangolhatják be az egyhetes táborok során a 10 – 18 év közötti általános és középiskolás fiatalok. 2019-ben öt új útvonallal bővül a repertoár, és újdonságként hamarosan két pályázatkiírás is várható. A fotópályázat mellett novellapályázatot is hirdetnek a szervezők. A vándortáborok az Országos Erdészeti Egyesület, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében valósulnak meg.

    Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, a Vándortábor program ötletgazdája, felhívta a figyelmet, hogy minél előbb érdemes jelentkezni, mert várhatóan nagyon gyorsan betelnek majd a helyek.

    Forrás: vandortabor.hu

    Minimum 15 fős csoportokat kell az iskoláknak verbuválniuk, de össze is foghatnak, nem fontos, hogy a jelentkezők egy iskolából kerüljenek ki. Hangzott el a felhívás a pénteki sajtótájékoztatón.

    Január 28-án indul a jelentkezés, minden információ elérhető a vandortabor.hu weboldalon.

    Az államilag támogatott táborok sikerét bizonyítja, hogy a tavalyi nyáron már összesen több mint 7000 gyermek és közel 1100 pedagógus vett részt, amely mintegy 40000 vendégéjszakát jelent. Két év alatt összesen 1400 pedagógus végezte el a nyári táborok valamelyik képzését, a gyalogost, a vízit vagy a kerékpárost.

    Összesen 10 ezer résztvevőre számítanak az idei táborokban.

    Forrás: vandortabor.hu

    Az Országos Erdészeti Egyesület által szervezett erdei vándortáborokban a Bakony, a Börzsöny, a Mátra, a Mecsek és a Pilis vadregényes erdeiben kalandozhatnak a diákok, miközben a szervezők megkezdték két új útvonal kialakítását a Vasi-hegyháton és a Zemplénben. A Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség bringás táboraiban idén szintén két új nyomvonalon kerekezhetnek a Balaton-felvidéken, valamint a Bükk-Aggtelek térségben. A páratlan szépségű helyek mellett megmaradnak a tavalyi népszerű útvonalak is, mint az Őrség, a Felső-Tisza-vidéke, a Körösök völgye, valamint a Palócföld.

    A Magyar Kajak-Kenu Szövetség által szervezett vízi vándortáborba jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban hódíthatják meg a hazai folyókat. Új helyszínként pedig a vadregényes Tisza-tó kapcsolódik be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

    Az “Év legzöldebb hetében” a szervezők arra törekszenek, hogy a legkisebb ökológiai lábnyomot hagyják maguk után a táborozók. A táborok a környezettudatosság jegyében zajlanak majd, ügyelve a fenntarthatóságra. A szelektív szemétgyűjtés már természetes, és bevett gyakorlatnak számít. A napi hidegélelmüket vászontáskában viszik magukkal a gyerekek, fontos a csomagolásmentesség is. Palackozott ásványvíz helyett saját kulacsaikat kell újratölteniük a túrák során a résztvevőknek.  Az erdészeti erdei iskolák szemléletformáló programokat, előadásokat is kínálnak. Cél, hogy a gyermekek az aktív időtöltés közben ismerjék meg környezetüket, a természeti és kulturális értékeket.

    Forrás: vandortabor.hu

    Egységesen 25000 forintos részvételi díjért vehetnek részt a diákok a táborokban, amely tartalmazza a teljes ellátást, a szállást és a táborokhoz tartozó egyéb programok belépődíjait is, valamint a kerékpárokat és hajókat, illetve az ehhez tartozó felszereléseket. Az állam által támogatott Vándortábor Program különösen kedvezményes áron nyújt egyhetes nyaralási lehetőséget az általános iskolás és középiskolás fiataloknak. A programhoz kapcsolódóan továbbképzések indultak a kísérő pedagógusok számára, ennek költsége 15000 forint. A képzést elvégző pedagógusok a táboroztatásért külön díjazásban részesülnek.

    Az első egyhetes turnus 2019. június 15-én, szombaton indul. Ezt követően vándortábori útvonalanként változó időpontokban, a jelentkezési felületeken található naptárban látható napokon lehet indulni augusztus 12-ig.

    A jelentkezési felület 2019. január 28-án nyílik meg, és a táborhelyek megtelte után, de legkésőbb 2019. április 30-án zárul le.

    Előző cikkA Kárpát-medencei magyar anyanyelvi oktatás a tét – Sonkádon máris megvalósult a 2019. év első regionális oktatási eseménye
    Következő cikkMagyar tervező kártyái tehetik szebbé az autista gyerekek életét