Kezdőlap Digitális eszközök

20+1 szuper ötlet a tanév utolsó óráira

Elérkeztünk a 2018/19.es tanév utolsó hetéhez, amikor már a diákok és a pedagógusok számára is egyre nagyobb kihívás az iskola padjában ülni. Szerencsére most már jó idő is társul hozzá, na de hogy lehet mégis feldobni és emlékezetessé tenni az utolsó tanórákat? Összeszedtük kedvenc ötleteinket Rachel Lynette gyűjteménye alapján.

  1. Írjunk levelet. – múlt heti cikkünkben mi is javasoltuk, hogy a diákok írhatnak emailt a jövőbeni önmagukban. Maradhatunk azonban a tradicionális levélnél is, melyeket összegyűjtve feladhatunk az új tanév megkezdése előtt.
  2. Kérdezzünk.- Milyen volt az év számodra? Mit tennél másképp?
  3. Hadd tanítsanak a diákok.- Adjunk mindegyik diáknak 20-30 percet, hogy egy miniórát tartson valamiről, ami szenvedélyesen foglalkoztatja.
  4. Készítsünk egy osztály-túlélési könyvet- Hogyan lehetünk sikeresek az osztályban? Az első feladathoz hasonlóan, összegyűjthetjük egy könyve a diákok leveleit a témában.

    Fotó: pixabay
  5. Készítsünk egy emlékkönyvet az osztálynak – A kedvenc emlékem a tanévről az, hogy……..Elkészíthetjük a könyvet kooperatívan is online!
  6. Menjünk ki! – Játsszunk, alkossunk a szabadban.
  7. Adjunk elő. – Szólhat akár a szülőknek, egy fiatalabb osztálynak, vagy csak a saját szórakoztatásunkra.
  8. Készítsünk osztályvideót. – Használjuk fel a tanév során készített képeket, feliratozzuk, zenei aláfestéssel (ügyeljünk a szerzői jogokra!).
  9. Reflektáljunk az elmúlt tanévre. – Jó visszajelzés a pedagógus számára is. remek eszköz lehet hozzá egy Lino tábla. 
  10. Legyen mindegyik nap témanap! – Szóljon mindegyik nap az utolsó héten valami másról, választhatunk vicces témát is például Amikor felnövök nap (mindenki annak öltözik, ami szeretne lenni ha felnő), Western Nap, Visszafele Nap, Pizsama Nap.
  11. Osszunk ki díjakat! – Melyik diák miben teljesített kimagaslóan idén? Készíthetünk személyre szabott kitüntetéseket is például a Classtools egyszerű eszközével.
  12. Színezzünk. – Alkotunk, relaxálunk színezés közben.
  13. Írjunk bakancslistát a nyárra.- 10 könyv, amit el akarok olvasni a nyáron. 10 dolog, amit ki akarok próbálni nyáron. 10 hely, ahova el akarok menni nyáron. Egyszerűen készíthetünk listákat a Scribbless segítségével.
  14. Változtassunk azon, hogyan irányítjuk a tantermi folyamatokat. – Rendezzük át a termet, ültessük el a diákokat!

    Fotó: pixabay.com
  15. Számoljunk vissza! – A magyar Vakáció! felirat táblára írása tökéletes példa erre, lásd lapunk facebook oldalának borítóképét!
  16. Írjunk verset.- Lehet akár Haiku is az elmúlt tanévről.
  17. Napi kedves gesztus – Biztassuk a diákokat, hogy legyenek egymással kedvesek és segítsék egymást.
  18. Készítsük el az év idővonalát. – Mi minden történt velünk ebben a tanévben?
  19. Értékeljük a tanárt. Készítsünk egy visszajelzést szolgáló kérdőívet online (pl. Google űrlap), ahol a diákok különböző szempontok szerint értékelhetik a munkánkat. Nagyon fontos alapja lehet a szeptemberi tanévnek!
  20. Állítsunk fel egy fotófülkét. – Nincs másra szükségünk, mint egy háttérre, valami vicces kiegészítőre (kalap, toll, boa ) és egy mobil eszközre. Saját #hashtag kulcsszóval ellátva könnyen megtalálhatjuk egymás képeit a közösségi oldalakon.
  21. +1 Menjünk piknikezni!

 

Forrás: Rachel Lynette, tanár, író – 37 Awesome End of the Year Activities

https://minds-in-bloom.com/27-awesome-end-of-the-year-activities/?fbclid=IwAR1PPqNdXUFx6gRJWS1Gr0S96pWu2ejeWLtF3WtQw-_jLxpY8mvDkLaKdEc

Előző cikkNem nélkülözhetők a digitális készségek
Következő cikkTúlélési tanácsok szünidőre