Kezdőlap hírmozaik

Biztonság Hete – online segédletek a témakörök tanórai feldolgozáshoz

A MABISZ kezdeményezésére elindult Biztonság Hete tematikus programhét már harmadik alkalommal jelentkezik, 2019. szeptember 23-28. között. A Biztonság Hete célja a mindennapok biztonságának erősítése, amit nemcsak a közlekedési balesetek és egyéb sérülések megelőzése révén szolgál, hanem a biztonságot igen tágan értelmezve más területeken is értéket teremt. Ebből az alkalomból jelentkező sorozatunk mai cikkében a biztonsággal kapcsolatos témakörök tanítását online eszközök bemutatásával könnyítjük meg.

Az 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 2. melléklete alapján a technika, életvitel és gyakorlati tantárgy keretein belül megjelenik a balesetvédelem, mint témakör- általános iskola felső tagozat:

  • Közlekedési helyzetek, veszélyek, balesetek elemzése, megelőzése.
  • Közlekedésbiztonsági ismeretek. A féktávolság. Az érzékelési- és útviszonyok forgalombefolyásoló szerepe.
  • A biztonságos kerékpáros közlekedéshez szükséges gyakorlati készségek fejlesztése az alapvető szituációkat modellező gyakorlati pályán.
  • A kerékpár karbantartása.
  • Tennivalók közlekedési baleset esetén. Az elsősegélynyújtás feltételrendszere, helyzetfelmérés, biztosítás és segélyhívás.

      Fotó: MABISZ

Középiskolai korosztály esetén pár példa, szakgimnáziumi kerettanterv szerint:

 

  • A személyes környezetre ható technológiák; baleseti veszélyek, kockázatok.
  • A baleset-megelőzés teendői különböző élethelyzetekben (pl. sportolás, házimunka, közlekedés). Elsősegélynyújtás a vizsgált baleseti sérülések körében.
  • Biztonsági öv, ütközéses balesetek, a gépkocsi biztonsági felszerelése, a biztonságos fékezés.

Milyen online eszközök segítik ezen témakörök feldolgozását?

  • oktatási segédletek: képregény és oktatási segédanyag

A 2019-es Biztonság Hete országos rendezvénysorozaton a MABISZ oktatási szakértői a különböző helyszíneken egységes tematika alapján, játékos formában szeretnék közelebb hozni az iskolás korosztályokhoz a biztonság témáját. Ezt a célt szolgálja az alábbi képregény is, amely a 9-14 éves korosztálynak magyaráz el biztosítási alapfogalmakat,

Kép: MABISZ

illetve az az oktatási segédanyag, amely az e felett lévő korosztályt célozza meg. A középiskolások számára a MABISZ által kifejlesztett, és az Oktatáskutató- és Fejlesztő Intézet (OFI) által jóváhagyott tananyagtartalom alapján készült gyakorlatias, interaktív segédanyag önállóan, személyes szakértői jelenlét nélkül is feldolgozható minden osztályban és csoportban.

Kép: MABISZ oktatási segédlet
  • online játék

A témahét keretein belül elindult egy középiskolásoknak szóló edukációs online játék is, amiben a diákok egy fiatalokból álló társaság külföldi vakációját kísérik nyomon és egy játékos történeten keresztül válaszolnak a biztonsággal és baleset-megelőzéssel kapcsolatos kérdésekre.

Kép: Case Solvers
  • youtube csatorna

A Biztonság Hete eseményeiről a MABISZ és az ORFK a Biztonság Hete YouTube csatornán is beszámol.

Kipróbálta valamelyik eszközt? Kérjük, ossza meg velünk tapasztalatait és a diákok visszajelzéseit!

Kedves Olvasóink, ne felejtsék el, hogy a Biztonság Hete alkalmából meghirdetett óravázlat-pályázat  ÚJ határideje  a visszajelzések alapján szeptember 9. 17 ÓRA!

Előző cikkTanévkezdési tippek nem csak tanítóknak, nyomtatható játékos feladatokkal!
Következő cikkGyakorlatias, modern, pénzügyi ismeret matek és töri órán is!