Kezdőlap hírmozaik

Gyakorlatias, modern, pénzügyi ismeret matek és töri órán is!

Augusztus utolsó hetében összesen 385.000 példányban érkeztek meg a magyarországi középiskolákba a Pénziránytű Alapítvány által készített, ingyenes, a pénzügyi ismeretek oktatását segítő munkafüzetek. A matematika és történelem tantárgyakba integrálható, pénzügyi tudatosságot fejlesztő füzetek hatékony használatát az Alapítvány országos tanártovábbképzésekkel is támogatja.

Diákok, tanárok, szülők, gazdasági szereplők és politikai döntéshozók is egyetértenek abban, hogy a jövő generációinak pénzügyi nevelését minél korábban érdemes elkezdeni. Ebben segíthet a jó családi példa is, de ahogy a magyar lakosság pénzügyi ismereteit és tudatosságát felmérő, legfrissebb, OECD módszertanon alapuló kutatás is kimutatta, jócskán van mit fejlődnünk ezen a területen. A Pénziránytű Alapítvány fő célja, hogy az általános- és középiskolás diákok és tanárok számára olyan segédeszközöket kínáljon, melyek segítségével hatékonyan egyben játékosan, élvezetesen sajátíthatják el a diákok a mindennapi élethez szükséges pénzügyi ismereteket.

Az Alapítvány számtalan formában igyekszik segíteni a tanárok és diákjaik munkáját, előrehaladását. Akkreditált tankönyvek (Küldetések a pénz világában, Iránytű a Pénzügyekhez) és kiadványok, modern és játékos applikáció (Pénzügyi Hősképző), e-learning anyagok, egyéni és osztályban játszható online játékok, oktatást segítő óravázlatok, animációk, kvízek, tesztek, országos versenyek, továbbképzések, rendezvények, táborok segítségével modern és hagyományos módszerek széles tárházából válogathat minden érdeklődő kedvére a www.penziranytu.hu oldalt meglátogatva. Igazi pénzügyi kincsesbányára bukkan az a tanár és diák, aki ellátogat az oldalra.

Fotó: Pénziránytű Alapítvány

 

Ennek a kincsesbányának érkezett meg legújabb ékköve, az Alapítvány szakemberei által fejlesztett és a  Történelemoktatók Szakmai Egyesületének jóváhagyásával készült Történelem és pénzügyek című munkafüzet, mely a történelem érettségi gazdasági-pénzügyi témaköreinek feldolgozását segíti érdekes, játékos, egyben modern formában. A történelem mellett a matematika tantárgy keretén belül is remekül fejleszthető a diákok pénzügyi tudatossága, az Alapítvány ezért a matematika szakos tanárok és diákjaik számára is kidolgozott egy kiadványt. A matematika órákba integrálható pénzügyi neveléshez a Számoljunk a befektetésekkel című példatár járulhat hozzá, mely a középiskolák 9-12. évfolyamán segít a diákoknak eligazodni a pénzügyi-gazdasági döntések világában.

Az Alapítvány mindkét kiadványt,– a Történelem és pénzügyek című feladatgyűjteményt, valamint a Számoljunk a befektetésekkel matematika példatárat – augusztusban ingyenes juttatta el a magyarországi középiskolákba a Magyar Nemzeti Bank támogatásának köszönhetően. Mindkét kiadvány, valamint a feladatok megoldásai is elérhetők elektronikus formában is az Alapítvány honlapján:

https://penziranytu.hu/tortenelem-es-penzugyek

https://penziranytu.hu/szamoljunk-a-befektetesekkel

A kiadványokkal az Alapítvány a diákok és tanáraik egyre erősebben jelentkező igényére kíván választ adni. A Pénziránytű Alapítvány és a Diákhitel Központ által szervezett Pénzre váltható tudás projektnapok keretében az elmúlt tanévben az ország számos iskolájában kérdezték meg a diákokat arról, fontosnak érzik-e, hogy még érettségi előtt elsajátíthassák a mindennapi élethez szükséges pénzügyi ismereteket. A diákok több mint 90 %-a szerint alapvető lenne, hogy erre a tudásra felkészítse őket az iskola.

Az Alapítvány a tanárok munkáját a nyár végén és szeptemberben 5 órás képzéssel is támogatja, mely során a kiadványok pénzügyi témaköreinek elméleti hátterével ismerteti meg a résztvevőket. Az eddig meghirdetett képzések iránt óriási érdeklődés mutatkozott, ezért várható ősszel a folytatás, illetve lehetőség van a képzések kihelyezésére is az iskolák igénye esetén. https://penziranytu.hu/tanartovabbkepzesek

Fotó: Pénziránytű Alapítvány
Előző cikkBiztonság Hete – online segédletek a témakörök tanórai feldolgozáshoz
Következő cikkAz iskolai agresszió megelőzésének és kezelésének néhány módszere egy helyen