Kezdőlap jó példák

Az iskolai agresszió megelőzésének és kezelésének néhány módszere egy helyen

Vannak jelenségek, ilyen az iskolai agresszió is, amelyeket nem szabad elfogadnunk, amelyek ellen komolyan fel kell lépnünk. Azért, hogy a küzdelmet egy kicsit megkönnyítsük, megszületett (a Webnode oldalán) egy egyszerű, felhasználóbarát és könnyen átlátható honlap. Ezen megtalálhatóak egyszerűen adaptálható jó gyakorlatok, rövid videók, az agresszió megelőzésének eszközei és sok-sok szakember (pl. kutatók, oktatók, pszichológusok, pedagógusok, szociális munkások) által megszerzett ismeret.

A megfelelő cím (https://iskolaiagresszio-hu.webnode.hu) beírása után máris a Kezdőlapra érkezünk. (Ezen kívül csak két másik „fül” található itt, a Rólam és Kapcsolat) Legfelül a baloldali hasábban szerepelnek az ajánlott könyvek és cikkek. Több, mások által létrehozott tematikus bibliográfiát egyesítettek itt, majd egészítették ki még hiányzó tételekkel. Az ajánlott könyvek és cikkek listája letölthető word dokumentumban, így könnyen nyomtatható és kiválogatható.

Fotó: pixabay.com

Az összegyűjtött szakirodalmon túl két ifjúsági regény rövid ismertetője is fellelhető itt. Érdemes őket elolvasni, mert hitelesen mutatják be az iskola falai között és az azon kívül folyó online zaklatás folyamatát.

A jobboldali hasábban az agresszió megelőzésének különböző eszközei közül látható néhány: egy konferencián elhangzott előadás, egy érzékenyítési tréning, továbbá nyelvhasználati, nyelvi viselkedési tanácsok.

Ahhoz, hogy az említett tréninget megtartsuk, nem kell szakembernek lennünk. A különböző videók és feladatok közül akár még válogathatunk is azt figyelembe véve, mire szeretnénk helyezni a hangsúlyt. A teljes tréning egy 45 perces óra keretében feldolgozható.

Forrás: okosdoboz.hu

A nyelvhasználati, nyelvi viselkedési tanácsok pedig javaslatokat fogalmaznak meg annak érdekében, hogy erőszakmentesen, egymásra jobban odafigyelve tudjunk kommunikálni, ezzel is csökkentve az intézményeken belül (elsősorban diákok közötti) szóbeli és a fizikai agresszió gyakoriságát és mértékét. (A tartalom a közeljövőben kiegészül drámapedagógiai foglalkozásokkal és iskolai szintű intervenciós programok bemutatásával.)

Lejjebb ismerhetjük meg a Keep Calm & Stop Hate Speech (Nyugi és hagyd abba a gyűlöletbeszédet) elnevezésű projektet, amely a Szubjektív Értékek Alapítvány szervezésében, a No Hate Speech Mozgalom kampánybizottságával és az Új Nemzedék Közösségi Terekkel való együttműködésben valósul meg.

Két tartalmas videó várja a látogatókat, amelyek az internetes oldalról el is indíthatóak. Egyiken Nick Vuicic (szónok, tréner) egy amerikai középiskolában tartott beszéde hallható és látható. Ebben Vuicic saját érzéseit és tapasztalatait is elmondja az iskolai bántalmazással kapcsolatban, majd arról beszél, hogyan lehet a jelenséget kezelni. A másik egy rövidfilm, címe „Állítsuk meg az iskolai erőszakot! – right on”, amely az Európai Bizottság közreműködésével készült az iskolai és online bántalmazás romboló hatásáról, mechanizmusáról, továbbá egy teljesen új megelőzési programról, amelyet Dániában sikeresen alkalmaznak. Rövid terjedelmük (20 perc 8 másodperc és 6 perc 14 másodperc) lehetővé teszi, hogy azokat bármikor lejátszhassuk és beszélgetést kezdeményezhessünk a témában.

Forrás: pixabay.com

Szintén az online megelőzésére hívja fel a figyelmet A hálózat veszélyei című (2 perc 34 másodperc hosszúságú) oktató animáció, amely egy linken keresztül az Okosdoboz.hu-n található. A videó tömören összefoglalja az üzenetküldő rendszereken és a közösségi oldalakon felmerülő lehetséges problémákat.

Ha felfelé görgetjük tovább a képernyőt, több hazai és nemzetközi kutatási eredményt ismerhetünk meg, vethetünk egybe. Közvetlen ez alatt tűnik fel egy (word formátumban feltöltött) dokumentum, amelyben az iskolai nyelvi agressziót vizsgáló kérdőíves kutatáshoz találunk kérdéseket. Ezek közül ki lehet válogatni azokat, amelyekre szükségünk van, igény szerint át is írhatóak, ki is egészíthetőek.

A kezdőlap legutolsó blokkja a segítségnyújtás a bajbajutottaknak. Elsőként az Iskolai Konfliktus Tudásközpont oldalán összegyűjtött (több mint 50) hasznos és változatos agressziókezelési technikát érhetünk el.

Forrás: pixabay.com

Ha ez alá kattintunk, akkor ismét a www.okosdoboz.hu internetes oldalra jutunk, ahol az Egészségnevelés / Lelki egészség kategórián belül a „Te mit tennél?” című feladatot választva hat mindennapi iskolai helyzetben (pl. barátaid sugdolóznak az egyik osztálytársadról) kell eldöntenünk, mit tennénk.

Két lehetőséget mutatunk azoknak, akiket bántalmazás ér vagy az iskolában, vagy az iskolán kívül. Egyik a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány által működtetett éjjel-nappal hívható, ingyenes Kék-Vonal. A másik a HelpAPP, kimondottan a gyerekekkel szembeni erőszakra szakosodott, és bármilyen okostelefonról elérhető.

Lehetőség nyílik a látogatóknak kérdések feltevésére, véleményük kifejtésére, ötleteik megosztására, visszajelzések adására és a tartalom fejlesztésére, ha küldenek üzenetet a Kapcsolat „fül” alatt megadott e-mail címre (batarlevente@gmail.com).

A honlap tartalmának bővítése és frissítése folyamatos.

A fent bemutatott weblap a következő címen érhető el: https://iskolaiagresszio-hu.webnode.hu.

Dr. Batár Levente

A szerzőről:

Batár Levente

Batár Levente a 2014-es Kutatótanárok konferenciáján

Angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett a Pannon Egyetemen 2001-ben, doktorált a Pécsi Tudományegyetemen 2010-ben. Kutatási területei: pragmatika, szociolingvisztika. Munkahelye: Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma. 2011 decemberében doktori disszertációjára megkapta az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíját.

 

A szerző korábbi cikkei:

Az informális nyelvtanulás offline lehetőségei

Feladjam vagy ne adjam?

Jó a hajad, elestél? – Nyelvi agresszió és hatása

Támogassuk, de ne szervezzük! – Informális nyelvtanulás online

Előző cikkGyakorlatias, modern, pénzügyi ismeret matek és töri órán is!
Következő cikkAz új tanévben is ingyen nézhetik meg az iskolások a Ruben Brandtot Folytatódik az Okosmozi az Urániában