Kezdőlap hírmozaik

    Az informális nyelvtanulás offline lehetőségei

    Áprilisban jelent meg az "Informális nyelvtanulás online" című cikk, amelyben megismerhettük a Philip H. Coombs által megalkotott formális-nonformális-informális tanulás fogalomhármasát, és megtudhattuk, hogy ismereteink, tudásunk meghatározó részét nem a hierarchikusan felépített oktatásban (formális tanulás) szerezzük meg, hanem az oktatási intézményeken kívül történő informális tanulás útján, amely nem tervezett, nem irányított, nem ellenőrzött és nem feltétlenül tudatos folyamat (Coombs és mtsai, 1973).

    Mivel korábban az online nyelvtanulási és gyakorlási lehetőségeket elemeztem, ezúttal azon tanulási módokból emelek ki néhányat, amelyek nem az online térben, hanem a mindennapokban történnek.

    A leghétköznapibb példa, amit sokan ruhavásárlás közben tanultak meg, mára pedig természetessé vált számukra, hogy a ruhák méreteinek betűi angol szavak rövidítései: XS (extra small-nagyon kicsi), S (small-kicsi), M (medium-közepes), L (large-nagy), XL (extra large-nagyon nagy). Ezenfelül a ruhák anyagait is meg lehetett jegyezni, azok is fel van tűntetve, a leggyakoribbak: cotton-pamut, wool-gyapjú, silk-selyem, denim-farmeranyag, flax-len, cashmere-kasmír.

    Forrás: pixabay.com

    Manapság kezdenek megjelenni a ruhák stílusára, fazonjára utaló kifejezések is. Farmereken a következőket lehet találni: relaxed-bőszabású, regular-normál, slim-karcsúsított, skinny-szűk, bootcut-csizmaszabású, high rise/high waist-magas derekú, low rise-csípőnadrág, boyfriend-fiús, straight leg-egyenes szárú, wide leg-térdtől bővülő nadrág, mom jeans-széles csípőre való, tall- magas növésűeknek, short- alacsonynövésűeknek.

    Jóval komolyabb szókincset lehet elsajátítani, ha figyeljük a különböző csomagolásokat. A cégek jelentős része ugyanabban a csomagolásban, a termék nevét nem a vásárlók anyanyelvén, hanem (leggyakrabban) angolul vagy németül feltűntetve küldi az árukat a különböző célországokba. Csak a hátoldalon, kis betűkkel szerepel rajtuk az országok lakosainak nyelvén a termék neve, az összetevői és egyéb információk. Bár a gyártók motivációja egyszerű: így gazdaságosabb és egyszerűbb az árucikkek csomagolása, ezzel nyelvtanulási szempontból jót tesznek a vásárlókkal.

    Szinte minden második termék csomagolásáról tanulhatnánk valamit, ezért csupán néhány népszerű termékcsaládot nézünk meg.

    Csokoládék

    Fajták: milk chocolate (angol)-tejcsokoládés, white chocolate (angol)-fehércsokoládés,

    Ízesítések: wholenut (angol)-egész mogyorós, almond caramel (angol)-mandulás karamellás, noisette (francia)-mogyorós, bunte Kakaolinsen (német)-színes kakaósdrazsés.

    Forrás: pixabay.com

    Teák

    Ízesítések (mind angol): pl. strawberry-eper, cherry-cseresznye, raspberry-málna, blackberry-szeder, melon-dinnye, forest fruit-erdei gyümölcsök, tropical fruit-trópusi gyümölcsök, lemon-citrom, peach-őszibarack.

    Hangulatok: Lebensfreude (német) – Életöröm, Atem Tee – (német) Lélegzet, Sweet Dreams (angol) – Édes Álmok, Detox Energy (angol) – Méregtelenítő Energia, Nacht in Maraakesch (német) – Éjszaka Marrakeshben,

    Szépségápolási termékek

    Fajták: hair gel-hajzselé, hair spray-hajlakk, hair straightener spay-hajkiegyenesítő spray, mascara-szempillaspirál, lipstick-ajakrúzs, primer-alapozó, eye shadow-szemfesték.

    Ebben a kategóriában a highlighter egy olyan termék, amelynek nincsen magyar nyelvű megfelelője, egy az egyben átvettük és használjuk az angol kifejezést.

    Forrás: pixabay.com

    Teljesen más területen fejleszthetjük szókincsünket, ha átállítjuk az okostelefonunk nyelvezetét angolra. Mivel jól ismerjük az eszközt, pontosan tudjuk, hogy milyen funkció hol érhető el, és a normál használat közben rögzül(het)nek az idegen nyelvű kifejezések, például:

    Forrás: pixabay.com

    24 órás előrejelzés (időjárás)-24-hour forecast

    5 napos előrejelzés (időjárás)-5-day forecast

    A telefonról-About phone

    Akkumulátor-Battery

    Alagút (fényképezés)-Tunnel

    Albumok (fényképezés)-Albums

    Automatikus feladatok-Automated tasks

    Beállítások-Settings

    Biztonság-Security

    Böngésző-Browser

    Egyszerű üzemmód-Lite mode

    Élénk (fényképezés)-Vivid

    Engedélyek-Permissions

    Eső (időjárás)-Rain

    Eszközök-Tools

    Fájlkezelő-File Manager

    Felhős (időjárás)-Cloudy

    Fényképező-Camera

    Frissítés-Updater

    Hálózati diagnosztika-Test network

    Hálózati sebesség-Connection speed

    Halszem (fényképezés)-Fisheye

    Hangok és rezgések-Sound & Vibration

    Hangrögzítő-Recorder

    Hangvezérlés (fényképezés)-Audio

    Háttérkép-Wallpaper

    Hívások-Recents

    Hőérzet (időjárás)-Real feel

    Időjárás-Weather

    Időzítő (fényképezés)-Timer

    Iránytű-Compass

    Jeges (fényképezés)-Icy

    Jegyzetek-Notes

    Kedvencek-Favorites

    Képernyőkép-Screenshots

    Képernyőzár és jelszó-Lock screen & password

    Kezdőképernyő-Home screen

    Kézi (fényképezés)-Manual

    Kikapcsolás-Power off

    Légnyomás (időjárás)-Pressure

    Letöltések-Downloads

    Második asztal-Second space

    Matt (fényképezés)-Matte

    Megjelenítés-Display

    Mi Fiók-Mi Account

    Kapcsolatok-Contacts

    Óra-Clock

    Összenyomás (fényképezés)-Squeeze

    Panoráma (fényképezés)-Panorama

    Részletek-Details

    Szemerkélő eső (időjárás)-Light rain

    Szépítés (fényképezés)-Beautify

    Szürkeárnyalat (fényképezés)-Mono

    Tágítás (fényképezés)-Stretch

    Tárhely-Storage

    Témák-Themes

    Terjedés (fényképezés)-Spread

    Tiltólista-Blocklist

    Tisztító-Cleaner

    További beállítások-Additional settings

    Tükör (fényképezés)-Mirror

    Üres (mappa)-Empty

    Vázlat (kép)-Sketch

    Víruskeresés-Virus scan

    Visszajelzés-Feedback

    Vízmérték-Straighten

    További nyelvtanulási lehetőségek is rendelkezésre állnak: nyári munka vagy önkéntes munka végzése idegen nyelvi környezetben, idegen nyelvű istentiszteleteken való részvétel, idegen nyelvű színdarab előadása / megtekintése, csatlakozás idegen nyelvű társalgási klubhoz, könyvek, könnyített olvasmányok, receptek olvasása, dalszövegek, idézetek, mondások elolvasása és lefordítása, csatlakozás egy sportklubhoz, ismerkedés, új kapcsolatok kialakítása.

     

    Az eddig felvetett lehetőségek listája biztosan nem teljes, a lehetőségek határtalanok, az informális színtéren történő nyelvtanulásunknak csak érdeklődésünk szabhat határt.

    Zárásként feltehetjük magunknak a kérdést, hogy szükség van-e az informális tanulásra. Mindenképpen, mivel az így szerzett tudás értékes és használható, kiegészíti, mennyiségben meg is haladja a formális és a nonformális helyszíneken szerzett tudást.

     

    Forrás:

    Coombs, P.H – Prosser, R.C. – Ahmed, M.: New Paths to Learning: For Rural Children and Youth. Essex, Connecticut. International Council for Educational Development. 1973

    A szerzőről:

    Batár Levente

    Batár Levente a 2014-es Kutatótanárok konferenciáján

    Angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanári végzettséget szerzett a Pannon Egyetemen 2001-ben, doktorált a Pécsi Tudományegyetemen 2010-ben. Kutatási területei: pragmatika, szociolingvisztika. Munkahelye: Az Evangélikus Egyház Aszódi Petőfi Gimnáziuma, Szakképző Iskolája és Kollégiuma. 2011 decemberében doktori disszertációjára megkapta az MTA Pedagógus Kutatói Pályadíját.

     

    A szerző korábbi cikkei:

    Feladjam vagy ne adjam?

    Jó a hajad, elestél? – Nyelvi agresszió és hatása

    Támogassuk, de ne szervezzük! – Informális nyelvtanulás online

    Előző cikk“Ezek a mai fiatalok…!” 1. rész Aranyérmet szereztek a magyar diákok a világ legrangosabb biológiaversenyén
    Következő cikkHatárokon átívelő Digitális Témahét: Magyarok nagyjai!