Kezdőlap Digitális eszközök

12 ötlet az online kapcsolatépítésre

Érdembeli tanulási folyamathoz érdembeli kapcsolat kell – állítja dr James Comer. Tudjuk, hogy számítanak az emberi, szociális kapcsolatok. Sokan pont ezért választjuk a pedagógusi hivatást. Hiszünk a kapcsolatok erejében mind a tanulás mind az élet terén. A járvány első időszakában azon volt a hangsúly, hogyan tudjuk legalább fenntartani a kapcsolatot a diákokkal. Most megeshet, hogy a tanulókkal online kell felépíteni a köteléket a képernyő mögül – olyanokkal, akiket lehet sosem láttunk még személyesen. A Teachertrainlove ötletei következnek.

  1. Üdvözlőüzenet készítése – például a Screencastify eszközzel. Könnyen felvehetjük a képernyőnkön történteket, az arcunkat és a hangunkat is. Segítség lehet egy olyan videó elkészítésében, ami elkalauzolja a tanulókat a virtuális osztálytermünkben

    Kép forrása: Teach, train, love
  2. Közös netikett szabályok felállítása: a Padlet remek módszer arra, hogy ötletbörze keretein belül határozzuk meg az online közösségünk alapvető normáit. Utána csoportosítsuk őket. Hagy legyen a diákoknak is beleszólásuk a szabályok felállításába, nagyobb eséllyel fogják azokat így betartani.
  3. Reggeli találkozók: a szociális- érzelmi készségek felerősítésének eszköze. A tanulók így biztonságban érzik magukat és fenntarthatjuk a kapcsolatot.
  4. Meséljünk valami jót. – elmondhatják a tanulók a mikrofon használatával, vagy akár a chatbe írva. Milyen jó dolog történt veletek, mi tesz ma boldoggá titeket? Mindenkinek segíthet, hogy jól induljon a napja.
  5. Sokatmondó emlékek – a Seesaw vagy a Flipgrid használatával a tanulók könnyen mesélhetnek egy számukra fontos tárgyról vagy emlékről.
  6. Zene lejátszólista – gyűjtsük össze a tanulók kedvenc zenét és próbáljuk őket valahogy becsempészni a tanóra menetébe. Jó kezdete vagy lezárása lehet az órának, vagy átmentet képezhetnek tananyagok között.
  7. A nap képe – az új tanév első két hetében kérjük a diákokat, osszanak meg magukról egy képet, ami egy korábbi nyaraláson, családi eseményen történt. Minden nap egy másik tanuló Kezdhetjük mi is 😊
  8. Virtuális szekrény készítése – tervezzük meg az iskolai szekrényünket virtuálisan ennek a sablonnak a segítségével. Jó módszer lehet arra, hogy a diákok érdeklődési körébe betekintést nyerjünk.

    Főszerkesztőnk virtuális szekrénye, sablon: Inside education, outside the box
  9. Az osztály kabalája a héten… – minden héten másik diák háziállata nyerheti el ezt a megtisztelő címet.
  10. Fotókollázs készítése – készíthetünk osztályfotót vagy akár egy összeállítást a szeretteinkről a Google segítségével is.
  11. Szülinapok ünneplése – ahogy ők szeretnék. Mit szeretne a szülinapos? Énekeljünk neki? Küldjünk neki e-képeslapot? Vagy szeretne egy házimentes napot? Döntse el ő!
  12. Játékosítás – Gimkit, Kahoot vagy Quizizz – egy kis baráti versengés sosem árt!

Köszönjük a TeachTrainLove oldal hozzájárulását a cikk felhasználásához.

Eredeti cikk: http://teachtrainlove.com/virtual-learning-33-ways-to-build-relationships/?fbclid=IwAR3Ed0p2Ftz6KFc3XwSHHzZSNn1XHBqX97dCWh0uwFqtp8ufTSP2KXUutXk

Előző cikkCsapatépítés a tanév elején
Következő cikkRégi „trükk” új színekben – kérdezési stratégiák