Kezdőlap Digitális eszközök

Néhány természettudományos ötlet, amit érdemes a tanév során kipróbálni

Új sorozatunkban különböző tantárgyakhoz kapcsolódóan próbáljuk segíteni a kollégákat az új tanév elkezdésében. Ötödik cikkünkben a természettudományos tárgyak oktatásához gyűjtöttünk ki hasznos IKT eszközöket. Köszönjük a cikket Klacsákné Tóth Ágotának (Nagy László Általános Iskola és Gimnázium)!

  1. Graasp kutatás alapú tanulási terek létrehozására alkalmas felület

A Graasp szerkesztő felület rendelkezik a jó tananyagkészítő alkalmazások szokásos funkcióival (ingyenes; szöveg, illetve multimédia elemek beszúrási lehetőségei; tesztek; tanulói munkák nyomon követése stb), ugyanakkor tartalmaz kimondottan a természettudományos oktatást segítő elemeket. A weboldalra többszáz tanár töltötte már fel kész tananyagát, amelyek nagy részéről bárki másolatot készíthet magának, így azonnal használható.

Fotó: K T Ágota

A folyamatosan bővülő platform erősségei egyrészt a gondolkodási készségek elsajátítását segítő (pl. hipotézis-szerkesztő, kísérlettervező, következtetés levonását szorgalmazó appok), együttműködést támogató, ön- és társértékelő alkalmazások, másrészt konkrét beszúrható természettudományos tartalmak (pl. többszáz online virtuális laboratórium, már elvégzett kísérletek adatsorai). A felület, az appok, és a laborok nagy része a bármely nyelvre lefordítható, munkámnak köszönhetően magyarul is megjelenik.

Ennek az alkalmazásnak a segítségével változatos, felfedezésen alapuló tevékenységközpontú feladatlapokat lehet létrehozni, mely rendszerbe foglalja a diákok számára a természettudományos megismerési folyamat lépéseit. A feladatlapok öt fő egységből állnak (Tájékozódás, Fogalomalkotás, Vizsgálat, Következtetés, Visszajelzés). A Tájékozódás részben a képek, videók keltik fel a diákok érdeklődését a téma iránt. A Fogalomalkotás részben megismerik a vizsgálandó problémát, hipotézist alkotnak, illetve kérdést tesznek fel vele kapcsolatban. A Vizsgálat részben azonosítják a vizsgálathoz tartozó változó, illetve mérhető mennyiségeket, megtervezik a mérést. A tanuló vizsgálódások ténylegesen osztálytermi kísérletekre alapulva történnek, illetve, ha ez nem megoldható, akkor szimulációkat, online laboratóriumokat használnak a diákok. A Következtetés részben a tanulók egy alkalmazásban látják hipotéziseiket, kérdéseiket, valamint vizsgálódásaik eredményeit; összehasonlítják, értékelik azokat, majd következtetést vonnak le. A Visszajelzés részben a diákok munkájukról, csoportmunka esetén társaik tevékenységéről kérdőívet töltenek ki.

2.  Tinkercad Az alkotás örömének felülete

A Tinkercad egy ingyenes online szoftvergyűjtemény, amely segít az embereknek ötleteiket megtervezni, saját modelleket alkotni. A magyar nyelven is elérhető weboldalon kezdőktől profikig találhatnak maguknak kihívást.

A 3D tervek blokkban alap alakzatokból 3D objektumokat tervezhetünk, amik pl. .stl és .svg formátumban is elmenthetők, így 3D nyomtatóval kinyomtathatók, lézervágóval kivághatók. A hagyományos építőelemek mellett tervezetünk Minecraft és LEGO elemekből is.

Az Áramkör blokkban tervezhetünk egyszerű áramköröket, de arduino mikrokontrollerrel vezérelt modelleket is, melyeket szimuláció segítségével azonnal ki is próbálhatunk. A kipróbált vezérlőszerkezetet aztán beépíthetjük egy, a fizikai világban működő modellbe.

Fotó: K T Ágota

A Kódblokkok rész a szoftvergyűjtemény új eleme a kódolás, melyen blokkprogramozás segítségével hozhatunk létre 3D-s terveket.

A Leckék blokk megjelenésével a felület még inkább nyitott a közoktatás felé. A felületen önálló tanulásra alkalmas leckék segítik az ismeretek elsajátítását, nyár végén pedig létrejött a Tinkercad Classroom, vagyis osztálytermeket lehet létrehozni a közös alkotás, a projektmunkák nyomon követése érdekében.

 

3. OneNote, mint feladatgenerátor

A OneNote digitális jegyzetfüzet sokoldalúsága mindig újabb és újabb lehetőséget kínál a tanároknak. Az ingyenesen letölthető app segítségével mostantól matematikai gyakorlótesztet hozhatunk létre pár kattintással. A kézzel beírt egyenletet/egyenlőtlenséget megoldja, megoldás lépéseit megjeleníti, majd hasonló feladatokból egy Forms űrlapot generál, amit kiadhatunk gyakorlásra a tanulóknak.

A feladatlap készítését pl. ez a videó mutatja be.

Fotó: K T Ágota

4. Apollo 11 in Real Time Vegyél részt az első Holdraszálláson

Az esemény 50. évfordulójára létrehozott weboldal teljes egészében eredeti történelmi anyagokból áll. Egy valós idejű utazáson több ezer fénykép, videó és filmanyag tanulmányozása mellett a Holdról hozott kőzetmintákat is meg lehet virtuálisan vizsgálni. Az utazás során visszamehetünk az időben és átélhetjük a történelmi eseményt. A természettudományos élmény mellett a rengeteg angol nyelvű anyag olvasása, hallgatása egyben kiváló nyelvgyakorlási lehetőséget is biztosít.

Fotó: K T Ágota

 

5. Wolfram Alpha A világ tudásának kiszámíthatóvá tétele

A Wolfram Alpha egy már 30 éve működő tudományos keresőmotor, mely széles körű, mély, szakértői szintű ismereteket biztosít beépített adatok, algoritmusok és módszerek hatalmas gyűjteményén alapuló dinamikus számításokkal. Sokan csak a matematika részét ismerik/használják, de ma már szinte minden szakmát, oktatási szintet lefedve kereshetünk információkat, kaphatunk válaszokat.

Fotó: K T Ágota

6. Google Expeditions a virtuális túrák színtere

Varázslatos VR és AR  kirándulásokra vihetjük diákjainkat az alábbi app segí

Fotó: K T Ágota

tségével. Ebből a táblázatból (melyben több, mint 100 oktatási alkalmazás van) a tanárok megtalálhatják a túrák leírásait, jeleneteit. Valamennyi túrához ugyanazt a 7 markert lehet használni, így elég egyszer kinyomtatni. 

A markerek elhelyezése után tanulónként/csoportonként a androidos mobil eszközre van szükség, melyre az Expeditions nevű appot le kell tölteni . Az app indítása után van mód választani a kirándulások között és már lehet is keresni a virtuális tartalmakat!

Kedvcsináló videó itt.

7. Khan Academy magyarul

A Khan Academy a világ legnagyobb ingyenes internetes oktatási platformja, melyen több ezer oktató videó, interaktív tananyag érhető el szinte minden tantárgyhoz az óvodás korosztálytól az egyetemistákig. A szakmailag szigorúan ellenőrzött tananyagok segítségével a tanulók a saját tempójuknak megfelelően haladhatnak, személyre szabottan kapnak feladatot, majd annak elvégzése után visszajelzést. Ez a rendkívül népszerű felület indult el nemrégiben magyarul, kezdetnek elsősorban az informatika, a matematika és a természet-tudományos témájú tartalmakkal. Egyelőre kevés a tananyag, de önkéntes fordítók folyamatosan azon dolgoznak, hogy egyre több anyag jelenjen meg magyar nyelven. Önkéntes fordítónak lehet jelentkezni itt.

8. Thinglink mutasd be a tanulásod!

A finn fejlesztésű Thinglink segítségével a tanárok és a diákok interaktív infografikákat, térképeket, rajzokat és 360°-os videókat készíthetnek osztálytermi környezetben, otthon vagy kirándulásokon. Finnországban gyakran használják arra, hogy a diákok kifejezzék magukat és bemutassák tanulásukat. Hasznos alkalmazni egy kísérlet, egy jelenség elemzéséhez, de alkalmazhatjuk egy projekt végtermékeként is. További ötletek ebben a videóban.

Fotó: K T Ágota
Előző cikkMagyarul is elindult a világ egyik legjobb tanulási oldala
Következő cikkNeveljünk olvasókat: mikor és mit olvassanak a gyerekek?