Kezdőlap határtalanul

Nemzetközi világnap a balesetmentes közúti közlekedésért

Naponta átlagosan 70 ember veszíti életét az európai utakon és mintegy 370 fő szenved súlyos sérüléseket közlekedési baleset következtében. Amellett, hogy az emberi élet elvesztése pótolhatatlan veszteséget jelent a családtagok, rokonok, barátok és ismerősök számára, a tragédia – talán sokak számára meglepő módon – mintegy 1,94 millió euró veszteséget jelent a nemzetgazdaság számára.

Az Insurance Europe legfrissebb jelentése szerint a biztosítók napi 2,8 milliárd eurót fizettek ki kárigényekre 2017-ben.

Fotó: MABISZ

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ)valamint a fővárosi és országos rendőri szervek kezdeményezésére 2017-ben először rendezték meg a Biztonság Hetét. Azóta a hagyományosan szeptemberre időzített programhét a Gyermekek Világnapjához, a Biztosítás Világnapjához és az EDWARD Day-hez (European Day Without A Road Death – Európai Nap Közúti Áldozat Nélkül) is kapcsolódott. A témahét célja, hogy a balesetmegelőzést segítő tudatos magatartás és gondolkodásmód beépüljön az oktatásba.

Tíz év alatt jelentősen nőtt a lakosságon belül a saját kerékpárral rendelkezők aránya. Míg az előző évtized végén a magyarok kevesebb, mint fele, ma már több mint kétharmada birtokol kétkerekűt, ezen belül pedig nagyjából ugyanilyen arányban használják is valamilyen gyakorisággal. Ezzel egyidejűleg azonban a közlekedési kultúra sajnos nem javul ilyen dinamikusan: a statisztikák szerint az unión belül nálunk az egyik legmagasabb az egymillió lakosra jutó halálos kerékpáros balesetek száma (2015-ben 7,4 volt).

Forrás: pixabay.com

Ezen felül az elektromos gördeszkák, e-rollerek, villanyrollerek (segway), elektromos egykerekűek (airwheel), siklódeszkák (hoverboard) – számtalan új közlekedési eszköz jelent meg az elmúlt években az utakon, melyek nem csak infrastrukturális, de biztonsági és szabályozási kihívásokat is támasztanak.

Forrás: pixabay.com
Egyre gyorsabban terjed a különféle közösségi (shared) közlekedési formák használata is. Budapesten számtalan bicikli-, roller-, robogó-, autómegosztó szolgáltató működik, több ezer regisztrált felhasználóval. A robogók, autók esetében a kötelező gépjármű felelősségbiztosítások megléte nem kérdés, casco-t azonban nem mindegyik szolgáltató köt a járműveire. Ez a gyakorlatban azt is jelentheti, hogy baleset vagy más esemény bekövetkezésekor a járműben keletkezett kárt a használó károkozó köteles megtéríteni. Regisztráció, illetve használat előtt éppen ezért érdemes alaposan átolvasni a szerződési feltételeket – hívja fel a figyelmet a MABISZ.

Az idei hét kiemelt témája a kerékpáros valamint az új elektromos eszközökkel való közlekedés biztonsága.

 

A TISPOL (European Road Police Network) szeptemberre (az idei dátum szeptember 26.) meghirdette az úgynevezett EDWARD napot, amelynek célja, hogy

egyetlen ember se veszítse életét az európai utakon!

Az EDWARD egy mozaikszó, amely az „European Day Without A Road Death” szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

Ehhez a páratlan kezdeményezéshez, az első „Közúti Áldozatok Nélküli Európai Nap”-hoz minden bizonnyal valamennyi, összesen 30 európai ország csatlakozik, melyek tagjai a TISPOL szervezetnek. Ezektől az országoktól a TISPOL az EDWARD Day széles körű ismertetésén, a nemes eszme hirdetésén, terjesztésén túl a jelölt napon – minden év szeptemberében – közlekedésbiztonsági programok, események és rendezvények szervezését várja.

Forrás: police.hu

Természetesen az lenne a kívánatos, ha a jövőben minden egyes nap egy „EDWARD nap” lenne. A TISPOL hisz abban, hogy a közúti biztonsági munka terén végzett célirányos és hatékony együttműködés jelentősen hozzájárulhat a közúti halálesetek és súlyos sérülések számának jelentős és tartós visszaeséséhez, csökkentéséhez.

A hatályos európai uniós programokban meghatározott közlekedésbiztonsági célkitűzés: a közúti halálos áldozatok számának felére csökkentése 2010 és 2020 között.

 

Alain Reid, a TISPOL elnöke a program meghirdetésével kapcsolatban az alábbiakat nyilatkozta:

„Úgy gondoljuk, hogy az EDWARD projekt nagy hatással lehet a közúti balesetek, halálesetek és sérülések számának csökkentésére Európa-szerte, és egy újabb jelentős energia-löketet adhat a közösségi, nemzeti és helyi szintű közlekedésbiztonsági törekvéseknek. Reményeink szerint az EDWARD ösztönözni fogja a közúthasználókat saját közlekedési magatartásuk felülvizsgálatára, javítására. Végtére is, a járművezetők magatartása jelenti a legnagyobb akadályát annak, hogy a 2020-ra kitűzött közlekedésbiztonsági célok teljesüljenek”.
https://ec.europa.eu
Magyarországon a közúti halálos áldozatok egynegyede (2018-ban 26%-a) a gyalogosok közül kerül ki. A gyalogosok által okozott balesetek fő oka a gyalogos vigyázatlan, hirtelen úttestre lépése, mely minden évben több mint 400 személysérüléses balesetet eredményez. Évente a gyalogosan közlekedők mintegy 900-1000 közúti balesetet okoztak, és ez azt jelenti, hogy a gyalogosokat érintő balesetek közel 40%-ában őket terhelte a felelősség. 2010 és 2018 között átlagosan évente 70 gyalogos vesztette életét Magyarországon saját hibára visszavezethetően. Egyre több gyalogos baleset hátterében a rendkívüli mértékben elterjedt mobil telefonok (főleg az okos telefonok) figyelemelvonó hatása áll. Az elmúlt időszakban számos halálos tragédia történt amiatt (közúton, úttesten, vasúti átjáróban, HÉV megálló mentén stb.), mert a gyalogos figyelmét mobiltelefonja valamely applikációja vonta el, vagy éppen zenét hallgatott fej- illetve fülhallgatóval, s nem hallotta sem a közeledő veszélyt, sem pedig mások rémült kiáltását, akik próbálták őt figyelmeztetni a közeledő járműre.
Forrás: ec.europa.eu

A Biztonság Hete közlekedésbiztonsági fókusszal zajlik, de az együttműködők közreműködése révén és tevékenységük bemutatásával nagyon sok más szempontból is erősíteni kívánja a gyermekek és a családok biztonságát. A héten szó lesz közlekedésbiztonságról, helyes magatartási formákról, passzív biztonsági eszközökről, és azok alkalmazásáról, a katasztrófavédelem és a kutyás mentőszolgálatok révén mentési feladatokról, és tűzmegelőzésről, társterületként a foglalkoztatásban igen kiemelt munkavédelemről is. Hangsúlyt helyezünk a mindenkit érintő élelmiszerbiztonságra, a biztonságos ivóvíz fontosságára, és ha már a vízről van szó, árvízvédelemre is. A biztosítások mindezek kapcsán szóba kerülnek, éppúgy, ahogy a vagyonbiztonsági kérdéseknél, vagy akár a háztartási- és sportbalesetek megelőzése, kezelése kapcsán. Mindemellett a hulladékbiztonság, a biztonságos mobilhasználat, vagy az erdőtüzek megelőzése is napirenden lesz.

Mindezekre a témákra is fel kívánja hívni a figyelmet az idei Biztonság Hete rendezvénysorozat. A You Tube filmek az alábbi linken érhetők el: https://www.youtube.com/channel/UCPzf22ufanEy1DP7Zj27F0A

Az idei Biztonság Hetén az előzetes várakozások szerint már 25-30 ezer iskoláskorú érdeklődőre lehet számítani.

Forrás:

www.mabisz.hu

http://www.baleset-megelozes.eu/cikk.php?id=1142

http://www.police.hu

www.tispol.org

https://ec.europa.eu

BIZTONSÁG HETE A MODERN ISKOLÁN: A Modern Iskola mint a rendezvény kiemelt médiapartnere a rendezvényt különös figyelemmel kíséri. Kövesse cikkeinket és vegyen részt ön is a témahét programjain, használja ki a projekt által biztosított ingyenes oktatási anyagokban rejlő lehetőségeket és segítsen egy biztonságosabb jövő építésében! 
Előző cikkNeveljünk olvasókat: mikor és mit olvassanak a gyerekek?
Következő cikkSaját bögrerendszer egy székesfehérvári gimnáziumban – száműzték a műanyag poharakat a büféből