Kezdőlap Digitális eszközök

Játékosítás Google táblázatokból: Flippity

Múlt heti cikkünkben több ötletet is bemutattunk a tanóra játékosítására. Tarczal-Márta Edit, a Karolina Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium matematika szakos tanára kipróbálta az egyiket és tapasztalait megosztja velünk.

Eredeti ötlet a cikkünkben:
Flippity.net: hogyan lesz egy google táblázatból játék? például szerencsekerék, kódkereső játék vagy idővonal?
Gyakorló tanárként sokszor szembesülök azzal, hogy az általam használt weboldalak, ahol feladatokat tudok készíteni fizetőssé válnak. Ugyanakkor a játékosítás elemeit beiktatva a tanórák élményszerűbbé válnak a gyerekek számára.
Tehát folyamatosan keresem az olyan oldalakat, ahol könnyen, gyorsan lehet saját feladatokat gyártani. Nagyon megörültem, amikor a Modern Iskola egyik cikkében Tóth Évától a Flippity.net oldalról olvastam. Az oldal használatához nincs szükség regisztrációra. Template-ket tölthetünk le a saját Google Drive-uknra, egy táblázatba, amely könnyen gyorsan szerkeszthető, menthető és megosztható. A letöltések megmaradnak a saját Drive-unkba, bármikor újra megoszthatóak. Ha változtatunk a feladaton, akkor nem kell új linket generálnunk, elég, ha közzéteszük a feladatot.
Nekem a kedvencemmé a Scavenger Hunt feladattípus vált. Egyenlőre csak kipróbáltuk a gyerekkel órán a használatát, nagy sikert aratott. A feladattípus alkalmas differenciálásra, ha a lakatok alatt egyre nehezedő feladatokat rejtünk el, akkor mindenki a tudásszintjének megfelelő lakatig juthat el.
Kép: Flippity, képernyőkép
Alkalmas motiválásra is, hiszen a gyerekek szeretnék, ha minden lakatjuk  „kizöldülne”. Így megpróbálkoznak a nehezebb feladatok megoldásával is. Mivel a program több kollégám érdeklődését is felkeltette, már egy gyors workshopot is tartottunk az iskolában, amelyen az alkalmazás további lehetőségeit kutattuk. Megállapodtunk abban, hogy a programot a továbbiakban is használni fogjuk.
Példának íme egy órai eleji bemelegítő feladat a Scavenger Hunt használatával :   https://www.flippity.net/sh.asp?k=13-gu6jhcf6dBxeZ6fBUOMaaYSX7NyBIG0BdpUJtskDc
Kép: Flippity, képernyőkép
Köszönjük Edit visszajelzését, nagyon örülünk, ha olvasóink megosztják velünk tapasztalataikat.
Még több ötlet a tanóra játékosítására múlt heti cikkünkben.
Előző cikkTudásmegosztás, innováció, motiváció – Magyarból Jeles 2.0 műhelykonferencia
Következő cikkMagyarból Jeles 2.0 Teachmeet: tanuljunk egymástól 3 percben!