Kezdőlap heti kitekintő

Mikulásváró versek kicsiknek, nagyoknak

Múlt heti nagysikerű cikkünk után megkértük Mentovics Éva költőt, szedjen össze egy csokorral Mikulásváró verseiből. Fogadják szeretettel kedves Olvasók, reméljük tudják a munkákat használni a mindennapi pedagógiai gyakorlatban.

Mentovics Éva így ír hivatalos oldalán: „Szánjunk időt arra is, hogy ápoljuk a lelkünket, kipihenjük a fáradalmainkat, szerezzünk örömet a gyermekeink, unokáink, ovisaink, diákjaink számára!
Olvassunk! Olvassunk verset, mesét, regényeket, amihez kedvünk támad! Legyen a mindennapjaink része a vers, az irodalom! Nem titkolt célom, hogy azokkal is megszerettessem a verseket, akiknek a versolvasás eddig nem volt része az életének.
Szeretettel osztok meg az oldalamon felnőttek és gyermekek számára írt verseim közül. Örömömre szolgál, ha óvodában, iskolában, otthon szívesen tanítják a gyermekverseimet, és annak is nagyon örülök, ha a felnőtteknek szóló írásaimmal sikerül néhány vidám, örömteli, vagy elgondolkodtató percet szereznem.”

Talán nincs is olyan kisgyerek, aki ne várná izgatottan a Mikulást, és ne küldené el neki rajzos, vagy szöveges formában, hogy milyen ajándékra vágyakozik.
De ugyanúgy része a Mikulásvárásnak a cipőcskék, bakancsok, kis csizmák kitisztítása is, amelybe talán még a legkisebb és a leghuncutabb gyerekek is bevonhatók.
Szeretettel ajánlom, az „ÜZENEM A MIKULÁSNAK” című verset, akár a Mikulás-műsor kezdő verseként.

Kép: Mentovics Éva

A kicsik is tudják, lehet bármilyen cudar is az idő, a jóságos, piros ruhás apóka minden esztendőben felkeresi őket, hogy ajándékaival mosolyt varázsoljon az arcukra. Középső-, nagycsoportos és kisiskolás gyerekek számára ajánlom, „A MIKULÁS” című verset, de egy-egy versszakot megtanulva, kiscsoportosok is elmondhatják.

Kép: Mentovics Éva

Minden esztendőben nagy talány, hogy vajon hótakaróval borított utak várják-e majd nálunk a tél első napjait? Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy „MIVEL JÖN A MIKULÁS,”. Ha úgy látjuk, hogy szánnal esélytelen lesz közlekedni az útjainkon, kapóra jöhet ez a vers, amelyben még tippet is adhatunk a jó öreg apókának, mivel közelítsen meg bennünket.
Középső-, nagycsoportos, kisiskolás gyerekek egyik kedvence lehet akár, de kiscsoportosok is elmondhatják, versszakonkénti kiosztásban.

Kép: Mentovics Éva

Sok kisgyerek fejében megfordulhat ez a gondolat: „DE JÓ LENNE…!” Mi tagadás, gyerekkorunkban mi, felnőttek is gondoltunk rá, mi lenne, ha versben leírt huncutságok részesei lehetnénk. Kisiskolások részére ajánlom szeretettel az alábbi verset, ők már bizonyára kellő átéléssel tudják elmondani.

Kép: Mentovics Éva

A „DECEMBERI HÓESÉSBEN” című versben leírtakkal valószínűleg sok kisgyerek tud azonosulni. Mennyi veszély is fenyegeti a Mikulást odafenn, amire eddig nem is gondoltunk! Versszakonkénti kiosztásban akár a kiscsoportosok is elmondhatják.

Kép: Mentovics Éva

Témájából adódóan a kicsik egyik kedvencévé is válhat, a „HOL A SZÁNOD, MIKULÁS?” című vers is, és akárcsak néhány másikat, ezt is elmondhatják, versszakonkénti elosztásban.

Kép: Mentovics Éva

Szinte minden közösségben található néhány elevenebb, szárnyalóbb fantáziával megáldott gyermek, aki mindig újabb „kihívásokat” keres. Ha esetleg eddig nem tartozott a kedvelt elfoglaltságaik közé a versmondás, könnyen lehet, hogy a témája miatt ez alkalommal ők is lelkesebbek lesznek.
Szóhasználatát, hosszát is tekintve, kisiskolás gyerekek számára ajánlom a „JELENTKEZNÉK KRAMPUSZNAK” című vers elmondását (akár egy szavalóversenyen is, ahol a legfontosabb szempontok egyike, hogy a vers „testhezálló” legyen).

Kép: Mentovics Éva

A „MIKULÁSKÖSZÖNTŐ” című vers különösen alkalmas arra az estre, ha nem szeretnénk hosszú műsort adni, de mégis szerepeljen minden gyermek.
Mivel 16 versszakos, versszakonként, akár a legkisebbek számára is kiosztható, a kicsik tulajdonságait, habitusát figyelembe véve.
Amennyiben kevesebb, vagy több gyerek jár a közösségbe, többen is mondhatnak egy-egy versszakot. Ez még izgalmasabbá is teszi a versmondást, hiszen az adott részeket olyanok számára oszthatjuk ki, akiknek a temperamentuma, lelkivilága, vagy az érdeklődési köre hasonlóságot mutat.

Kép: Mentovics Éva

Vidám Mikulásvárást, egyúttal szeretetteljes, örömteli adventi készülődést, ünnepvárást kívánok szeretettel, valamint azt, hogy a könyveknek, az olvasásnak, a verselésnek legyen helye a hétköznapjaikban és az ünnepeiken is!


Szeretettel: Mentovics Éva

Éva munkássága követhető facebook oldalán. Sok hasznos, gyakorlatias ötletet találunk ott, melyek akár már a másnapi tantermi gyakorlatban használhatók.

Jövő héten a közelgő Luca-nap alkalmából válogatunk Éva munkáiból.

Előző cikkKarácsonyvárás kreatívan – egy kis segítség
Következő cikkKiterjesztett karácsony