Kezdőlap Digitális eszközök

Online angol oktatás varázslatos, audio-vizuális e-könyvekkel most ingyenesen

Ingyenes hozzáférés igényelhető a BOOKR Kids digitális angol órájához, amely segítségével otthonról, könnyedén állítható össze az angol nyelv elsajátítását segítő olvasó program a diákok számára, és követhető egyéni teljesítményük, ugyancsak online. A díjnyertes magyar startup a magyar irodalom oktatáshoz készült BOOKR Suli “kinyitása” után, ezúttal az angol tanárok kezébe ad egy évek óta folyamatos fejlesztés alatt álló, kész, azonnal bevethető digitális eszközt: a BOOKR Class-t, amely már szerepel az Oktatási Hivatal módszertani ajánlásai között. A könyvtárban hamarosan elérhetőek lesznek a világhírű Oxford University Press kiadványai is. Hamarosan a tankönyjegyzéken is elérhető.

A BOOKR Class az idegen nyelvi kerettantervhez, angol mint idegen nyelv tantárgyhoz kapcsolható. Az applikáció egy angol nyelvű interaktív könyveket tartalmazó digitális könyvtár, amely az angol nyelvfejlesztést és az idegen nyelvű olvasásra való nevelést tűzte ki célul. Hivatalos tankönyvi akkreditációja már folyamatban van és hamarosan elérhetővé válik a tankönyvjegyzéken is.

Böngészhető katalógus:

 

Kép: BOOKR Kids
A BOOKR Kids interaktív könyveinek új nyelvi, képi, kommunikációs, performatív minőségei a befogadói figyelmet hosszú távon fenn tudják tartani, és eredményesen vonhatók be a nevelés, az oktatás és az önművelés folyamatába. Az illusztrációkkal, animációkkal, hangos felolvasással és szövegkijelöléssel ellátott interaktív könyvek segítik a tanulók nyelvi tudatosságát és szövegértési teljesítményét, másrészt támogatják az újabb kulturális-technikai paradigmában való eredményes boldogulást biztosító digitális szövegértési készségét. Kutatások során a felsorolt területeken az interaktív könyves olvasás 15-20%-kal eredményesebbnek bizonyult a hagyományos, nyomtatott szöveges olvasáshoz képest. 

A digitális tananyag összeállítói a BOOKR Class-t elsősorban az angolt első idegen nyelvként tanuló általános iskolás korú tanulók számára ajánlják, alsó és felső tagozaton egyaránt, mivel interaktív könyvei hat korosztályra bontottak, az első osztály megkezdésétől egészen a kamasz korosztályig végigkísérik a tanulót. A könyvtár hat, korosztály és nyelvi szint alapján elválasztott szintre tagolódik. Az első szint tartalmai nem kívánnak háttértudást. Az első három szint szolgálja az A1-es nyelvtudás megszilárdítását, a negyedik szint könyvei A2-es, az ötödik szint könyvei B1-es, a hatodik szint könyvei B2-es KER által meghatározott nyelvtudás elsajátítására készültek.

Kép: BOOKR Kids

A digitális kulcskompetenciákat, a hatékony, önálló tanulást, továbbá tanulságos történetei révén szociális kompetenciákat is fejleszt, amellett hogy az idegen nyelvi fejlesztési egységek mindegyikéhez hasznos eszköz. Az applikáció történetei, meséi, párbeszédei, versei, dalai fejlesztik az idegennyelvi szövegértést. Az interaktív könyveket olvasva fejlődik az olvasott szövegértés, a könyveket hallgatva a hallott szövegértés, olvasva és hallgatva pedig mindezek együtt, a kiejtéssel kiegészülve. A szövegek sokfélesége segíti az íráskészség fejlesztését. A kifejezések, szófordulatok és a narráció a szóbeliséget fejleszti. A szövegek utáni játékok tesztelik a szövegértést, különálló hallás utáni, íráskészség-fejlesztő és szóbeli kifejezést bátorító feladatokat tartalmaznak a megszokottabb nyelvtani és szókincs-fókuszú feladatok mellett.

Kép: BOOKR Kids

 

Kép: BOOKR Kids

A nyelvi szintnek megfelelő szókincs és nyelvtan beépítése is prioritást élvez az applikációban. Az idegen nyelvi kerettanterv által javasolt témakörök szinte mindegyike megjelenik az interaktív könyvek között (család, otthon, étkezés, idő, időjárás, öltözködés, sport, iskola, barátok, szabadidő, szórakozás, természet, állatok, ünnepek és szokások, város, bevásárlás, utazás, pihenés, környezetünk védelme, egészséges életmód, Földünk és a világűr, zene, kommunikáció, tudomány…). Az interaktív könyvekben megtalálható változatos nyelvi szerkezetek, igeidők segítik az angol nyelvtani tudás fejlődését.

Kép: BOOKR Kids

Az applikáció interaktív könyvei a kiválasztott könyv szintjétől és hosszától függően 10-35 perc önálló foglalkozást nyújthatnak, azonban a digitális tartalomra épített további nyelvi készségfejlesztő feladatok és játékok meghosszabbítják a foglalkozást, akár egy teljes óra is az adott könyv köré építhető. A tanári platformon találhatóak pedagógusaink által javasolt további tevékenységek, óratervek. Az alkalmazást minden tanuló önállóan is képes használni okostelefonra vagy tabletre letöltve, de határozottan a járványügyi helyzeten túlmutató, hosszú távú “befektetés” megismerkedni vele, hiszen párban és kisebb csoportokban is használható, továbbá a tanári platformon elérhető videók lehetővé teszik a frontális munkaszervezést is.

Kép: BOOKR Kids

A termék iskolai verziójához tartozó tanári adminisztrációs felületen minden diák adatai és statisztikái nyomon követhetőek. A könyvekben mért teljesítménynek (elolvasott könyvek száma, olvasással töltött idő) és eredményeknek (sikeresen befejezett feladatok) köszönhetően akár az órai vagy órán kívüli differenciálás és otthoni munka, illetve házi feladat is megvalósítható. Egyedi fejlődési útvonal meghatározható a tanár által ajánlott könyvek tanulói polcokra helyezésével.

Kép: BOOKR Kids

A rendszer használata nem igényel semmilyen egyedi tréninget, használata akár most azonnal elkezdhető. Ami szükséges hozzá: bármilyen mobilkészülék (telefon, tablet) mind a diák, mind a tanár számára.

Az alkalmazás AppStore-ból vagy Google Play Store-ból való ingyenes letöltése után a diákoknak és szüleiknek mindössze egy, a tanártól kapott (a diák nevének felvételekor automatikusan generálódó) kódot kell beírniuk az app automatikusan felugró ablakába és már fel is tárul a varázslatos könyvtár. A könyvek letöltéséhez internet hozzáférés szükséges, ugyanakkor a letöltést követő megtekintés, és a feladatok megoldása offline (internet nélkül) is működik.

Igényeljen tanári hozzáférést a https://bookrclass.com/hu/ oldalon és megadott email címére  érkező lépésről-lépésre útmutató, valamint a BOOKR Kids hello@bookrclass.com email címen elérhető munkatársai segítik az alkalmazás kipróbálásában, használatában!

További információ:

hello@bookrclass.com

https://bookrclass.com/hu/

https://www.facebook.com/bookrclass/

Előző cikk35 rendhagyó házi feladat karantén idejére
Következő cikkPéldaértékű összefogás az autista gyermekek és felnőttek ellátásáért