Kezdőlap hírmozaik

    Közeleg a húsvét!

    Hamarosan ismét itt vannak a húsvéti ünnepek – melyek közül nagyszombat idén egybeesik a magyar költészet napjával. De természetesen nemcsak emiatt szerveződnek másként az ünnepek. A kialakult helyzet azonban lehetőséget ad arra, hogy új köntösben elevenítsünk fel néhány hajdani szokást.

    Forrás: Pixabay

    Népszokások – másként

    Virtuálisan nehéz locsolkodni, ugyanakkor a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum Youtube-csatornáján igen izgalmas (és nem túl hosszú) kisfilmet láthatunk a hazai locsolási szokások alakulásáról:

     

    A készítők „felhasználási ötleteket”, azaz feladatokat is adtak hozzá – ezek megtekinthetők a kapcsolódó leírásban. Az alábbiakban ezeket adaptáltuk a jelenlegi helyzetre:

    • Tudjátok-e, a hagyomány szerint miért locsolunk húsvétkor?
    • Melyek a húsvét ünnepének további szokásai (soroljatok fel néhányat)!
    • A megtekintett archív filmrészletek alapján fogalmazzátok meg pár mondatban, miben változott a húsvéti locsolás szokása Magyarországon az 1920-as évektől az 1980-as évekig? (Milyen életkorúak vesznek részt benne? Egyedül vagy közösségben? Milyen ruhában vannak? Miért? Mit mondanak? Mit énekelnek?)
    • Válasszatok ki két jelenetet (két külön évet) az összeállításból és ezeket mutassátok be részletesen és hasonlítsátok össze! (Pl. hely, idő, stb. alapján…)

    Képeslapok, „újratöltve”

    Európában az 1890-es évek végétől terjedtek el a húsvéti képeslapok, üdvözlőlapok. A hagyomány szerint először Angliában adták postára azt a változatot, amelyen a húsvéti üdvözlet mellett egy nyulat is ábrázolt. A későbbiekben „csatlakoztak” a tapsifüleshez a csirkék és a tojások, a bárányok, a tavaszi tájak, a vallási szimbólumok és a gyerekszereplők.

    Manapság már egyre ritkább a hagyományos, postai úton küldött képeslap – annál is inkább, mivel ilyet ma már elektronikus úton is küldhetünk. Mindazonáltal érdemes megnézni a szerencsi Zempléni Múzeum képeslevelezőlap-gyűjteményének digitális gyűjteményét: http://kepeslapmuzeum.hu/

    Honlapjának tanúsága szerint az 1968-ban létrejött, az átadáskor 400 ezer darabos gyűjtemény „napjainkra 1 milliós kollekcióvá gyarapodott, ezzel Magyarország legnagyobb képeslapokból álló közgyűjteményévé vált. A múzeum egyik legfontosabb feladata, hogy ezt a nagyságában is jelentős, és tematikájában is rendkívül összetett és gazdag gyűjteményt őrizze, gondozza, fejlessze.  A múzeumalapító Petrikovits László azzal a céllal adományozta a közösségnek a gyűjteményét, hogy az közkinccsé váljon.”

    Érdemes elolvasni az üdvözlőlapokról írt ismertetőt: http://kepeslapmuzeum.hu/gyujtemeny/udvozlo-lapok

    Illetve kipróbálni a keresőfelületet: https://gallery.hungaricana.hu/hu/search/results/?list=eyJxdWVyeSI6ICJHWVVKVEVNRU5ZPShTemVyZW5jc0tlcGVzbGFwKSJ9

    Érdekes játékok játszatók az általános keresővel is (például a húsvét keresőszó beírásával):

    • Keressetek olyan húsvéti lapokat, amelyeken NEM szerepel tojás!
    • Válasszatok ki olyan húsvéti képeslapokat, amelyeken különféle egyéb növények is találhatók! Nevezzétek meg ezeket! (Hóvirág, barka, stb.)
    • Keressetek olyan húsvéti lapokat, amelyeken legalább két csibe szerepel!
    • Keressetek olyan lapokat, amelyeket 1945 előtt adtak postára!
    • Válasszatok ki egy tetszőleges, megírt, postára adott húsvéti lapot (pl. https://gallery.hungaricana.hu/hu/SzerencsKepeslap/232780/?list=eyJxdWVyeSI6ICJoXHUwMGZhc3ZcdTAwZTl0In0&img=1) Ki írta? Kinek? Hová címezte?
    Forrás: Pixabay

     

     

    Előző cikkDigitális oktatás – online segédanyagok tantárgyanként rendszerezve a Pénziránytű Alapítványtól
    Következő cikkA sajátos nevelési igényű tanulók távtanítását is segíti a nyilvánossá tett eDia rendszer